Zahărul e atât de nociv încât ne modifică intestinele şi ne lasă fără apărare la boli

Zahărul e atât de nociv încât ne modifică intestinele şi ne lasă fără apărare la boli
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cercetare realizată pe șoareci a ajuns la concluzia că zahărul din alimentație modifică microbiomul intestinal, declanșând un lanț de evenimente care poate culmina cu bolile metabolice, creșterea în greutate și diabetul.

Ivalyo Ivanov, profesor de microbiologie și imunologie la Columbia University, și colegii săi au investigat efectele dietei de tip occidental asupra microbiomului șoarecilor. După patru săptămâni de dietă, rozătoarele au prezentat caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi creșterea în greutate, rezistența la insulină și intoleranța la glucoză.

ADVERTISING

În plus, au observat oamenii de știință, microbiomul lor se schimbase considerabil, cantitatea de bacterii filamentoase segmentate scăzând brusc, iar alte bacterii crescând în abundență, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Cell, citat de Neuroscience.

Până acum, se bănuia doar că o astfel de alimentație poate avea astfel de rezultate, dar nu se știa cum apar ele, în ce fel acționează alimentele consumate asupra organismului, astfel încât declanșează aceste efecte.

Acum, oamenii de știință au descoperit că scăderea numărului de bacterii filamentoase a redus numărul de celule Th17 din intestin, iar experimentele ulterioare au arătat că tocmai aceste celule Th17 sunt necesare pentru a preveni bolile metabolice, diabetul și creșterea în greutate.

ADVERTISING

,,Aceste celule imune produc molecule care încetinesc absorbția lipidelor rele din intestine și scad inflamația intestinală”, a explicat autorul studiului.

,,Cu alte cuvinte, ele mențin intestinul sănătos și protejează organismul de absorbția lipidelor patogene”. Iar toate ”relele” se trag de la zahăr, au conchis oamenii de știință.

”Zahărul elimină bacteriile filamentoase, iar celulele Th17 protectoare dispar ca o consecință”, a mai declarat coordonatorul cercetării.

”Când am hrănit șoarecii cu o dietă fără zahăr și bogată în grăsimi, aceștia au păstrat celulele Th17 intestinale și au fost complet protejați de dezvoltarea obezității și a pre-diabetului, chiar dacă au consumat același număr de calorii”, a mai spus acesta.

ADVERTISING

Partea bună e că procesul este unul reversibil, iar excluderea zahărului din dietă poate restabili echilibrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇