Crearea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, desemnarea premierului acesteia și apropierea de crearea noului guvern sunt blocate de șefia Camerei Deputaților, la care nici Ludovic Orban, nici USR-PLUS nu vor să renunțe.
Este, într-adevăr, cea mai importantă funcție din Parlament, acolo unde se joacă majoritățile și marile decizii.
Nu întâmplător acolo au fost la vremea lor și Adrian Năstase, și Liviu Dragnea, și Bogdan Olteanu. E drept că toți trei au ajuns la pușcărie, dar asta e o altă discuție.
Ludovic Orban nu vrea funcția ca să rămână cu ea, ci, după cum spun și pluseriștii, dar și liberalii, pentru că de acolo să țintească din nou funcția pe care și-o dorește cel mai mult, de maximă putere, aceea de premier pentru care își va confecționa majoritate.
Este exact motivul pentru care USR-PLUS nu vor să îi dea șefia Camerei.
Deocamdată jocul a fost pus în ecuația Orban vs Barna, adică doi luptători pentru un scaun.
Dacă e abil, Dan Barna poate rupe însă această paradigmă anunțând public că nu dorește funcția pentru sine, deci președinte pluserist al Camerei să fie altcineva.
Ceea ce l-ar lăsa pe Ludovic Orban în offside, adică singurul care se cramponează personal de acest fotoliu și prin asta blochează o țară întreagă.
Dar nici Ludovic Orban nu stă degeaba. Surse din PNL afirmă că domnia sa cere filialelor să-l susțină pentru funcția de premier (ceea ce văd că face de zor și o parte a presei în frunte cu Ion Cristoiu) și un nou BPN să îl stabilească din nou candidat al PNL pentru funcția de premier.
Sau poate BNP se va descoperi brusc necompetent să schimbe propunerea de premier decisă de Consiliul Național, deci propunerea Cîțu va fi anulată și s-ar reveni la propunerea CN - Ludovic Orban.
Premier propus de PNL nu înseamnă însă și premier desemnat de președinte decât dacă devine candidatul coaliției.
Rămâne de văzut dacă USR-PLUS l-ar accepta, cu riscul să-i dea afară, cum a făcut C.P. Tăriceanu cu PD. Ar fi momentul în care USR – PLUS ar dovedi că sunt dispuși să lingă unde au scuipat doar ca să apuce o halcă de putere.
Să te strâmbi la Ciucă și să-l accepți pe Orban premier ar fi o performanță remarcabilă.
Fără o coaliție în spate, ca propunere a partidului de pe locul al doilea, chiar dl Orban spunea recent, cu gura domniei sale, că potrivit Constituției nu are mari șanse:
“De regulă, în toate democrațiile, primul partid dă premierul, iar premierul negociază apoi crearea majorității. Președintele Iohannis va respecta în mod cert rezultatul alegerilor.
El ar putea să numească premier de la alte partide, doar dacă premierul desemnat eșuează în crearea unei majorități. Dar regula în democrație aceasta este, partidul care câştigă dă premierul, pentru că este partidul care beneficiază de cel mai larg sprijin”.
De aceea, Ludovic Orban are și un plan individual pentru Camera Deputaților. Să împingă discuțiile până după constituirea noului Parlament, când, în lipsa unei înțelegeri ferme, să candideze la Camera și să câștige cu ajutorul PSD.
Ceea ce nu ar mai lăsa prea multe opțiuni USR-PLUS: ori se retrag de pe acum în Opoziție, ori așteaptă să îi trimită acolo Ludovic Orban din fruntea Camerei Deputaților.
Dl Orban nu se grăbește.
Luni după-amiază nu a dorit să se întâlnească cu USR-PLUS pentru continuarea negocierilor. Marți dimineață va discuta din nou cu președintele Iohannis. Este evident că pe această axa se joacă marele meci de putere.
Dacă dl Orban nu va avea niciuna dintre cele două funcții pe care le vizează, pierde tot, iar PNL rămâne cu adevărat partidul președintelui Iohannis.
Cine cu cine se luptă și pentru ce. Orban vs Iohannis
Și președintele poate face asta desemnând un candidat al său, peste capul partidelor, am mai spus, de exemplu, pe dl Ciucă. Nu cred că PNL va refuza să-l voteze.
Sau dl Iohannis cedează din nou și își asumă umilința extremă de a desemna un premier care a pierdut alegerile, căruia i-a cerut demisia, pentru care a avut doi înlocuitori.
Autoritatea lui Klaus Iohannis s-ar face țăndări și și-ar încheia mandatul ca un autentic ficus singuratic din Palatul Cotroceni.