Noi reacții după evacuarea spitalului Foișor: Comparații cu Colectiv și cereri de demisie

Noi reacții după evacuarea spitalului Foișor: Comparații cu Colectiv și cereri de demisie

Evacuarea controversată a Spitalului Foișor, din București, de vineri seara, continuă să genereze polemici și reacții de dezaprobare din mediul medical.

Medicul de urgență Tudor Ciuhodaru spune că ceea ce s-a întâmplat, vineri seara, la Spitalul Foișor este „o atrocitate de neimaginat” și că privind imaginile cu pacienți scoși în stradă parcă revede imaginile de la Colectiv.

Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” Iași, a spus, la Antena 3, că evacuarea este „o nebunie”.

„E o nebunie. După 25 de ani de medicină de urgență eu spun că aceasta este o atrocitate de neimaginat. A venit un cutremur peste România? Revăd imaginile de la Colectiv în această seară, dar la o altă scară.

ADVERTISING

Mi se pare incredibil ca într-o țară normală niște pacienți să fie scoși de la Terapie Intensivă în miez de noapte fără tratamentul necesar și aruncați pur și simplu în stradă”, spune dr. Ciuhodaru.

Acesta este convins că nu s-a întâmplat așa ceva nicăieri în Europa și este că lucrurile acestea vor fi aduse la cunoștința Comisiei Europene, pentru că reprezintă rele tratamente aplicate pacienților din România.

La rândul său, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, s-a arătat şocat de situaţia de la Spitalul Foişor şi a cerut demiterea ministrului Vlad Voiculescu după decizia de evacuare de urgenţă a pacienţilor de aici.

ADVERTISING

„Opriţi-vă!!! Aşa nu se mai poate! Domnule ministru... Pacienţi, unii abia operaţi, mutaţi în miez de noapte... în Secolul 21!? Aproape toţi cei o sută de pacienţi care necesitau spitalizare, sunt trimişi acasă!! Doar 12 transferaţi la alte spitale?!Încerc să înţeleg cum se poate aşa ceva într-o ţară membră a UE, NATO, o ţară în care se presupune că există respect pentru pacient şi drepturile sale...

Sunt şocat şi nu înţeleg cum este posibil să asistăm la astfel de scene groteşti şi incredibile, care pun în situaţii incredibile pacienţii şi personalul medical.

ADVERTISING

(...) Sunt şocat şi trag un semnal de alarmă în ultimul ceas. Ajunge! Solicit persoanelor cu decizie să ia atitudine! Opriţi-vă domnilor şi plecaţi acasă! Aşa nu se mai poate!”, este mesajul lui Huşanu.

Preşedintele Sanitas Bucureşti a revenit ulterior cu un al doilea mesaj în care îi cere ministrului Vlad Voiculescu să demisioneze.

„Dragă Vlad, știu că ai o sută de consilieri (onorifici) dar de data asta simt că ai nevoie de sfatul meu: DEMISIA! Un ministru ar trebui să aibă grija de toţi pacienţii, de tot personalul medical iar tu nu eşti capabil de nimic!”, a fost mesajul acestuia.

Spitalul Foişor din Bucureşti devine spital COVID, pacienţii non-COVID fiind mutaţi în alte unităţi spitaliceşti vineri seara.

Spitalul Foişor are o secţie de terapie intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. „Sub jumătate din secţia de terapie intensivă era ocupată. Sâmbătă dimineaţă spitalul va începe să primească pacienţi COVID”, a spus Arafat.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇