Consultările de la Cotroceni au ajuns la mijloc, după ce la fasa din fața președintelui Klaus Iohannis s-au perindat, pe rând, delegațiile PSD, PNL și USR-PLUS. După ce negocierile din weekend ale forțelor politice de centru-dreapta s-a ajuns în situația ca toate formațiunile să propună un premier.
După ce PSD l-au propus pe Alexandru Rafila și PNL pe Florin Cîțu, cei de la USR-PLUS l-au propus pe Dacian Cioloș.
Atât PNL cât și USR-PLUS au adus în fața șefului statului problema șefiei Camerei Deputaților, disputată între Ludovic Orban și Dan Barna. Cei de la USR-PLUS spun că e imperativ pentru ei să aibă fie șefia Guvernului, fie a Camerei, pentru a asigura, astfel, că este un echilibru și coaliția va dura mai mult de câteva luni.
”Ce construim noi acum nu e o coaliție de conjunctură, ca să trecem prin Parlament un guvern oricum, ci vrem o coaliție care să respecte și ce au ales alegătorii.
Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă și ăsta e un lucru foarte important pentru noi.
Mergem la aceste discuții cu deschidere, fără linii roșii, dar să găsim o soluție echilibrată. Soluția nu e echilibrată când totul se duce într-o parte și ceilalți iau restul”, a declarat Dacian Cioloș, propunerea USR-PLUS pentru funcția de premier.
„Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă pentru credibilitatea că acest guvern nu e pentru șase luni, cu pentru a guverna timp de patru ani”, a declarat și liderul USR Dan Barna.
Barna a mai spus că Iohannis ar fi rezonat cu ideea că nu se poate pune problema să existe o competiție pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, așa cum a propus Ludovic Orban.
„Nu putem porni la maraton cu un picior rupt, respectiv în situația în care această coaliție vine în Parlament și spune că o bucată din înțelegere și din credibilitatea guvernării stă în arbitrajul PSD, nu doar că nu o să fim credibili, dar nu va fi nicio stabilitate a coaliției”, a dezvăluit Barna.