Va fi schimbat Voiculescu de la Ministerul Sănătății, după scandalul ”Foișor”? Ce spun Orban și Barna

Va fi schimbat Voiculescu de la Ministerul Sănătății, după scandalul ”Foișor”? Ce spun Orban și Barna

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și al PNL, intervine în scandalul declanșat de transformarea spitalului Foișor în unitate COVID și transferul haotic al pacienților în miez de noapte.

Orban punctează că răspunderea politică în cazul ministrului Sănătății, căruia i se cere demisia după scandal, aparține exclusiv partidului care l-a propus. Deci, în acest caz, USR PLUS.

”În ce privește chestiunea legată de Vlad Voiculescu, le-am spus colegilor că răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție aparține partidului care-l susține.

În ceea ce ne privește, privim extrem de îngrijorați la modul în care este gestionat Ministerul Sănătății și MS este unul dintre cele mai încercate ministere în condiții de pandemie. Exigența noastră legată de modul în care e condus MS este maximă!”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

ADVERTISING

Decizia e la premier

Referitor la schimbarea lui Voiculescu din funcție, Orban subliniază că decizia aparține premierului, deci lui Florin Cîțu.

”De asemenea (...) noi susținem foarte clar dreptul premierului ca atunci când consideră că un ministru afectează buna funcționare a Guvernului și nu își îndeplinește atribuțiile și generează situații care pun în pericol buna funcționare a Guvernului, premierul are dreptul de a propune schimbarea ministrului respectiv”, a continuat șeful Camerei Deputaților.

În fine, liderul PNL a mai explicat că toate partidele din coaliția de guvernare ar trebui să facă propria evaluare a miniștrilor lor din Cabinetul Cîțu.

ADVERTISING

”De asemenea, toate partidele trebuie să aibă propria evaluare a miniștrilor și atunci când un ministru nu-și poate face treaba partidul care l-a propus să-i ceară schimbarea”, a explicat el.

Întrebat dacă are ceva punctual să-i reproșeze lui Voiculescu, Orban a răspuns scurt: ”Ce am avut de spus am spus. Este unul dintre ministerele unde au apărut cele mai multe probleme. Este nevoie de o analiză obiectivă, exigentă a modului în care a funcționat MS și dacă nu se constată o îmbunătățire a MS, se poate ajunge la schimbarea ministrului”.

Ce spune Barna

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a anunțat că Vlad Voiculescu va continua la Ministerul Sănătăţii, iar coaliţia de guvernare "merge mai departe".

ADVERTISING

"Mesajul e unul foarte simplu. Coaliţia merge mai departe, coaliţia este asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură, pentru că este foarte important ca acest Guvern să-şi îndeplinească programul de guvernare.

(...) Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta, bineînţeles, şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă", a declarat Dan Barna, luni, la Parlament.

Cei doi au ținut declarațiile de presă după o ședință a coaliției în care discuțiile s-au axat și pe scandalul declanșat în urma evacuării pacienților de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor".

Context

Zeci de pacienți au fost evacuați, vineri noaptea, din Spitalul Foișor, majoritatea pe targă sau în cărucioare, unii fiind transferați la alte spitale și alții externați și trimiși acasă.

Imaginile cu evacuarea, transmise de mai multe televiziuni, au stârnit revoltă în rândul cadrelor medicale, politicienilor, dar și cetățenilor.

Ulterior, s-a cerut demisia lui Raed Arafat, dar și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ordinul prin care această unitate medicală a fost transformată în spital COVID a ajuns vineri, la ora 16.10.

Documentul este semnat de comandantul acțiunii, șeful DSU, Raed Arafat, și avizat de ministrul Sănătății.

Dacă vreți să aflați și mai multe despre situația de la Foișor puteți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇