Armata americană a distrus avioane şi blindate înainte de a părăsi Kabulul

Armata americană a distrus avioane şi blindate înainte de a părăsi Kabulul

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

ADVERTISING

"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. "Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie, citat de AFP.

"Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată".

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

ADVERTISING

Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a mai dat asigurări generalul.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

"Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american.

ADVERTISING

Vezi și Cine este ultimul soldat american plecat din Afganistan (Foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇