Alimentația cu mult zahăr și sedentarismul sunt mai dăunătoare pentru bărbați – studiu

Alimentația cu mult zahăr și sedentarismul sunt mai dăunătoare pentru bărbați – studiu

Un studiu recent realizat în SUA a arătat că până și schimbările pe termen scurt ale stilului de viață pot perturba răspunsul la insulină al vaselor de sânge. În mod interesant, însă, bărbații și femeile reacţionează diferit atunci când dietele abundă în zahăr.

Rezistența vasculară la insulină este o caracteristică a obezității și a diabetului de tip 2 care contribuie la apariția bolilor vasculare.

Oamenii de știință au examinat rezistența vasculară la insulină în cazul a 36 de persoane de ambele sexe, tinere și sănătoase, expunându-le la 10 zile de activitate fizică redusă, cu un număr de doar 5.000 de pași pe zi, de la 10.000 de pași, cât făceau anterior, scrie Medical Xpress.

ADVERTISING

În plus, participanții și-au mărit consumul de băuturi dulci la 6 doze de suc pe zi, ceea ce însumează o mare cantitate de zahăr.

”Știm că incidența rezistenței la insulină și a bolilor cardiovasculare este mai mică la femeile aflate în premenopauză în comparație cu bărbații, dar am vrut să vedem cum au reacționat bărbații și femeile la reducerea activității fizice și la creșterea zahărului din dieta lor într-o perioadă scurtă de timp”, a spus Camila Manrique-Acevedo, profesor de medicină, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rezultatele au arătat că, doar la bărbați, stilul de viață sedentar și dieta cu mult zahăr au cauzat scăderea fluxului sanguin stimulat de insulină la nivelul picioarelor și diminuarea unei proteine numită adropină, care reglează sensibilitatea la insulină și este un biomarker important pentru bolile cardiovasculare.

”Aceste constatări subliniază o diferență pe bază de sex în dezvoltarea rezistenței vasculare la insulină indusă de adoptarea unui stil de viață bogat în zahăr și sărac în exerciții fizice”, a explicat Manrique-Acevedo.

ADVERTISING

E primul studiu care arată aceste diferențe între sexe și tot primul care demonstrează cât de repede are loc această schimbare în cazul bărbaților, se arată într-un raport publicat de jurnalul Endocrinology.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇