Un studiu recent a arătat pentru prima dată că un consum ridicat de zahăr ar trebui să fie adăugat la lista factorilor de risc pentru calculii renali.
„Studiul nostru este primul care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat și pietrele la rinichi”, a declarat autorul principal al cercetării, dr. Shan Yin, cercetător la Spitalul afiliat al Colegiului medical din Nanchong, China, conform WebMd.
Statisticile arată că între 7 şi 15% dintre locuitorii Americii de Nord, 5 - 9% europeni și 1 - 5% dintre asiatici suferă de pietre la rinichi. Simptomele implică dureri puternice, greață, vărsături, febră, frisoane și urină cu sânge. Dar pietrele la rinichi nu reduc doar calitatea vieții; pe termen lung, ele pot duce la infecții, rinichi inflamați (hidronefroză), insuficiență renală și boală renală în stadiu terminal.
În cadrul recentului studiu, aproape 30.000 de americani au furnizat date legate de starea de sănătate și dietă, aceștia fiind monitorizați timp de 11 ani. Oamenii de știință au fost mai cu seamă interesați de aportul de zahăr adăugat, aici intrând siropurile, mierea, dextroza, fructoza sau zahărul pur.
Fiecare participant a primit, de asemenea, un scor al indicelui de alimentație sănătoasă (HEI-2015).
Concluzia studiului a fost aceea că procentul de aport energetic provenit din zaharuri adăugate a fost clar asociat cu calculii renali. De exemplu, participanții al căror aport de zaharuri adăugate se afla printre cele mai mari 25% din populație aveau un risc cu 39% mai mari de a dezvolta pietre la rinichi pe parcursul studiului.
În mod similar, participanții care au obținut mai mult de 25% din energia totală din zaharuri adăugate au avut un risc cu 88% mai mare de a face calculi renali comparativ cu cei care au obținut mai puțin de 5% din energia totală din zaharuri adăugate.
Cercetarea, publicată de jurnalul Frontiers in Nutrition, sugerează că limitarea consumului de zahăr adăugat poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi, spun autorii chinezi.