Noi informații contradictorii despre situația de la Spitalul Foișor: Ba apare, ba dispare de pe listele cu spitale Covid

Noi informații contradictorii despre situația de la Spitalul Foișor: Ba apare, ba dispare de pe listele cu spitale Covid

Au apărut noi informații care pun alte semne de întrebare asupra acțiunii haotice de transformare a Spitalului Foișor din București în unitate sanitară Covid.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a emis două ordine: primul, din 26 martie, include Spitalul Foişor pe lista unităţilor sanitare pentru pacienţii COVID-19, în timp ce în al doilea, din 2 aprilie, Spitalul Foişor nu se mai regăseşte pe lista unităților Covid. Ulterior, 9 aprilie, şeful DSU Raed Arafat emite un ordin, avizat de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, prin care unitatea medicală este desemnată să primească pacienţi bolnavi de Covid.

Ce arată documentele:

  • pe 26 martie 2021 - Ministerul Sănătăţii emite ordinul 434 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a listei spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competenţă. Ordinul este publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial nr. 311. În Anexa 2 cuprinsă în acest ordin al MS figura şi Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor” pe lista spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte COVID-19.
  • pe 2 aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii emite ordinul 456 pentru modificarea anexei nr. 2 la ordinul ministrului Sănătăţii nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a listei spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competenţă. Acest al doilea ordin este publicat pe 5 aprilie în Monitorul Oficial nr. 344 şi în acest document nu se mai regăseşte Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor” pe lista unităţilor medicale pentru pacienţii confirmaţi şi suspectaţi de COVID-19.
  • tot pe 2 aprilie este trimisă şi o adresă de către conducerea Spitalului „Foişor” către Ministerul Sănătăţii în care explică motivele pentru care unitatea sanitară nu poate primi pacienţi SARS-CoV-2. În adresă se precizează că Spitalul Foișor nu îndeplineşte condiţiile să devină spital Covid, condiţii care includ acces permanent la laborator şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, capabilitate de implementare de paturi destinate terapiei acute (DTA) şi linie de gardă în una dintre specialităţile boli infecţioase sau pneumologie sau colaborare permanentă între una din specialităţile boli infecţioase/pneumologie, având linia de gardă asigurată în spital prin una dintre specialităţile conexe (medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, hematologie, oncologie medicală, pediatrie pentru secţiile cu paturi de copii).
  • pe 9 aprilie şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat emite un ordin privind operaţionalizarea, în totalitate, ca unitate suport COVID-19, a Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor”, Bucureşti, document avizat şi de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Motivul: situația de urgență din București generată de numărul mare de cazuri de infectări cu Covid și ritmul rapid de creștere. În document se mai spune că măsura operaţionalizării Spitalului „Foişor” ca unitate medicală pentru pacienţii COVID va fi pusă de urgenţă în aplicare. Se menționează și că evacuarea și transferul pacienților se va face cu sprijinul Direcţiei Generale Urgenţe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu, din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.
ADVERTISING

În aceste condiții, întrebarea care se pune este când s-a luat o decizie greșită? Când a fost scos de pe lista spitalul, pe motiv că nu îndeplinea criteriile sau când a fost nominalizat intempestiv să se transforme peste noapte în spital Covid.

Într-o intervenție la Digi24, viceprimarul USR-PLUS al Capitalei, Horia Tomescu, deși a fost întrebat în mod repetat, nu a dat un răspuns clar la întrebarea cum a fost posibil să fie transformat în spital Covid un spital care nu se afla pe lista unităților medicale dedicate.

El a spus doar că Spitalul Foișor a fost scos de pe lista din 2 aprilie deoarece „s-a împotrivit conducerea spitalului, care a spus că nu este spital de urgență”. Întrebat dacă s-a discutat această situație, Tomescu a spus că „am informat primarul general de mai multe ori că sunt probleme cu anumite spitale”.

Context:

Aproximativ 100 de pacienţi ai spitalului „Foişor” au fost transferaţi începând de vineri seară la alte unităţi medicale sau au fost externaţi ca urmare a deciziei de a fi transformat în unitate sanitară COVID, ceea ce a provocat şi critici, dar şi proteste la poarta unităţii medicale.

ADVERTISING

Decizia transformării Spitalului Foişor într-unul COVID a fost soluţia identificată de DSU şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, conform precizărilor MS care s-a referit „situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor.

Conform Ministerului Sănătăţii, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11.00, managerul Ioan Cristian Stoica încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii Ministerului, care au adăugat că va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia pentru evacuarea pacienţilor.

Până în prezent, vicepreşedintele PNL Ben Oni Ardelean a anunţat, sâmbătă, că va solicita premierului Florin Cîţu, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. „Tot circul, bâlbâiala şi bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor a umplut paharul. Pacienţii cu diferite boli nu mai pot fi ignoraţi şi daţi la o parte în detrimentul pacienţilor infectaţi cu COVID”, a scris liberalul pe Facebook. 

ADVERTISING

De asemenea, filiala USR-PLUS Bucureşti a transmis că modul în care a fost gestionat transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor este inacceptabil, iar managerul spitalului a blocat formalităţile pentru transformarea Spitalului Foişor într-unul suport COVID-19 şi prin asta a întârziat nepermis de mult transferul pacienţilor. Directorul ASSMB şi managerul Spitalului Foişor trebuie demişi, mai susţin reprezentanţii Alianţei şi solicită primarului general Nicuşor Dan să facă acest lucru.

Întrebările la care trebuie să răspundă autoritățile pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple vreodată - într-o analiză semnată de Ioana Ene Dogioiu

Alte informații relevante pe subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇