Un nou studiu realizat în Suedia a analizat impactul consumului de zahăr asupra sănătății cardiovasculare, ajungând la concluzia că persoanele care consumă dulciuri, dar doar ocazional, sunt mai sănătoase decât cele care le evită total.
În cadrul cercetării au fost monitorizate aproape 70.000 de persoane pe parcursul a două decenii. Cercetătorii au ajuns la concluzia că tipul de zahăr consumat are un impact semnificativ asupra sănătății inimii, cel mai nociv fiind cel care provine din băuturile îndulcite, scrie Sky News.
„Acest contrast surprinzător subliniază importanța de a lua în considerare nu numai cantitatea de zahăr consumată, ci și sursa și contextul acesteia”, afirmă Suzanne Janzi, doctorandă la Universitatea Lund și autoare principală a studiului publicat în revista Frontiers in Public Health.
Studiul a arătat că băuturile îndulcite sunt cele mai nocive, crescând riscurile de accident vascular cerebral ischemic, insuficiență cardiacă și fibrilație atrială.
Cercetătorii au observat că „zaharurile lichide oferă mai puțină sațietate decât formele solide”, ceea ce poate duce la un consum excesiv. Persoanele care consumă frecvent băuturi dulci pot fi mai predispuse la obezitate și afecțiuni cardiovasculare, au stabilit oamenii de știință.
Spre deosebire de băuturile îndulcite, dulciurile ocazionale nu s-au dovedit nocive asupra sănătății cardiovasculare. Mai mult, studiile anterioare sugerează că un aport moderat de dulciuri poate reduce riscurile asociate cu bolile cardiace.
De exemplu, cei care consumau până la 14 gustări dulci pe săptămână au avut o incidență mai mică a atacurilor de cord comparativ cu cei care le evitau complet.