Conducerea Spitalului Foişor a informat săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii de ce acesta nu poate fi spital COVID

Conducerea Spitalului Foişor  a informat săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii de ce acesta nu poate fi spital COVID
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conducerea Spitalului Foişor s-a adresat pe 2 aprilie Ministerului Sănătăţii şi a explicat motivele pentru care unitatea sanitară nu se poate transforma în spital Covid.

”Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorii medical şi financiar-contabil şi de şefii de secţie.

ADVERTISING

Care sunt condițiile pe care conducerea spitalului le invocă:

  • condiţia de ”acces 24/7 la laborator (analize uzuale menţionate în anexa nr. 1.3, care pot fi asigurate inclusiv prin analizoare point of care) şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, eventual computer tomograf cu eliberarea rezultatelor inclusiv de la distanţă” - spitalul are doar tură de dimineaţă la laboratorul de analize medicale şi are radiologie şi CT doar în prima parte a zilei.
  • cerinţa vizând capabilitatea de implementare de paturi destinate terapiei acute - spitalul este în reconstrucţie, sunt corpuri de clădire încă nefuncţionale, există probleme legate de ventilaţie, mai multe spaţii având sursă comună de venitlaţie şi neputând fi separate, ceea ce creează riscul contaminării.
  • spitalul nu îndeplineşte nici condiţiile privind liniile de gardă, întrucât este un spital monospecialitate ortopedie
ADVERTISING

În final, conducerea spitalului Foișor subliniază că personalul nu poate fi detașat, în ciuda numeroaselor solicitări, „detaşarea acestora putând genera anomalii grave de îngrijire (...) având în vedere că pacienţii nu se pot deplasa, nu au autonomie, necesită îngrijiri specializate de asistare şi urmărire permanentă”.

Aproximativ 100 de pacienţi ai spitalului au fost transferaţi începând de vineri seară la alte unităţi medicale sau au fost externaţi ca urmare a deciziei de a fi transformat în spital COVID, ceea ce a provocat şi critici, dar şi proteste la poarta unităţii medicale.

ADVERTISING

Decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, precizează Ministerul Sănătăţii referindu-se la ”situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor.

Citește și:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇