Liderii Alianţei USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au anunţat luni planurile pentru următoarele zile, având în vedere rezultatul de la alegerile parlamentare 2020.
Dacian Cioloş a susţinut că nu sunt responsabili alegătorii de acest rezultat şi că au „înţeles mesajul” venit de la votanţi:
"Rezultatele alegerilor nu sunt cele pe care le-am așteptat pentru România. Responsabili nu sunt alegătorii. Au fost alegeri desfășurate în condiții dificile, iar alegătorii au taxat acest lucru. Vreau să le transmit alegătorilor că noi am înțeles mesajul și că suntem conștienți că viitorul guvern va trebui să ia în considerare așteptările tuturor cetățenilor României",
"Avem o responsabilitate mare faţă de guvernare", a adăugat Cioloş, care a precizat că USR PLUS a întocmit deja un document care conţine paşii concreţi pentru a negocia formarea coaliţiei de guvernare cu PNL.
Cât despre funcţia de premier, Cioloş a subliniat că "este esenţial să susţinem un candidat credibil", dar nu unul neagociat la televizor, ci la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
„În legătură cu viitorul premier, credem că este esențial să susținem un candidat credibil. Acest lucru trebuie acum discutat la negocieri și consultări cu președintele, nu la televizor. E clar că acest candidat trebuie să aibă capacitatea de a uni forțele reformiste de dreapta. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un nou început după aceste rezultate”, adaugă Cioloș.
Jurnaliştii au vrut să afle dacă Ludovic Orban se încadrează ca persoană credibilă, iar Dacian Cioloş i-a îndemnat să analizeze rezultatul de ieri al PNL. La insistenţele presei, liderul PLUS a spus că nu el este în măsură să desemneze premierul, ci preşedintele ţării, astfel ocolind un răspuns clar.
„Eu sunt convins că președintele României, care are această responsabilitate conform Constituției, va avea la fel o analiză foarte pragmatică legată de soluția și formula de premier care să poată să dea acest semnal de nou început și de formare a unui guvern cu credibilitate. (…) Nu e vorba de ce cred eu. Uitați-vă la ce au crezut alegătorii. Uitați-vă la rezultatul pe care l-a obținut PNL, dar nu e treaba USR PLUS să facă analiza în PNL”, a previzat Cioloș.
A intrat în direct prin videocall şi liderul USR Dan Barna, care susţine că "aşteptările oamenilor sunt mai mari", aceasta fiind explicaţia pentru prezenţa la vot extrem de redusă.
"Ar fi putut să fie mai uşor pentru următoarea coaliţie, însă, dacă ne uităm pe cifre şi pe rezultatele finale, vedem, într-adevăr, că este posibilă crearea unei majorităţi decente din USR PLUS, PNL şi UDMR, majoritate care să poată să ducă la îndeplinire aceste angajamente şi ale USR PLUS, dar, de fapt, ale României prin ceea ce reprezintă ele, legate de pensiile speciale, legate de eliminarea imunităţilor şi alte subiecte", a declarat Barna.
Nemulţumiţii din partid vor căpăta un congres
Cât despre nemulţumirile exprimate de membri de partid după ce au aflat rezultatele alegerilor, Dacian Cioloş îi anunţă că se află în ultima fază a fuziunii, iar după ce aceasta va fi recunoscută în instanţă, urmează un congres, unde se va alege noua structură de conducere.
Pe de altă parte, Barna spune că această eternă nemulţumire şi dorinţă de rezultate mai bune a făcut ca USR PLUS să aibă acest rezultat acum, care este practic dublu faţă de alegerile din 2016.
„Mai este un element legat de așteptările și de mulțumirile sau nemulțumirile unora dintre colegii noștri. Această eternă nemulțumire, această dorință eternă de mai bine și de rezultate mai bune este exact ceea ce a făcut ca USR PLUS să obțină rezultate absolut spectaculoase și spun asta pentru că, în 2016, când am intrat cu 8% aproape 9% în Parlament, ne doream cu toții și ne imaginam că vom avea 16 - 20%, de atunci, la fiecare alegeri diferența între dorințele noastre și realitate s-a strâns din ce în ce mai mult, tocmai pentru că am început să ne maturizam”, a susţinut Dan Barna.
Mai mulți lideri din USR PLUS i-au cerut demisia lui Dan Barna, pentru scorul mic reușit la alegerile din 6 decembrie.
Senatorul USR Florina Presadă apreciază că alegerile parlamentare „au fost pierdute” de USR-PLUS, nu câștigate de PSD, şi a afirmat că votanţii alianţei „vor un alt fel de politică”, iar vina pentru scorul obţinut aparţine conducerii, căreia îi cere demisia.