Vaccinul Moderna: În SUA e pe ultima sută de metri cu autorizarea, iar în UE a fost devansată data pentru un aviz

Vaccinul Moderna: În SUA e pe ultima sută de metri cu autorizarea, iar în UE a fost devansată data pentru un aviz
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un comitet de experţi americani a recomandat, joi, în cursul unui vot, autorizarea de urgenţă a vaccinului contra COVID-19 al companiei Moderna, deschizând calea pentru expedierea dozelor din acest weekend.

Pe de altă parte, în UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a devansat, joi, o şedinţă de evaluare a vaccinului Moderna, stabilind ca aceasta să aibă loc pe 6 ianuarie şi nu pe 12 ianuarie, cum era programat iniţial.

Fără vreo surpriză neaşteptată, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ar urma să dea undă verde vaccinului produs de tânără companie de biotehnologie Moderna, cum a făcut în cazul vaccinului Pfizer la 11 decembrie după un vot similar al acestui comitet consultativ, notează AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Statele Unite ar putea avea două vaccinuri de săptămâna viitoare

Statele Unite, confruntate în prezent cu o recrudescenţă severă a pandemiei, ar putea dispune de două vaccinuri de la începutul săptămânii viitoare şi să-şi accelereze astfel campania de vaccinare lansată luni. SUA ar putea fi prima ţară unde se lansează pe piaţă vaccinul Moderna.

Reuniunea acestui comitet al cărei aviz nu are caracter obligatoriu a fost, ca şi săptămâna trecută, transmisă în direct pe Internet, un exerciţiu de transparenţă nemaiîntâlnit în lume.

Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi o singură abţinere.

Întrebarea pusă experţilor a fost: "Pe baza tuturor elementelor ştiinţifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste?"

Decizia a fost cea aşteptată, FDA apreciind deja vaccinul ca fiind sigur şi eficient într-o sinteză de date publicate mai devreme în această săptămână.

Analiza publicată a confirmat o eficienţă medie de 94,1%. Dintre cei 30.400 de participanţi la testele clinice, 196 au contractat COVID-19. Dintre aceştia, 185 au primit un placebo şi 11 vaccinul (la 21 noiembrie).

În plus, cele 30 de cazuri grave de COVID-19 înregistrate s-au aflat toate în grupul placebo.

Jacqueline Miller, de la Moderna, a adăugat joi că numeroase elemente sugerează că vaccinul, pe lângă faptul că protejează împotriva dezvoltării simptomelor, ar putea, de asemenea, să împiedice infectarea chiar a multor persoane şi, prin urmare, transmiterea - o informaţie vitală din punct de vedere al sănătăţii publice.

Cele mai răspândite efecte secundare ale vaccinului, numit mRNA-1273, sunt dureri la locul injecţiei, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau articulare şi frisoane.

Guvernul SUA a cumpărat 200 de milioane de doze de vaccin Moderna (100 de milioane de la Pfizer).

ADVERTISING

Miliarde de oameni ar putea avea acces la vaccin abia din 2024. Planul OMS antiCOVID pentru 91 de țări sărace riscă să eșueze

Moderna vine în UE abia în 2021

Pe de altă parte, vaccinarea în UE este cu un pas în spate faţă de SUA.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a devansat, joi, o şedinţă de evaluare a vaccinului pentru Covid-19 dezvoltat de compania Moderna, stabilind ca aceasta să aibă loc pe 6 ianuarie şi nu pe 12 ianuarie, cum era programat iniţial, transmite Reuters, citată de News.ro.

”Astăzi, înainte de termen, Moderna a depus ultimele date necesare pentru evaluarea cererii sale. Acestea conţin informaţii specifice producţiei vaccinului pentru piaţa UE”, a anunţat EMA.

ADVERTISING

Cum arată centrele de vaccinare din Italia, construite sub formă de primulă (Galerie foto)

Autoritatea de reglementare a anunţat, marţi, că o comisie de experţi se va întruni pe 21 decembrie pentru a evalua vaccinul fabricat de compania americană Pfizer împreună cu partenera sa BioNTech din Germania. Iniţial, comisia ar fi trebuit să se întâlnească pe 29 decembrie.

Iată ce ştim despre vaccinarea Covid în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇