Negocieri pentru guvern: PNL intră în ședință după ce Orban s-a autopropus premier. Ce variante se discută și ce spun USR-PLUS și UDMR (Surse)

Negocieri pentru guvern: PNL intră în ședință după ce Orban s-a autopropus premier. Ce variante se discută și ce spun USR-PLUS și UDMR (Surse)

Negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR sunt departe de un rezultat. Discuțiile au eșuat și marți seară, după ce soluția lui Ludovic Orban pentru a ceda șefia Camerei Deputaților a fost să se autopropună premier.

Astfel, miercuri toate cele trei formațiuni au avut sau urmează să aibă ședințe individuale unde să discute aceste noi desfășurări.

USR-PLUS exclude varianta Orban-premier, UDMR e indiferent

Cei de la USR-PLUS deja au ieșit public cu un comunicat în care spun clar că nu doresc un guvern de coaliție condus de Ludovic Orban, ci vor să continue discuțiile cu propunerile deja agreate: Dacian Cioloș, din partea lor, sau Florin Cîțu, de la PNL.

ADVERTISING

Cei de la UDMR sunt mai flexibili la acest capitol. Surse din conducerea Uniunii Maghiarilor au declarat miercuri, pentru News.ro, că nu au o preferință între Florin Cîțu și Ludovic Orban, fiind responsabilitatea PNL să se înțeleagă pe numele premierului.

”Nu avem nicio preferință pentru funcția de premier, nu ne amestecăm în treburile interne ale PNL. Un lucru e clar: PNL trebuie să dea premierul, pentru că e cel mai mare partid din coaliție. În rest, e dreptul lor să aleagă pe cine vor pentru funcția de prim-ministru”, au declarat sursele menționate.

ADVERTISING

Lupte interne în PNL după mutarea lui Orban

Cea mai mare agitație pare însă că a stârnit-o Ludovic Orban chiar în propriul partid.

Surse citate de televiziunile de știri susțin că ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunțat încă de marți seara că refuză să se retragă, fiind susținut de Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Raluca Turcan.

La schimb, surse contactate de SpotMedia.ro spun că Orban i-ar fi oferit șefia Senatului, cea a Camerei Deputaților urmând să revină, dacă el ar fi premier, lui Dan Barna. Soluția sa însă e clar că nu e agreată de USR-PLUS și nici de întregul PNL.

Biroul Politic Naţional al liberalilor urmează să se reunească la ora 17:00 și sursele noastre ne-au spus că pe masă vor fi doar două variante: fie ca Florin Cîțu să fie premier și Ludovic Orban șef la Cameră, fie Orban premier și Cîțu șef la Senat.

ADVERTISING

Iohannis, mesaj subtil pentru Orban, mai direct pentru USR-PLUS

Înainte de ședința conducerii PNL, președintele Klaus Iohannis a comentat situația, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o la o acțiune de plantare de copaci în Bolintin-Vale, județul Giurgiu.

Întrebat de jurnaliști dacă l-ar desemna pe Ludovic Orban să formeze viitorul guvern, șeful statului a spus că da, atât timp cât șeful PNL reușește să obțină susținerea tuturor forțelor din coaliție.

”Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru-dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu: să se formeze o majoritate și să vină cu o propunere.

Dacă se înteleg PNL, USR-PLUS, UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept. Sau că este altcineva… Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Sper să meargă repede mai departe”, a spus șeful statului.

În schimb, Iohannis a avut un mesaj mult mai direct pentru cei din USR-PLUS, pe care îi consideră principalii vinovați pentru blocarea negocierilor.

”Sincer, motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum – sunt în negociere, e foarte devreme să vorbim de un eșec, dar din păcate e devreme să vorbim și de o reușită – e că au încercat unii să negocieze via media. Ceea ce nu se face pur și simplu!

O negociere se face între echipele din partide și nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni, lucru care e contraproductiv.

Ne place, nu ne place, așa e în toate democrațiile: politicienii conduc țara. Și ce câștigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câștigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem și nu se rezolvă absolut deloc problemele”, a acuzat Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇