Iohannis nu crede că vom avea guvern nou până la Crăciun şi spune că va accepta orice premier îşi doresc partidele de dreapta, inclusiv pe Orban

Iohannis nu crede că vom avea guvern nou până la Crăciun şi spune că va accepta orice premier îşi doresc partidele de dreapta, inclusiv pe Orban

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre negocierile care se poartă între PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea noului guvern.

Șeful statului a cerut răbdare și chiar a îndemnat presa să se abțină de la a da informații pe surse despre ce se discută în spatele ușilor închise. Totuși, întrebat direct dacă l-ar accepta tot pe Ludovic Orban premier, Iohannis a spus că da, dacă acesta va fi propunerea coaliției.

”De regulă, după alegeri, prima dată se constituia noul Parlament și abia după aceea am convocat consultări pentru formarea guvernului. Acum, că suntem în plină pandemie, am început mai repede consultările, dar sunt lucruri care durează.

ADVERTISING

Nu vreau să repetăm greșelile, să avem discuții în contradictoriu și dăunătoare după formarea guvernului. Vreau ca lucrurile să fie clarificate înainte de formarea guvernului.

Partidele la noi sunt încă în etapa în care învață cum se negociază coaliții, portofolii, programe de guvernare. Am mai avut coaliții și nu putem spune că au funcționat extraordinar de bine.

Știu că e foarte interesant pentru media să scrie X și Y se luptă pentru scaune. Partidele se bat să ajungă la guvernare. Așa funcționează politica de când este, de când sunt partide.

Dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate. Doar la început pare simplu, dar cum intri în negociere îți dai seama că sunt viziuni diferite, programe de guvernare diferite. Așa că trebuie să avem răbdare”, le-a spus Iohannis jurnaliștilor, la finalul unei vizite la o acțiune de plantare de copaci, în Bolintin-Vale, județul Giurgiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

L-ar pune iar pe Orban premier: Demisia din fruntea Guvernului, onorabilă

Așadar, președintele a spus că, dacă asta va fi propunerea coaliției la finalul negocierilor, îl va pune premier inclusiv pe Ludovic Orban, cel care abia și-a dat demisia din fruntea Guvernului, România fiind acum condusă de un Executiv interimar.

”Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru-dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu: să se formeze o majoritate și să vină cu o propunere.

Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS, UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept. Sau că este altcineva... Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Sper să meargă repede mai departe”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISING

Despre demisia lui Orban din fruntea Guvernului, Iohannis a spus că o consideră ”onorabilă”.

”Nu (a greșit când a demisionat - n.red.). Mi s-a părut un gest corect și absolut onorabil în condițiile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi și nu l-a obținut. Este un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban când s-a retras”, a răspuns președintele.

Întrebat dacă el i-a cerut-o, Iohannis a spun că a fost decizia lui Orban și că i-a comunicat-o înainte să o facă. Iohannis a precizat și că a avut o discuție pe tema propunerii ca Orban să fie iar premier, dar nu a dat alte detalii.

Fără guvern nou înainte de Crăciun. Iohannis dă exemplu țări ce au negociat peste 2 ani

Iohannis spune că nu sunt șanse să avem un guvern nou până la Crăciun, dar speră totuși să-l avem imediat după.

”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Dar negocierile sunt negocieri, câteodată merg bine și rapid, apoi iar se opresc. Nu cred că e bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita repetarea greșelilor.

Prefer să discute problemele, și cele sensibile, să găsească soluții, după care să guverneze cu folos pentru România și pentru români”, a spus președintele.

Șeful statului le-a dat exemplu jurnaliștilor țări din Uniunea Europeană care au stat mult până să aibă un guvern.

”Daţi-mi voie să vă dau câteva exemple, fără să nominalizez țările. Recent, s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din Uniune, după 2 ani jumătate de la alegeri. În altă țară după 8 luni de negocieri. Vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar. Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare”, a spus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇