Iohannis anunță un guvern de coaliție centru-dreapta: Acesta a fost obiectivul meu!

Iohannis anunță un guvern de coaliție centru-dreapta: Acesta a fost obiectivul meu!

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat luni seara rezultatul alegerilor parlamentare, considerând că atât el, cât și toți politicieni trebuie să facă o analiză foarte serioasă a motivelor pentru care românii au ieșit într-un număr atât de mic la vot.

Șeful statului a vorbit și despre rezultatelor surpriză de la alegerile parlamentare. Iohannis a spus că, deși e clar că nu există un câștigător categoric al scrutinului, remarcă faptul că, față de 2016, atât PNL, cât și USR au înregistrat o creștere în procente, în timp ce PSD a ”scăzut dramatic”.

Astfel, președintele a spus că va convoca partidele la Cotroceni în zilele următoare, după ce rezultatele vor fi clare. El a subliniat însă că PSD nu va primi funcția de premier, pentru că se cristalizează o coaliție de centru-dreapta.

ADVERTISING

Singurele 3 formațiuni pe care le-a menționat președintele în declarație sunt primele 3 clasate, astfel că nu au existat îndicii dacă va fi cooptat și alt partid în această coaliție.

Rămâne de văzut ce mișcare va veni din partea PNL. Amintim că Iohannis l-a chemat pe premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotroceni. Liderul PNL a anunțat apoi, imediat după declarația șefului statului, că va face și el declarații la ora 19:00, existând pe surse informația că acesta își va depune mandatul.

Între timp, BEC a anunţat noi rezultate parţiale, care confirmă că PNL se învârte în jurul unui scor de 25%, iar PSD e la pragul de 30%.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Bună seara!
  • Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii.
  • Dați-mi voie prima dată să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă și ați votat. Fiecare vot contează.
  • În același timp trebuie să fim foarte sinceri. Participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie n-au primit suficientă informație despre aceste alegeri, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică, de măsurile luate.
  • Eu văd aceste lucruri!
  • Sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu mare seriozitate toate aceste chestiuni.
  • Rezultatul alegerilor arată că nu există un câștigator clar.
  • Dar vedem o creștere clară la PNL. USR a crescut. PSD a scăzut dramatic.
  • Este deci clar că partidele de centru dreapta au obținut împreună peste 50% din voturile valabil exprimate și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim mai des public în ultimele săptămâni.
  • PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice.
  • Acum, ce va urma: se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta care va putea să propună un guvern de coaliție.
  • Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.
  • Noul guvern va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru 2021.
  • Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!
ADVERTISING

Scena politică, agitată în dimineața de după alegeri

Liderii USR PLUS au ieşit azi în conferinţă pentru a presa PNL să se aşeze la masa negocierilor. Propunerea de premier trebuie să fie o persoană credibilă, susţine Dacian Cioloş, care nu a vrut să răspundă la întrebarea dacă în accepţiunea sa Orban se califică.

În acest timp, PSD cere ca şeful statului să ţină cont de voinţa poporului, ceea ce nu ar fi un guvern PNL-USR PLUS, în accepţiunea social-democraţilor, iar Alexandru Rafila vrea să reflecteze îndelung asupra propunerii pentru funcția de premier

Zgomotul de fond al zilei este completat de UDMR şi AUR, partidele mici, care se înfruntă reciproc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇