La șoarecii hrăniți cu mâncare grasă și procesată au apărut semne clare de boală, după numai 30 de săptămâni

La șoarecii hrăniți cu mâncare grasă și procesată au apărut semne clare de boală, după numai 30 de săptămâni

Știm că mâncarea procesată, ieftină, de tipul junk food, nu aduce niciun serviciu organismului, dar de multe ori nu ne putem abține, mai ales că este mereu la îndemână. Un nou studiu pe șoareci ar trebui să ne pună pe gânduri, din moment ce după numai 30 de săptămâni cu o astfel de dietă au apărut semne clare de boală.

Cercetarea realizată în laborator a arătat că nici nu e nevoie de mai mult (cel puțin la șoareci) pentru ca o dietă bogată în grăsimi și zahăr să determine organismul să dea semne de depresie, anxietate și Alzheimer. Toate acestea sunt în strânsă legătură cu alimentația, au conchis oamenii de știință, conform Science Alert.

ADVERTISING

„Obezitatea și diabetul afectează sistemul nervos central, exacerbând tulburările psihiatrice și declinul cognitiv. Am demonstrat acest lucru în studiul nostru pe șoareci”, a declarat neurologul și biochimistul Larisa Bobrovskaya, de la University of South Australia.

„Este bine cunoscut faptul că obezitatea cronică și diabetul zaharat de tip 2 sunt adesea asociate cu boala Alzheimer, împreună cu multe alte comorbidități, inclusiv boli cardiovasculare și disfuncție renală”, se arată în raportul oamenilor de știință, publicat de jurnalul Metabolic Brain Disease.

ADVERTISING

„În plus, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai legate de o funcționare afectată a sistemului nervos central, prin exacerbarea tulburărilor psihice și cognitive, inclusiv tulburările de dispoziție, declinul cognitiv și demența”, se mai arată în lucrare.

În cadrul experimentului, două grupuri de șoareci au avut diete diferite timp de 30 de săptămâni. Un grup a avut o alimentație normală, în timp ce celălalt a avut una bogată în grăsimi. Având în vedere că șoarecii de laborator trăiesc aproximativ 1,5 ani, 30 de săptămâni reprezintă o parte destul de mare din viața lor.

ADVERTISING

Rozătoarele din ultimul grup s-au îngrășat vizibil, au prezentat semne de depresie și anxietate, au dezvoltat intoleranță la glucoză și rezistență la insulină și au prezentat niveluri ridicate de proteină tau în creier, în strânsă legătură cu Alzheimerul, au conchis oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇