Orban i-a spus lui Iohannis că vrea șefia Camerei și minoritățile în coaliție. Șeful PNL pare că nu se grăbește: Sunt țări unde au durat negocierile și o lună sau perioade mai lungi

Orban i-a spus lui Iohannis că vrea șefia Camerei și minoritățile în coaliție. Șeful PNL pare că nu se grăbește: Sunt țări unde au durat negocierile și o lună sau perioade mai lungi

Președintele Ludovic Orban a făcut luni declarații, de la sediul PNL, după participarea la Cotroceni la consultările cu Klaus Iohannis pe desemnarea viitorului premier.

Urmărește în format LIVE TEXT pe SpotMedia.ro desfășurarea consultărilor de la Cotroceni. Vezi imaginile zilei, dar și cele mai importante momente și declarații!

Orban a spus că i-a prezentat lui Iohannis condițiile liberalilor: guvern de centru-dreapta, cu Florin Cîțu premier și cu el la conducerea Camerei Deputaților. În plus, Orban a spus că se discută și cu grupul minorităților naționale pentru cooptarea în coaliție.

ADVERTISING

”I-am prezentat președintelui poziția de principiu a PNL. PNL, consecvent acțiunii sale politice și angajamentelor din campania electorală, rămâne dedicat obiectivului de a asigura un guvern de centru-dreapta.

I-am prezentat președintelui mandatul acordat de BPN, și anume formarea unui guvern de centru-drepta cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR, de asemenea, grupul minorităților.

I-am prezentat președintelui că propunerea noastră pentru funcția de premier este în persoana lui Florin Cîțu iar președinția Camerei Deputaților să fie deținută de președintele PNL”, a spus Ludovic Orban, de la sediul PNL.

ADVERTISING

Întrebat dacă Iohannis îl susține pentru șefia Camerei, Orban a evitat să dea un răspuns, repetând că acesta este mandatul Biroului Politic Național al PNL.

Fostul premier a vorbit cu destul de multă detașare despre cursul negocierilor. Orban a spus că nu e treabă ușoară nicăieri în lume formarea unei coaliții de guvernare și că în alte țări aceste lucruri au durat o lună sau chiar și mai mult.

ADVERTISING

”Ne-am dori să investim guvernul cât mai repede. Formarea coalițiilor, în toate democrațiile, se naște într-un timp rezonabil. Sunt țări unde au durat negocierile și o lună de zile. Noi nu ne dorim așa ceva. Sunt alte țări unde negocieri dificile au fost purtate și pe perioade mai lungi”, a mai spus Orban.

Despre negocierile din weekend cu USR-PLUS și UDMR, liderul PNL nu a dat multe detalii, spunând că au ajuns la înțelegerea să nu facă declarații publice pe acest subiect, decât dacă se pun de acord.

Fostul premier a confirmat însă că a fost de acord la un moment dat să permită o competiție cu Dan Barna pentru șefia Camerei Deputaților, urmând ca formațiunea care pierde să fie susținută pentru șefia Senatului. Această variantă nu a fost însă agreată.

Ludovic Orban a mai spus în final că nu a fost discutată niciodată în PNL o posibile coaliție cu alte partide decât USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților. Întrebat dacă s-a întâlnit cu George Simion, liderul AUR, Orban a răspuns că e posibil ca anumiți colegi să o fi făcut, dar el personal nu.

Echipa PNL care s-a prezentat la Cotroceni a fost formată din Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu. Amintim că pentru prima oara, din cauza pandemiei, liderii politici nu au mai putut face declarații la ieșirea din sala consultărilor, astfel că au făcut rezumatul discuțiilor după ce s-au întors la sediile de partid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇