Un co-fondator al talibanilor va conduce noul guvern din Afganistan. Putin speră că vor fi civilizați

Un co-fondator al talibanilor va conduce noul guvern din Afganistan. Putin speră că vor fi civilizați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern afgan care urmează să fie anunțat în curând, au declarat vineri surse din grup, citate de Reuters.

Prioritatea noului guvern ar fi prăbușirea unei economii care se confruntă cu seceta și ravagiile unui conflict de 20 de ani care a ucis aproximativ 240.000 de afgani, înainte ca forțele SUA să finalizeze o retragere tumultuoasă la finele lunii august.

Miza este dacă talibanii pot guverna o țară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar și amenințări la adresa securității și stabilității din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Baradar, care conduce funcția politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, și de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcții de conducere în guvern, au spus trei surse.

ADVERTISING

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Guvernul interimar

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani și ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiți musulmani, a adăugat sursa.

De asemenea, în termen de șase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni și reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre constituție și structura viitorului guvern.

Toate sursele se așteptau ca guvernul interimar să fie finalizat în curând, unii spunând că va fi stabilit vineri, în timp ce alții spun până la mijlocul săptămânii viitoare.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor și investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire.

ADVERTISING

Talibanii au aplicat o formă radicală a șariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001.

De această dată, mișcarea a încercat să prezinte lumii o față mai conciliantă, promițând să protejeze drepturile omului și să se abțină de la represalii împotriva dușmanilor.

Rusia speră la relații diplomatice

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri speranţa că talibanii se vor comporta în mod 'civilizat' în Afganistan, astfel încât celelalte state să poată avea relaţii diplomatice normale cu regimul de la Kabul, transmite AFP.

Luând act de situaţia de la Kabul, Putin a fost de părere că, 'cu cât talibanii vor intra mai rapid în familia popoarelor civilizate, cu atât va fi mai uşor să se menţină contacte, să se comunice' cu ei spre a-i 'influenţa într-un fel sau altul, a (le) fi puse întrebări'.

ADVERTISING

Preşedintele rus a îndemnat, în acest sens, la 'relaţii civilizate' şi la 'respectarea unor reguli civilizate'.

'Rusia nu are niciun interes într-o dezintegrare a Afganistanului. Dacă se va întâmpla aşa ceva, nu va mai fi nimeni cu care să se vorbească', a mai remarcat Putin.

Acuză SUA

Vorbind la Forumul economic al Estului, desfăşurat la Vladivostok, în Extremul Orient rus, Putin a acuzat Statele Unite pentru 'catastrofa' în desfăşurare din Afganistan.

'Au cheltuit 1.500 miliarde de dolari şi care este rezultatul? Nu există niciunul', a comentat el.

Autorităţile ruse au adoptat în ultimele săptămâni o atitudine destul de conciliantă faţă de talibani, constatându-le victoria şi îndemnându-i la un 'dialog naţional' pentru formarea unui guvern reprezentativ.

China îşi păstrează ambasada în Afganistan

Un purtător de cuvânt al talibanilor a indicat vineri că China a promis să menţină deschisă ambasada sa în Afganistan şi să majoreze ajutorul acordat acestei ţări.

Abdul Salam Hanafi, membru al biroului politic al grupării islamiste la Doha, în Qatar, "a purtat o conversaţie cu Wu Jianghao, ministru adjunct de externe al Republicii Populare Chineze", a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt, Suhail Shaheen.

"Ministrul adjunct chinez a dat asigurări că îşi vor menţine ambasada la Kabul, adăugând că relaţiile noastre se vor extinde (...) China va continua şi va majora ajutorul său umanitar, în special pentru tratamentul COVID-19", a adăugat el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇