Consultări la Cotroceni cu patru nume de premier. Filmul unei zile cu întârzieri, poezii cu suverani muți și șantaje voalate cu sărbători politice (Galerie foto)

Consultări la Cotroceni cu patru nume de premier. Filmul unei zile cu întârzieri, poezii cu suverani muți și șantaje voalate cu sărbători politice (Galerie foto)

Consultările inițiate de președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru au început luni cu cei de la PSD, și s-au încheiat cu reprezentanții grupului minorităților naționale. Concluziile urmează să fie anunțate de șeful statului într-o declarație, la ora 18:00.

Pe surse deja se vehicula de dimineață că va exista și o a doua rundă de consultări, având în vedere că în weekend negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR au eșuat.

Astfel, după consultările cu cele 3 mari partide, Klaus Iohannis s-a trezit cu 3 propuneri de premier: Alexandru Rafila de la PSD, Florin Cîțu de la PNL și Dacian Cioloș de la USR-PLUS.

Atât PNL, cât și USR-PLUS au adus în fața șefului statului problema șefiei Camerei Deputaților, disputată între Ludovic Orban și Dan Barna. Cei de la USR-PLUS spun că e imperativ pentru ei să aibă fie șefia Guvernului, fie a Camerei, pentru a asigura, astfel, că este un echilibru și coaliția va dura mai mult de câteva luni. În schimb, Orban a vorbit chiar de negocieri ce ar putea dura peste o lună, ceea ce ar însemna că trecem în noul an cu un guvern interimar.

De asemenea, și cei de la AUR au avut o propunere, în persoana lui Călin Georgescu. Delegația formațiunii proaspăt intrate în Parlament și pe scena politică în general a întârziat la discuțiile cu președintele, pentru cămembrii ei au mers pe jos și au făcut o transmisiune live pe Facebook.

Cei mai relaxați s-au arătat cei de la UDMR, care sunt încrezători că negocierile cu forțele de centru-dreapta se vor debloca. Totuși, cum potențialii parteneri au venit cu propuneri de premier, și Kelemen Hunor a dezvăluit că i-a spus lui Iohannis că UDMR are câteva nume pregătite, chiar dacă nu a avansat niciunul la acest moment.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente de la consultările pentru desemnarea viitorului premier:

16:52 - Președintele Klaus Iohannis va susține declarații de presă la ora 18:00. Vă invităm să le urmăriți, în format LIVE TEXT, pe SpotMedia.ro AICI.

16:09 - Președintele UDMR Kelemen Hunor a susținut o declarație de presă după consultări în care s-a arătat optimist că discuțiile cu PNL, USR și PLUS vor continua. Chiar dacă în weekend negocierile s-au blocat, Kelemen Hunor spune că în ce privește programul de guvernare lucrurile au avansat.

Liderul UDMR spune că, dacă sunt cooptați în coaliție în Parlament și reprezentanții minorităților naționale altele decât cele maghiare, Guvernul se va bucura de o majoritate solidă, chiar dacă nu de peste 50%.

”Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget pentru anul viitor cât mai repede și să găsim acele soluții prin care locurile de muncă pot fi protejate, prin care se pot crește investițiile mari.

Am avut niște discuții preliminare sâmbătă și duminică cu colegii din PNL, USR si PLUS, am încercat să începem creionarea unui program de guvernare. Acolo lucrurile cred că au evoluat bine. Discuțiile politice au fost extrem de utile, dar trebuie să continuăm pentru că ieri dimineață ne-am blocat”, a spus Kelemen Hunor.

Totuși, cum potențialii parteneri au venit cu propuneri de premier, și Kelemen Hunor a dezvăluit că i-a spus lui Iohannis că UDMR are câteva nume pregătite, chiar dacă nu a avansat niciunul la acest moment.

16:00 - La Cotroceni au ajuns și reprezentanții minorităților naționale. Sunt ultimii, dar încă președintele nu a anunțat dacă va face sau nu declarații la final.

iohannis-minoritati-consultari
Foto: Administrația Prezidențială

15:08 - La consultări au intrat liderii UDMR.

consultari-premier-desemnat-udmr-iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

14:47 - Liderii AUR au ieșit de la consultări și au dat declarații la ieșirea din sediul președinției. Ei au spus că i-au propus lui Iohannis un Guvern condus de Călin Georgescu, cu Florian Colceag ministru al Educației.

ADVERTISING

George Simion, președintele formațiunii, a spus că este sunat din ambele tabere pentru a susține diverse formule parlamentare sau guvernamentale.

”I-am înmânat (lui Klaus Iohannis, n.red.) o hartă a României Mari, așa cum ne-a lăsat-o Mihai Eminescu”, a mai spus Simion, spunând că reacția șefului statului a fost precum în poezia ”În mormânt la Argeș”, a lui Octavian Goga, unul dintre versuri fiind ”cu mândria-i rece, mut sta suveranul”.

Cât despre testarea anti-COVID, el a spus că nu le-a fost solicitată, așa cum s-a vehiculat în presă.

14:25 - Au ajuns la sediul partidului și liderii USR-PLUS. Dacian Cioloș și Dan Barna au anunțat că au spus președintelui că e nenegociabil pentru ei să obțină fie șefia Camerei, fie pe cea a Guvernului.

”Ce construim noi acum nu e o coaliție de conjunctură, ca să trecem prin Parlament un guvern oricum, ci vrem o coaliție care să respecte și ce au ales alegătorii.

Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă și ăsta e un lucru foarte important pentru noi.

Mergem la aceste discuții cu deschidere, fără linii roșii, dar să găsim o soluție echilibrată. Soluția nu e echilibrată când totul se duce într-o parte și ceilalți iau restul”, a declarat Dacian Cioloș, propunerea USR-PLUS pentru funcția de premier.

14:14 - Liderii AUR au ajuns cu o întârziere de un sfert de oră la Cotroceni. Motivul, potrivit televiziunilor de știri, este că au venit pe jos, nu cu mașina. Toți purtau mască de protecție, chiar și Diana Șoșoacă, ce spusese în weekend că refuză acest lucru, precum și testarea COVID. Ea i-a transmis lui Iohannis că, dacă dorește, poate el să se îmbrace în combinezon de protecție.

ADVERTISING

Ce e drept, Șoșoacă nu purta masca corect, neavând acoperit și nasul.

AUR-cotroceni
Foto: Administrația Prezidențială

14:02 - Înainte de întâlnirea cu Klaus Iohannis, liderul AUR George Simion era preocupat să obțină mai multe likeuri pe Facebook decât șeful statului.

Azi mă “consult” cu Iohannis. Îmi dați o mânuță de ajutor ca să îl batem în Likeuri? Hai să creștem azi la 650mii!

Posted by George Simion on Sunday, December 13, 2020

13:38 - Au ieșit de la negocieri și cei de la USR-PLUS, după puțin peste jumătate de oră. De la ora 14:00 vin în fața lui Iohannis cei de la AUR.

Din delegația AUR va face parte și avocata Diana Șoșoacă, viitor senator, care l-a anunțat pe șeful statului public că ea refuză să poarte mască, așa că, dacă dorește, poate să se îmbrace el în combinezon de protecție.

13:26 - Între timp, în fața președintelui Iohannis a ajuns delegația USR-PLUS, formată din Dan Barna, Dacian Cioloș, Cosette Chichirău, Dragoş Tudorache și Cătălin Drulă.

consultari-premier-desemnat-USR-PLUS-Iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

13:17 - Au făcut declarații liderii PNL. Ludovic Orban a spus că i-a prezentat lui Iohannis condițiile liberalilor: guvern de centru-dreapta, cu Florin Cîțu premier și cu el la conducerea Camerei Deputaților. În plus, Orban a spus că se discută și cu grupul minorităților naționale pentru cooptarea în coaliție.

”I-am prezentat președintelui poziția de principiu a PNL. PNL, consecvent acțiunii sale politice și angajamentelor din campania electorală, rămâne dedicat obiectivului de a asigura un guvern de centru-dreapta.

I-am prezentat președintelui mandatul acordat de BPN, și anume formarea unui guvern de centru-drepta cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR, de asemenea, grupul minorităților.

I-am prezentat președintelui că propunerea noastră pentru funcția de premier este în persoana lui Florin Cîțu iar președinția Camerei Deputaților să fie deținută de președintele PNL”, a spus Ludovic Orban, de la sediul PNL.

Fostul premier a vorbit cu destul de multă detașare despre cursul negocierilor. Orban a spus că nu e treabă ușoară nicăieri în lume formarea unei coaliții de guvernare și că în alte țări aceste lucruri au durat o lună sau chiar și mai mult.

12:37 - Consultările cu liberalii s-au terminat după jumătate de oră, mult mai repede decât cele cu social-democrații.

12:12 - ”Președintele a recunoscut și chiar ne-a felicitat că PSD a câștigat aceste alegeri. A spus că propunerea în persoana dlui doctor Rafila este una onorabilă”, a spus Ciolacu, odată întors la sediul PSD.

El a criticat consultările pe care președintele le-a avut la Vila Lac 1 cu partidele de centru dreapta și a spus că propunerea pe care PSD i-a făcut-o lui Iohannis este un guvern de uniune națională, condus de Rafila, din care să facă parte și PNL.

”Am menționat că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție de la Vila Lac 1 nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta finalizarea consultărilor pentru a ajunge la o concluzie.

Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament și considerăm în continuare că un guvern de uniune națională este cea mai bună opțiune pentru România. Normal că partidul care a câștigat alegerile va desemna premierul”, a mai spus Ciolacu.

Legat de întâlnirea cu liderii AUR, Ciolacu a spus că personal a vorbit doar la telefon, nu s-a întâlnit fizic. Amintim că au apărut fotografii cu George Simion și Vasile Dîncu.

12:03 - A intrat la consultări delegația PNL. Alături de Ludovic Orban se află Florin Cîțu, premierul propus de liberali, Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu.

consultari-premier-desemnat-PNL-Iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

11:55 - Liderii PSD au ieșit de la consultări, urmează să facă declarații când vor ajunge din nou la sediul partidului.

11:05 - Au început discuțiile între Klaus Iohannis și delegația PSD. Avand în vedere contextul epidemiologic, șeful statului nu a dat mâna cu liderii social-democrați.

”Bine ați venit. Tema discuției e evidentă, doresc să știu opinia dvs despre formarea unei majorități, apoi despre formarea unui guvern și alte probleme, dacă doriți să le discutați”, a spus Iohannis, înainte de a invita cameramanul și fotograful afară.

consultari-premier-desemnat-PSD-Iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

10:42 - Liderii PSD au susținut o scurtă declarație de presă la sediul partidului, înainte de a pleca la consultări, anunțând că îl vor propune pe Alexandru Rafila premier. Amintim că medicul, proaspăt ales deputat pe listele partidului, nu poate participa, pentru că are COVID.

Echipa PSD care se va întâlni cu Iohannis e formată din Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea.

”Mergem astăzi la Cotroceni cu mandat clar, dat de către români. Electoratul a sancționat fosta guvernare condusă de dl Orban și de dl președinte Iohannis. Dl președinte Iohannis trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte nominaluzarea PSD în persoana dl-ui profesor doctor Alexandru Rafila să fie viitorul prim-ministru desemnat.

Vom face și alte declarații când ne întoarcem de la Cotroceni. O să-i înmânăm dlui președinte și programul PSD de guvernare. Sunt ferm convins că va găsi calea în acest program de guvernare și de a-l desemna pe dlul Rafila prim-ministru”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.

psd-consultari
Foto: captură video Facebook/PSD

10:13 - Pentru prima dată, partidele nu vor putea susține declarații în Palatul Cotroceni, la ieșirea de la consultări. Administrația Prezidențială a luat această decizie pe fondul pandemiei de COVID. Este posibil, însă, ca liderii politici să facă declarații la poartă, la ieșire.

10:10 - Liderii PNL s-au reunit într-o ședință, înainte de consultări.

Programul consultărilor

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

PSD a vrut primul şi va fi primul. Cine merge de la USR-PLUS

Se observă că PSD a fost primul chemat la Cotroceni. Marcel Ciolacu a punctat joi că PSD este partidul cu cele mai multe mandate obținute în urma alegerilor din 6 decembrie. Prin urmare, Ciolacu propusese ca în cazul în care nu sunt chemați primii, nici să nu meargă.

Ciolacu spune că dacă PSD nu e invitat ca partid câştigător, nu va merge la consultările de la Cotroceni

Duminică, Alianţa USR-PLUS a transmis componenţa delegaţiei care va participa, luni, la negocierile de la Cotroceni şi este posibil să-l propună preşedintelui Klaus Iohannis pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, după eșecul negocierilor din weekend cu PNL și UDMR.

Delegaţia USR-PLUS care va merge luni la Cotroceni este formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.

Negocierile au început, dar s-au blocat

Șeful statului a avut săptămâna trecută, joi, o discuţie informală cu liderii PNL, UDMR şi USR, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dan Barna, dar şi cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache.

În urma discuțiilor s-a decis ca premierul în jurul căruia să se formeze noua propunere de guvern să fie din partea PNL, actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

În weekend, așa cum se anunțase, au început negocierile pentru formarea unei Alianțe de guvernare între PNL, USR-PLUS, UDMR, însă acestea s-au soldat cu un eșec.

Discuțiile au avut loc pe trei paliere: programul de guvernare, împărțirea funcțiilor la nivelul Parlamentului și la nivelul Guvernului.

Sâmbătă, după șase ore de discuții, s-a căzut de acord asupra conducerii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților și a unui capitol din programul de guvernare, respectiv capitolul Digitalizare.

În schimb, negocierile s-au blocat la împărțirea celor mai importante funcții, respectiv cea de premier și preşedinții celor două camere ale Parlamentului. Reprezentanții PNL insistă ca atât funcția de premier, cât și cea de președinte al Camerei Deputaților să le revină (pentru Florin Cîțu, respectiv Ludovic Orban), în timp ce USR-PLUS și UDMR consideră că cele trei funcții ar trebui împărțite între cele trei formațiuni care vor alcătui alianța de guvernare. USR-PLUS vrea ca funcția de președinte al Camerei să îi revină lui Dan Barna.

Cum s-au desfășurat negocierile de sâmbătă și imagini de la întâlnirea de la Vila Lac.

Duminică, negocierile s-au blocat după numai două ore, după ce reprezentanții partidelor nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaţilor şi cu formarea noului guvern.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇