Orban e nemulțumit de anunţul făcut de Barna: Înţelegerea noastră a fost să evităm comunicările individuale de poziţii

Orban e nemulțumit de anunţul făcut de Barna: Înţelegerea noastră a fost să evităm comunicările individuale de poziţii

Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Reacţia vine după ce Dan Barna a anunţat, într-o declaraţie de presă, că propune ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar şefia Camerei Deputaţilor să fie preluată de Cătălin Drulă.

Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

ADVERTISING

Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie.

Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial”, a transmis Ludovic Orban, potrivit unui anunţ de presă de marţi al PNL.

ADVERTISING

Nemulțumiri și la UDMR

La rândul său, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat, după ce Dan Barna a anunţat că propune ca liderii PNL, USR şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă să preia şefia Camerei Deputaţilor, că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor.

El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

Barna spune că vrea să dea dovadă de responsabilitate

Reacţiile vin în contextul în care Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide care ar urma să compună noua majoritate parlamentară să fie vicepremieri în viitorul Guvern, iar preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie preluată de Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Barna afirmă că, astfel, se dă un exemplu „fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României”.

Acesta a precizat că, un guvern condus de un premier care va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi „serios, credibil şi care nu va mai avea nevoie de comitete şi comiţii pentru luarea deciziilor”.

„Suntem gata să reluăm negocierile chiar din acest moment”, a mai declarat Barna, precizând că va fi nevoie de un echilibru în alocarea poziţiilor.

„Domnule Orban, domnule Kelemen, haideţi să fim inteligenţi, haideţi să dăm un mesaj responsabil, după 30 de ani de balet politic”, şi-a încheiat Barna declaraţia de presă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇