Iohannis anunță când convoacă noul Parlament și face alte consultări: Astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier

Iohannis anunță când convoacă noul Parlament și face alte consultări: Astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seară, după încheierea consultărilor cu forțele politice care au trecut pragul parlamentar la alegerile din 6 decembrie, că la acest moment nu e există consens pentru a desemna persoana care să formeze viitorul guvern.

În schimb, șeful statului a anunțat că, după ce BEC a anunțat rezultatele finale, noul Parlament poate fi convocat, lucru pe care îl va face exact peste o săptămână. Iohannis a spus că vor urma alte consultări, însă nu a anunțat încă un calendar.

ADVERTISING

Liderii politici nu au reușit până acum să se pună de acord asupra unui nume de premier. Deși săptămâna trecută șeful statului anunța un guvern de coaliție de centru dreapta format din PNL, USR-PLUS și UDMR, negocierile din weekend dintre formațiuni au ajuns în impas.

PNL vrea atât postul de premier pentru Florin Cîțu și conducerea principalelor ministere, cât și șefia Camerei Deputaților, pentru Ludovic Orban.

De cealaltă parte, USR-PLUS nu vor să cedeze, spunând că singura modalitate de a avea o coaliție solidă, care să nu se destrame în câteva luni, este un echilibru pe aceste funcții. Astfel, ei vor fie ca Dacian Cioloș să fie premier, fie ca Dan Barna să fie președintele deputaților.

ADVERTISING

Propunere de premier a avut și PSD, în persoana lui Alexandru Rafila, ce ar urma să conducă un guvern de uniune națională. Și cei de la AUR au venit cu un nume - Călin Georgescu, care ar urma să conducă un guvern în care ministru al Educației să fie Florian Colceag.

Cei mai optimiști s-au arătat cei de la UDMR, care au încredere că negocierile se vor debloca și, dacă se alătură coaliției în Parlament și minoritățile naționale, atunci vom avea o guvernare cu o majoritate solidă. Totuși, cum potențialii parteneri au venit cu propuneri de premier, și Kelemen Hunor a dezvăluit că i-a spus lui Iohannis că UDMR are câteva nume pregătite, chiar dacă nu a avansat niciunul la acest moment.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de președintele Klaus Iohannis după consultări:

  • Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare.
  • Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții formațiunilor și mine.
  • Însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern.
  • Am primit astăzi câteva propuneri însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.
  • Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament.
  • Intenționez să concov noul Parlament săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.
  • Vă mulțumesc!

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇