Mesajul lui Iohannis pentru românii sătui de împărțirea funcțiilor: "Ne place, nu ne place, politicienii conduc țara". Cine e de vină pentru blocarea negocierilor

Mesajul lui Iohannis pentru românii sătui de împărțirea funcțiilor: "Ne place, nu ne place, politicienii conduc țara". Cine e de vină pentru blocarea negocierilor

Președintele Klaus Iohannis cere răbdare în ce privește finalizarea negocierilor pentru formarea noului guvern și crede că blocajul actual a fost cauzat de cei care au ales „să negocieze via media”.

Șeful statului a vorbit despre situația politică de după alegeri, la finalul unei vizite la o acțiune de plantare de copaci în Bolintin-Vale, județul Giurgiu.

Iohannis nu crede că vom avea guvern nou până la Crăciun şi spune că va accepta orice premier îşi doresc partidele de dreapta, inclusiv pe Orban

”Lumea crede că politicienii trebuie să discute numai despre principii”

Întrebat ce mesaj are pentru românii care s-au săturat să asiste la circ politic și bătaie pe funcții în timp ce problemele țării rămân nerezolvate, Iohannis a spus că nu există altă cale.

ADVERTISING

”Este evident că trebuie discutat și despre funcții. Lumea crede că politicienii trebuie să discute numai despre principii. E adevărat, se discută principii de guvernare, dar cineva trebuie să le pună în practică.

Guvernul nu e format din enunțuri, ci din oameni și fiecare partid vrea să-și impună oamenii cei mai buni. Iar pentru asta se negociază!”, a fost răspunsul președintelui.

De ce s-a ajuns la blocaj

Întrebat și de ce crede că s-a ajuns la acest blocaj, el spune că vina aparține celor care au încălcat înțelegerea și au început ”să negocieze via media”.

ADVERTISING

A refuzat să precizeze la cine se referă, însă cei care s-au remarcat cu declarații de presă sau comentarii pe Facebook despre negocieri au fost Dan Barna și Dacian Cioloș.

De altfel, atât PNL, cât și UDMR și-au manifestat public nemulțumirea față de acest lucru.

”Sincer, motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum - sunt în negociere, e foarte devreme să vorbim de un eșec, dar din păcate e devreme să vorbim și de o reușită - e că au încercat unii să negocieze via media. Ceea ce nu se face pur și simplu!

ADVERTISING

O negociere se face între echipele din partide și nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni, lucru care e contraproductiv.

Ne place, nu ne place, așa e în toate democrațiile: politicienii conduc țara. Și ce câștigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câștigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem și nu se rezolvă absolut deloc problemele”, a acuzat Iohannis.

”Asta cu suspendarea e o poveste fumată”

Despre ascensiunea AUR, a preferat să nu vorbească foarte mult, spunând că e un partid nou, despre care ”nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.

Cât despre amenințările cu suspendarea, şeful statului crede că sunt ”o poveste fumată”.

”Asta cu suspendarea este, cum se spune popular, dacă îmi permiteți să mă exprim informal, o poveste fumată”, a declarat Iohannis, zâmbind de sub mască.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇