Noi negocieri eșuate pentru formarea coaliției. UPDATE Orban nu renunță la șefia Camerei decât dacă e premier (Surse)

Noi negocieri eșuate pentru formarea coaliției. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Orban nu renunță la șefia Camerei decât dacă e premier (Surse)

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, s-au reunit, marți, la Vila Lac, pentru a încerca deblocarea negocierilor pentru formarea noului guvern. Doar că se pare că nici de această dată nu s-au înțeles.

„Negocierile s-au blocat, liberalii vor în continuare șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban și merg în continuare cu Florin Cîțu pentru funcția de premier”, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Ca să renunțe la acestea, soluția lui Ludovic Orban ar fi să conducă el viitorul Guvern, mai susțin sursele citate, care spun că acesta s-a autopropus premier și că urmează ca acest lucru să fie discutat de liderii PNL într-o ședință ce va avea loc în această seară.

ADVERTISING

Mediafax a consultat și surse din USR, care au spus că propunerea va fi discutată miercuri în cadrul unei ședințe USR-PLUS.

„E opoziție în partid la scenariul asta. Ar fi greu de 'vândut' această variantă, după ce Orban și-a dat demisia acum o săptămână”, declară sursele citate.

Până una alta, se pare că următoarea rundă de negocieri între cele trei formațiuni va avea loc joi, iar discuțiile vor fi reluate în formatul inițial, cu cele trei echipe de negociere - program de guvernare, Parlament și structura guvern.

ADVERTISING

Amintim că marţi, copreşedintele USR-PLUS Dan Barna le-a propus liderilor PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor, pentru deblocarea negocierilor privind coaliţia de guvernare, să ocupe toţi trei funcţii de vicepremieri în viitorul Cabinet, iar pentru şefia Camerei Deputaţilor să candideze Cătălin Drulă de la USR.

ADVERTISING

"Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României.

Un Guvern în care premierul - care va fi acela - va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii.

Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice, şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare", a declarat Barna, la Parlament.

Ulterior, Orban a afirmat că, în primele două zile de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR, s-a convenit să fie comunicate doar lucrurile asupra cărora s-a ajuns la un acord, punctând că orice propunere sau posibilă soluţie pentru formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor.

"Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie.

Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial", a spus Orban, într-o declaraţie de presă.

Nici UDMR nu a agreat propunerea făcută astfel de Barna, susținând că „asemenea anunțuri pe care le-a făcut președintele USR nu ajută în formarea cât mai rapidă a unei coaliții”.

Vezi cum s-au desfășurat consultările de la Cotroceni: Filmul unei zile cu întârzieri, poezii cu suverani muți și șantaje voalate cu sărbători politice (Galerie foto)

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇