Diabetul zaharat și hiperglicemia: informații importante

Diabetul zaharat și hiperglicemia: informații importante

Cunoscut ca una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului endocrin, diabetul zaharat apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina, hormonul ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge.

Lăsat netratat, diabetul afectează metabolismul și funcționarea altor organe. Diabetul este o boală cronică, consecință a creșterii glucozei în sânge peste limitele considerate normale, stare numită și hiperglicemie.

În mod normal, glicemia are o valoare cuprinsă între 72 mg/dl și 108 mg/dl pe stomacul gol, adică fără nicio gustare luată în ultimele opt ore. Totodată, o valoare de 180 mg/dl poate fi normală, dacă glicemia a fost luată după două ore de la masă. Astfel, diabetul se definește prin creșterea glicemiei pe nemâncate (≥ 126 mg/dl), iar o glicemie peste 109 și sub 126 mg/dl definește pre-diabetul.

ADVERTISING

Cum apare hiperglicemia

Glucoza crescută din sânge sau urină apare atunci când corpul nu dispune de suficientă insulină sau când organismul nu este capabil să utilizeze corespunzător insulina. Cauzele apariției acesteia sunt variate, putând fi luate în considerare atât tratamentul neadecvat, cât și stresul sau banala răceală.

Principalele simptome ale prezenței hiperglicemiei sunt setea excesivă și urinarea frecventă. Controlul diabetului este foarte important, iar pentru a face asta este nevoie de un control periodic al medicului diabetolog.

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai des întâlnit în cazul tinerilor. Acesta presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului. Persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai întâlnită formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea. Afecțiunea reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, ci doar de controlul glicemic din organism, printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic.

Cum se poate preveni creșterea glicemiei

Pe lângă dietă, este necesar un program regulat de exerciții fizice, care să ajute la reducerea excesului ponderal și la reglarea nivelului glucozei din sânge. Atunci când concentrațiile glucozei din sânge sunt prea mari sau prea mici, organismul are de suferit, funcțiile acestuia fiind serios alterate. De aceea, menținerea glicemiei în limite normale pe termen lung reprezintă o condiție esențială pentru evitarea sau întârzierea evoluției diferitelor complicații.

ADVERTISING

GlucoSuport este un supliment alimentar care contribuie la menținerea glicemiei în limite normale. Pentru efecte optime, formula acestui supliment alimentar reunește cinci ingrediente bioactive, atent selecționate, care acționează sinergic: extractul de dud alb, extractul de Gymnema sylvestre, extractul de scorțișoară, crom și zinc.

Extractul de dud alb se remarcă printr-o gamă largă de proprietăți benefice, inclusiv în ceea ce privește reglarea glicemiei. Extractul de Gymnema sylvestre a fost folosit în susținerea sănătății, în medicina ayurvedică, acțiunea sa fiind de stopare a creșterii în greutate și a diabetului. Extractul de scorțișoară este benefic pentru reglarea glicemiei, stimulând secreția de insulină și activând enzimele implicate în metabolismul carbohidraților, glicoliză și gluconeogeneză.

Cromul potențează activitatea insulinei, controlând cantitatea de zahăr din sânge, iar zincul intervine în reacțiile enzimatice, jucând un rol important în metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor. Acesta este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar și ajută la prelungirea acțiunii insulinei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇