New York Times: Ultima lovitură a armatei americane în Kabul a ucis un lucrător în ONG, nu un jihadist

New York Times: Ultima lovitură a armatei americane în Kabul a ucis un lucrător în ONG, nu un jihadist

Un afgan care lucra pentru un ONG și care trasporta bidoane cu apă ar fi fost victima ultimei lovituri a armatei americane în Afganistan, scrie New York Times, care contrazice astfel versiunea oficială, potrivit căreia ținta a fost o mașină încărcată cu explozivi, condusă de un jihadist.


Zece persoane, majoritatea copii, au fost ucise atunci, scrie AFP, citând famila șoferului Ezmarai Ahmadi.

Jurnaliștii de la New York Times au analizat imagini de la camerele de supraveghere şi au făcut interviuri, din care a reieșit că deplasările lui Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obişnuite.

Pe baza filmărilor unei camere de supraveghere, portbagajul maşinii era foarte probabil umplut cu bidoane de apă pe care bărbatul le aducea acasă.


Întrebat despre dezvăluirile New York Times, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că ancheta continuă şi a dat asigurări că „nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile”.

ADVERTISING

"Lovitura s-a bazat pe o informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului", a spus el într-o scurtă declaraţie.

Atacul Statelor Unite a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI a declanşat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproximativ 100 de afgani, precum şi 13 membri ai serviciilor americane.

Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după douăzeci de ani de război.

Citește mai multe despre situația de acum din Afganistan:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇