China construieşte o vastă reţea de silozuri pentru rachete nucleare ce ar putea lovi SUA în 30 de minute (Foto)

China construieşte o vastă reţea de silozuri pentru rachete nucleare ce ar putea lovi SUA în 30 de minute (Foto)

China construieşte o vastă reţea de silozuri pentru rachete balistice intercontinentale, indică o analiză a unui grup de cercetători americani pe baza imaginilor prin satelit dintr-o zonă deşertică din vestul ţării.

Ar fi vorba de 120 de silozuri care formează o reţea ce se întinde pe o suprafaţă de sute de kilometri pătraţi în provincia Gansu, conform experţilor de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, transmite CNN. Descoperirile lor au fost publicate iniţial în Washington Post.

rachete-china
Foto: Planet Labs Inc / James Martin Center for Nonproliferation Studies

Cea mai mare parte a acestei reţele a fost construită în ultimele şase luni, sunt de părere cercetătorii.

ADVERTISING

Nu se ştie încă dacă aceste silozuri sunt folosite în prezent sau dacă vor fi folosite la un moment dat. Totuşi, conform analiştilor, ele ar putea adăposti rachetele balistice intercontinentale DF-41 ale Chinei, care au o rază de acţiune între 12.000 de kilometri şi 15.000 de kilometri, pot fi echipate cu până la 10 focoase nucleare şi pot lovi teritoriul Statelor Unite în 30 de minute.

În urmă cu câteva zile, într-un discurs ţinut cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist, liderul chinez Xi Jinping afirma că ascensiunea Chinei este o „inevitabilitate istorică” și că națiunea nu va mai fi „intimidată, oprimată sau subjugată” de țări străine.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇