Cioloș, după anunțul lui Barna: Suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de funcții

Cioloș, după anunțul lui Barna: Suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de funcții

Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS, punctează, după anunțul făcut de Dan Barna, că mai importantă este partea de guvernare decât negocierile pentru funcții.

Barna a anunțat azi că USR PLUS îl susține pe Cătălin Drulă pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. De asemenea, el le propune liderilor PNL și UDMR, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, să intre în noul guvern ca vicepremieri.

Iată aici detalii - USR PLUS face un pas pentru a debloca negocierile. Barna: Le propun lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să intrăm împreună ca vicepremieri. Cătălin Drulă, la șefia Camerei

”Atenția a fost foarte mult focalizată în media, în aceste zile, pe partea de negocieri de funcții și mai puțin spre deloc pe partea de guvernare.

Evident că funcțiile și mai ales oamenii care le vor ocupa sunt importante.

Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu „taie” prostește, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială.

Vom discuta cu colegii de la PNL și UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărțim funcțiile”, a scris Cioloș pe contul său de Facebook.

Ce trebuie discutat

El enumeră câteva dintre aspectele care vor trebui abordate în următoarele negocieri.

”Trebuie să clarificăm cum facem ca deficitul bugetar și gestionarea acestuia să nu afecteze relansarea economică. Să nu fie o piedică pentru reformele în Sănătate, în Educație, unde e nevoie și de bani de investit, nu doar de schimbat legi și de depolitizare.

În primăvară, ar trebui să începem să folosim banii europeni și va fi nevoie să ne punem de acord în coaliția de guvernare cum asigurăm canalizarea lor rapidă spre investiții și finanțarea reformelor, fără să creăm birocrație suplimentară în purul stil românesc din acești ultimi ani.

Despre astea și multe altele trebuie să discutăm, pentru că în momentul în care mergem în Parlament cu noul guvern trebuie să avem un program de guvernare cu ținte și cu obiective clare”, se mai arată în postare.

”Nu trebuie să ne cramponăm de funcții”

În fine, co-președintele USR PLUS subliniază că atenția trebuie îndreptată ”spre lucrurile esențiale care chiar ne afectează viața, dar care se află mai puțin în reflectorul spectacolului mediatic prin care se face rating”.

”USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a așeza coaliția în postura de a putea guverna credibil patru ani.

România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliții cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voința cetățenilor la vot și acest lucru nu mai trebuie să se repete.

Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea și reformele, nu oamenii care cer funcții pentru ei și găștile lor politice.

Anunțul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de funcții”, a încheiat el, făcând aluzie la declarația lui Ludovic Orban când a anunțat că își dă demisia din funcția de premier, pentru că el ”nu se cramponează de funcții”.

Eșecul negocierilor din weekend

În weekend, PNL, USR PLUS şi UDMR au început negocierile. Acestea s-au blocat însă – și sâmbătă, și duminică -, formațiunile politice nereușind să ajungă la un acord.

Surse politice au transmis că negocierile au fost sistate, pentru că partidele nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaţilor.

Conform unor surse, șefia Camerei Deputaților era dorită atât de Dan Barna, cât și de Ludovic Orban.

Orban e propus de PNL pentru șefia Camerei Deputaților, în locul lui Ciolacu. Acolo voia și Barna

Amintim că luni au început și consultările de la Cotroceni cu forțele politice care au trecut pragul parlamentar la alegerile din 6 decembrie.

Vezi cum s-a desfășurat consultările de la Cotroceni: Filmul unei zile cu întârzieri, poezii cu suverani muți și șantaje voalate cu sărbători politice (Galerie foto)

Citește și:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇