Negocierile pentru formarea Guvernului Cîțu au ajuns într-un impas. PNL, USR PLUS și UDMR reiau discuțiile duminică UPDATE

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîțu au ajuns într-un impas. PNL, USR PLUS și UDMR reiau discuțiile duminică <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>
Foto: Facebook Dragoș Pîslaru

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR au început, sâmbătă, în jurul orei 9, la Vila Lac, negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Programul de guvernare, funcțiile in Guvern – miniștri, secretari de stat etc, dar și în Legislativ sunt printre principalele subiecte pe agenda lor.

Negocierile, însă, au intrat într-un impas după șase ore de discuții, așa că vor fi reluate duminică. Mărul discordiei ar fi funcțiile din Parlament, care sunt disputate de cele trei partide.

Care este miza, află din analiza pe tema negocierilor realizată de Ioana Ene Dogioiu - Cine cu cine se luptă și pentru ce. Orban vs Iohannis

SpotMedia.ro v-a ținut la curent cu cele mei importante informații de la negocierile de sâmbătă:

18:10 - Potrivit unor surse citate de Mediafax, reprezentații PNL, USR-PLUS și UDMR ar fi convenit asupra conducerii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Astfel, PNL ar avea șefia comisiilor de buget, finanţe şi bănci, de transporturi și infrastructură, de sănătate, de apărare, comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

USR-PLUS ar conduce Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Comisia parlamentară pentru Codul electoral.

ADVERTISING

UDMR ar primi Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și Comisia pentru industrii şi servicii.

17:40 - „Negocierile pentru o noua majoritate parlamentară la Camera Deputaților au fost aproape finalizate, cu succes și înțelepciune! Știu ca unii așteptau scântei între mine și cei de la USR, dar a ieșit doar “fum alb”! Un acord aproape finalizat între PNL, USR și UDMR la Camera Deputaților e un pas important înainte!”, a scris deputatul PNL Florin Roman pe Facebook, potrivit Mediafax.

16:06 - Potrivit unui comunicat de presă comun al PNL, USR PLUS și UDMR, discuțiile vor fi reluate duminică.

„Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare.

A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare.

La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.

Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România.

ADVERTISING

Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune”, arată sursa citată.

Comunicatul remis SpotMedia.ro e semnat de liderii celor trei partide: Ludovic Orban, președintele PNL, Dan Barna, copreședinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, Kelemen Hunor, președinte UDMR.

15:13 - Negocierile au fost blocate, pentru că s-a ajuns la un impas, transmit surse citate de Digi24, G4 Media și Libertatea. PNL ar vrea și șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban, pe lângă funcția de premier, însă acest lucru nu le convine celorlalte partide. Dacă liberalul Florin Cîțu va conduce Guvernul, atunci cei de la USR PLUS ar vrea să dea al doilea om în stat, în persoana lui Dan Barna. În caz contrar, aceștia și-l doresc pe Dacian Cioloș ca prim-ministru. În plus, UDMR vizează șefia Senatului și nu își dorește să ocupe ministerele pe care le-a condus în trecut.

14:30 - Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a reacţionat după postările lui Ionel Dancă (PNL) şi Cristian Ghinea (USR PLUS) de pe Facebook.

"Este o fotografie care demonstrează dispreţul faţă de votul românilor. Ei au votat ca PNL să meargă în Opoziţie şi sub nicio formă să nu mai participe la actul de guvernare. (...) Este o fotografie care nu face altceva decât sa jignească votul românilor”, a comentat Firea la Antena 3, potrivit News.ro.

13:30 - Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a anunţat încheierea discuţiilor pe primul capitol al viitoarei guvernări. "Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare", a scris el, pe Facebook.

ADVERTISING

Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o...

Posted by Dragoș Pîslaru on Saturday, December 12, 2020

Anunţuri similare au fost făcute de Ionel Dancă (PNL) şi Cristian Ghinea (USR), toţi postând şi fotografii de la negocierile de sâmbătă.

"Programul comun de guvernare avansează în discuţiile dintre PNL, USR PLUS si UDMR. Primul capitol încheiat este cel despre soluţii digitale pentru modernizarea statului şi a economiei pe care o aşteaptă românii. Succes, tuturor colegilor!”, a scris Ionel Dancă, alături de fotografie, pe Facebook.

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea a postat aceeaşi fotografie, cu mesajul: "Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. USR PLUS, PNL şi UDMR la aceeaşi masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm”.     

Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXIUSR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă.Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România.

Posted by Cristian Ghinea on Saturday, December 12, 2020

O fotografie a fost postată pe Facebook şi de deputatul USR Cristina Prună, cu mesajul: "Negocierile privind funcţionarea noului parlament sunt în toi".

Negocierile privind funcționarea noului parlament sunt în toi.

Posted by Cristina Prună on Saturday, December 12, 2020

11:00 - Discuțiile pentru funcții au loc separat.

La negocieri participă:

Din partea PNL - Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. 

Din partea USR PLUS - Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Dominic Fritz, Dragoș Tudorache, Vlad Vociulescu. 

10:45 - Senatorul USR-PLUS Adrian Wiener, care face parte din echipa USR care participă la negocierile pentru formarea unui nou guvern, afirmă că nu este vorba de un guvern făcut în jurul PNL, ci împreună cu PNL și UDMR.

„Trecem printr-o 'furtună perfectă': o criză sanitară de proporții peste care se suprapune o criză economică ale cărei dimensiuni nu le putem anticipa încă; e inevitabilă o criză socială. Ultimul lucru de care România mai are nevoie este o criză politică”, a scris Wiener pe Facebook.

Wiener mai spune că portofoliile din Cabinet „nu reprezintă privilegii sau recompense politice ci asumarea unor uriașe responsabilități”.

„Nu este vorba de formarea unui Guvern 'în jurul PNL' ci 'alături' de PNL și UDMR. E momentul să renunțăm la narativele electorale; chiar și în formulări. Următoarele alegeri sunt peste 4 ani. Acum e vremea parteneriatelor mature în numele cetățenilor, nu pentru câștiguri de imagine pe termen lung. Nu intrăm în coaliție pentru a sprijini o guvernare PNL ci pentru a oferi românilor o coaliție de guvernare responsabilă cu o majoritate parlamentară în spate și cu o agendă comună agreată; într-o formulă rezultată democratic din vot”, a mai scris Adrian Wiener.

09:20 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă dimineaţă, la începerea negocierilor, că în primul rând e "nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii".

"Peste puţin timp începem discuţiile pentru formarea unui nou guvern. În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă. Doar colaborarea de bună credinţă poate creşte nivelul de încredere. Noi vrem ca ţara noastră să ofere o şansă mai bună pentru fiecare om", a scris Kelemen Hunor, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de facebook.

???????? ???????? ↓ Perceken belül kezdjük a kormányalakítási tárgyalásokat. Először is egy megvalósítható, a...

Posted by Kelemen Hunor on Friday, December 11, 2020

Discuție informală cu președintele Iohannis

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au avut deja, joi, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

"A fost, practic, începutul discuţiilor. (...) Am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui guvern care să rezolve toate problemele grave - de la pandemie până la pregătirea absorbţiei fondurilor europene şi marile reforme ale sistemelor publice", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Liberalii au avut o ședință, după ce liderii PNL, UDMR și USR-PLUS s-au întâlnit la Cotroceni cu preşedintele Iohannis de dimineață.

”Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere, programul de guvernare va fi aici. Echipa politică (sic!) care va negocia chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care evident va valida programul de guvernare.

De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majorități parlamentare”, a anunțat fostul premier după ședința liberalilor.

Încă nu s-au împărțit ministerele

Orban a punctat că nu a existat niciun fel de discuție legată pe repartizarea portofoliilor, întrebat dacă liberalii au hotărât să cedeze Ministerul de Finanțe USR PLUS.

”Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendarul negocierilor (…) ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri, astfel încât să se ajungă la învestirea guvernului în conformitate cu majoritatea parlamentară dată de voința cetățenilor”, a completat el.

Totodată, șeful PNL a spus că se dorește un guvern suplu, cu maximum 18 ministere.

”Deci un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii, ci care să aibă un număr cât mai redus posibil de ministere: 16 - 17 - max. 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitate efectivă de a pune în practică programul de guvernare”, a adăugat Orban.

Ce spun USR-PLUS și UDMR

Şi Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a anunţat, tot joi, demararea negocierilor.

"Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide - USR PLUS, PNL şi UDMR - pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului Cabinet şi continuând cu structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare. (...) Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi, după învestirea noului Parlament, să avem şi noul guvern. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura Guvernului şi a viitorului Parlament", a spus Dan Barna.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a menţionat, la rândul său, că la discuţiile de sâmbătă Uniunea Democrată Maghiară din România va avea propuneri legate de ce trebuie să cuprindă programul de guvernare, cum ar fi protejarea locurilor de muncă, dezvoltarea economică, investiţii, dar şi protejarea drepturilor minorităţilor. El s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul negocierilor şi și-a exprimat speranţa că acestea se vor încheia până la alcătuirea Parlamentului.

Despre aceste negocieri neoficiale, liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că asistăm ”la o confiscare a votului românilor”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇