Criza de la Foișor. Fără plan, fără comunicare, fără empatie, fără lebede

Criza de la Foișor. Fără plan, fără comunicare, fără empatie, fără lebede
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul anunță triumfător că de pe 1 iunie începe finalul pandemiei. În iulie am putea scăpa de mască. Noaptea de Paști fără restricții. Bolnavii dintr-un spital de ortopedie sunt evacuați de urgență, care cu salvarea, care cu portbagajul, unii perfuzați, cei mai mulți imobilizați pentru a face loc bolnavilor de Covid.

Dacă situația este atât de gravă încât evacuezi Spitalele în câteva ore, cum de îți pui problema relaxării?

Hăul încrederii

Între aceste două ipoteze absolut incompatibile se cască hăul care înghite încrederea în autoritatea publică din România, indiferent de numele și culoarea ei.

Eu nu discut despre necesitatea în sine a evacuării Spitalului Foișor. Este nevoie ca de aer, la propriu, de locurile de la ATI, iar potrivit directorului unității, arhitectura, structura locului, inclusiv sistemele de ventilație, nu permiteau sistemul mixt, în aplicarea Ordinului MS 434/2021 din 26 martie 2021.

ADVERTISING

Deci presupun că decizia în sine a fost necesară.

Așa cum nu discut despre persoane, ci despre funcții și atribuții. Personalizarea este balast în acest moment, care creează pasiuni pozitive sau negative și împiedică o evaluare obiectivă a situației. Așa cum trebuie ea făcută fără a ține cont că la guvernare este PSD, PNL, USR-PLUS sau oricine altcineva.

Problema nu este așadar decizia în sine, cât felul în care a fost pusă în practică.

Cum a fost decisă și organizată transformarea Spitalului Foișor în Spital integral Covid?

Cum spuneam mai sus, documentele arată că după apariția Ordinului 434/26 martie, între minister și Spitalul Foișor a avut loc o corespondență privind motivele pentru care acesta nu poate primi și pacienți Covid. Libertatea a prezentat adresa Spitalului din 2 aprilie.  Detalii aici Probabil ca urmare a corespondenței, în 05.04.21, spitalul a fost scos din Anexa 2 la OMS 434/2021 prin OMS 456/2021.

Când a devenit Spitalul Foișor integral Spital Covid?

Nici DSU, nici Ministerul Sănătății nu precizează. Potrivit unui document obținut de Mediafax, Ordinul prin care se iau toate măsurile de operaționalizare în totalitate a Spitalului Foișor ca unitate de tratament a pacienților COVID-19 pozitivi, cu manifestări clinice medii și severe, a ajuns vineri, la ora 16.10. Adică odată cu ordinul de evacuare.

Discuțiile au avut loc cu câteva ore înainte, dar tot vineri, potrivit șefului DSU: „Am avut o discuție cu managerul Spitalului și l-am informat, am informat primarul Capitalei care a zis că ne sprijină în acest sens și am început procedura de transformare a spitalului în regim de urgență.

A fost trimisă o echipă de la Direcția de Sănătate București la Spitalul Foișor că să poată pregăti spitalul și să dea autorizațiile. Din păcate, echipa noastră care a ajuns după ce a fost emis ordinul, în jurul orei 15:00, a trebuit din nou să ducă muncă de lămurire, să convingă, să explice de ce facem acest lucru, să discute cu managerul, cu medicii de la spital. Cu asta a trecut timpul.

Când s-a spus în final decizia clară că acest spital va fi transformat, au început să evalueze pacienții. Erau din trei categorii: Pacienți care trebuiau transferați la alte spitale, care pot fi externați în siguranță acasă și pacienții care erau programați, internați dar nu au fost operați și pot fi reprogramați”.

Și ministerul Sănătății spune că directorului i s-a comunicat vineri dimineața la ora 11 iminența transformării în spital Covid.

Directorul este acuzat că, din motive politice, ar fi sabotat operațiunea și ar fi iscat scandalul. Este posibil să existe și această componentă. Dar să privim și din punctul de vedere al directorului.

Ce fel de spital e Foișor? De ortopedie. Sunt operații, să zicem artroscopii, după care pacienții pot pleca acasă și imediat. Dar sunt și operații mari, inclusiv pentru tumori maligne. Se fac protezări mari, se pun tije. Sunt intervenții complexe.

Ce se poate întâmpla? Am întrebat și eu medici chirurgi. Unii consideră că după o asemenea intervenție dacă pacientul este mișcat prea repede, există riscuri importante care pot compromite intervenția.

Erau mulți pacienți în vârstă, oricum afectați psihic de intervenția masivă. Dacă îi iei foarte repede, cu multă agitație, fară o minima pregătire psihologică, pot face spasme coronariene, cerebrale.

Nu poți că medic să nu te gândești și la așa ceva. Un medic responsabil care înțelege lucrurile acestea, indiferent de culoarea lui politică, poate încerca să câștige timp? Pentru că numai el știe ce cazuri are în post-operatoriu.

Criza paturilor ATI nu a căzut ca un meteorit. Se știa din ianuarie că vine, de câteva săptămâni chiar se instalase, nu exista niciun motiv să credem că se va atenua, dimpotrivă.

De ce nu au fost pregătite măsuri din timp?

Când i s-a comunicat Spitalului Foișor că vă deveni spital Covid? A existat un plan clar comunicat sau cerut managerului?

De exemplu, luni se puteau decide sistarea operațiilor și redistribuiri sau amânări. Pentru ce era în spital putea începe o evacuare controlată, spre casă, spre alte spitale, în ordinea posibilității de mutare cu riscuri minime.

Îi muți oricum dacă e incendiu sau vreo altă calamitate care lovește brusc. Pentru restul cazurilor trebuie să ai totuși un plan care să reducă la minimum orice risc. 

Dacă planul ar fi existat și ar fi fost aplicat, vineri spitalul putea să fie gol fără nicio problemă. Și dacă făceau așa, directorul chiar nu avea niciun motiv legitim să se opună.

Dacă planul exista și managerul nu-l respecta, primarul Capitalei în subordinea căruia e spitalul putea interveni. Așa cum managerul trebuie întrebat de ce nu a folosit pentru ambulanțele de transfer curtea interioară.

Pe de altă parte, cum a fost posibil că jandarmeria să accepte ceea ce s-a întâmplat în fața Spitalului vineri seară? Oameni fără măști care suflau peste pacienți cărați pe tărgi sau în cărucioare. Urlete, lumini haotice.

Adăugați asta la presiunea psihică asupra pacientului mutat  intempestiv. Avem ministru de Interne, avem șef al Jandarmeriei?

E greu de înțeles atât de mult haos, atât de puțină empatie și respect pentru omul bolnav, de orice boală, nu doar Covid. Nu există lebede ale acestui moment, există doar vinovați.

Repet, nu vorbesc aici despre o persoană sau alta. Vorbesc despre întreg guvernul pentru care scenele de aseară devin, din păcate, emblematice.

Este pandemie, nimeni nu așteaptă minuni. Doar organizare, predictibilitate în acțiune, respect și empatie, pentru sănătoși și bolnavi, de Covid sau de altceva. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇