Oficial american de top: China va deveni curând o ameninţare nucleară mai mare ca Rusia

Oficial american de top: China va deveni curând o ameninţare nucleară mai mare ca Rusia

China va lua în curând locul Rusiei ca principală ameninţare nucleară pentru Statele Unite, a declarat vineri un oficial militar american de top.

Thomas Bussiere, general al fortelor aeriene americane, a avertizat că cele două ţări nu dispun de mecanismele necesare pentru a evita erorile de comunicare, relatează Reuters.

Potrivit acestuia, eforturile Chinei de a-şi dezvolta capabilităţile nucleare nu mai pot fi justificate prin prisma menţinerii unei minime apărari nucleare, aşa cum susţin public autorităţile de la Beijing, şi va exista, în câţiva ani, un punct de turnură în care această ţara va deveni o ameninţăre mai mare decât este în prezent Rusia.

ADVERTISING

Ameniţarea nu va consta doar în numărul de focoase deţinute de China, ci şi în modul în care acestea sunt desfăşurate din punct de vedere operaţional, a adăugat Bussiere.

Spre deosebire de situaţia cu Rusia, SUA nu au tratate sau un mecanism de dialog cu China în ceea ce priveşte acest aspect, pentru a atenua eventualele percepţii greşite sau confuzii, mai spune el.

Conform unor rapoarte întocmite pe baza imaginilor prin satelit, China ar construi sute de noi silozuri pentru rachete nucleare.

Acuzat că refuză discuţii pe tema armelor nucleare, Beijingul susţine că arsenalul său este mult sub cel al SUA şi al Rusiei şi că este gata pentru dialog, dacă americanii îşi reduc stocurile de focoase la nivelul celor deţinute de China.

ADVERTISING

C.S.

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇