China se bucură că ”ocupația străină” a plecat din Afganistan

China se bucură că ”ocupația străină” a plecat din Afganistan

China a estimat marţi că retragerea armatei americane din Afganistan va permite acestei ţări să deschidă „o nouă pagină” după 20 de ani de ocupaţie străină, criticată dur în ultimele zile de Beijing.

Autorităţile chineze condamnă plecarea precipitată a Statelor Unite şi bilanţul uman şi economic pe care îl lasă în urma lor după recucerirea fulger a puterii de către talibani.

Washingtonul a finalizat luni seară retragerea trupelor sale din Afganistan, punând capăt fără glorie celui mai lung război al Americii, în timp ce talibanii şi-au sărbătorit victoria în capitala Kabul.

„Afganistanul a reuşit să se elibereze de toată ocupaţia militară străină”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă periodică.

„Poporul afgan salută acest nou punct de plecare către pacea şi reconstrucţia naţională. Afganistanul deschide o nouă pagină în istoria sa”, a subliniat el.

Ţară care se învecinează cu Afganistanul, China îşi menţine deschisă ambasada la Kabul. Ea şi-a evacuat deja cetăţenii, din cauza deteriorării situaţiei de securitate.

Beijingul continuă de asemenea să discute cu talibanii, dar aşteaptă să vadă componenţa viitorului guvern afgan înainte de a se pronunţa asupra unei posibile recunoaşteri a noului regim.

China rămâne suspicioasă cu privire la atitudinea talibanilor faţă de militanţii separatişti islamişti uiguri prezenţi în Afganistan şi care încearcă să se infiltreze în regiunea de frontieră chineză Xinjiang, cândva scenă a numeroase atentate.

„Sperăm că Afganistanul va forma un guvern deschis, incluziv şi larg reprezentativ” şi „va combate ferm toate forţele teroriste”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt chinez Wang Wenbin.

O delegaţie a talibanilor s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi la sfârşitul lunii iulie în China, promiţându-i că teritoriul afgan nu va fi niciodată folosit pentru a comite atacuri anti-chineze.

China s-ar putea dovedi a fi o sursă valoroasă de sprijin economic pentru noul Afganistan condus de talibani, dar investiţiile chineze vor veni doar dacă se va restabili securitatea, subliniază experţii.

Citește mai multe despre retragerea din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇