Când USR-PLUS descoperă că Moș Crăciun nu există. Cine i-a înșelat

Corect spus este că USR-PLUS s-a lăsat înșelat și nu s-a ținut dur pe poziții pentru fiecare virgulă din programul de guvernare, mai ales pe temele lor forte.
Când USR-PLUS descoperă că Moș Crăciun nu există. Cine i-a înșelat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dl Barna se plânge, inclusiv în Raportul guvernării,  că USR-PLUS a fost tras pe sfoară în privința revenirii la alegerea primarilor în două tururi, pentru că nu a fost constituită comisia de modificare a Codului electoral care să elaboreze proiectul în acest sens.

Când un adult este păcălit că Moș Crăciun există, e vina lui sau este o victimă?

Era suficient ca USR-PLUS să se uite cu cine stă la masă în coaliție. UDMR nu a făcut niciodată un secret din refuzul de a reveni la alegerea primarilor în două tururi. De aceea, reforma nici nu este trecută în programul de guvernare. Iar PNL nu se opune în mod oficial, dar primarii săi se opun, pentru că actualul sistem îi avantajează.

ADVERTISING

Adică USR-PLUS a fost atât de naiv încât să fi crezut în mod sincer că Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe proiectul “primari în două tururi” pentru ca acesta să treacă și nu pentru a provoca PSD la moțiune, deci pentru intrarea în procedura anticipatelor?

Corect spus este că USR-PLUS s-a lăsat înșelat și nu s-a ținut dur pe poziții pentru fiecare virgulă din programul de guvernare, mai ales pe temele lor forte.

„Pentru a nu bloca crearea Guvernului, am decis crearea unei comisii parlamentare pentru cod electoral și libertatea fiecărui partener de a negocia parlamentar pentru aceste chestiuni”, scrie în raportul guvernării. Deci au renunțat de buna voie.

Și nu e vorba numai despre primari în două tururi, ci și despre modul de desființare a SIIJ care creează acum atâtea probleme. „Ministerul Justiției va elabora și depune în cel mai scurt timp un proiect de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, doar atât scrie în programul de guvernare. Și atât s-a întâmplat.

Ca să se întâmple mai mult ar fi trebuit convenită și la literă și soluția de desființare, ceea ce nu s-a întâmplat.

USR-PLUS a vrut să intre la guvernare cu orice preț, așa cum principala lor grijă este acum să dea asigurări că nu pleacă de acolo sub nicio formă.

De ce?

Pe de-o parte, sigur, pentru că e mai profitabil la Putere decât în Opoziție. Cașcavalul, ciolanul, numiți-l cum vreți,  exercită o atracție pe care numai ipocriții o neagă.

Dar nu numai atât. Problema vine din urmă.

Când a căzut Guvernul Dăncilă, poziția USR-PLUS a fost corecta: alegeri anticipate. De ce, nu cred că  mai trebuie explicat după toate cele întâmplate. O guvernare cu majoritate atât de fragilă în Parlament, dependentă de trădători,  e moartă și nu face decât să se erodeze. PSD era atunci foarte jos, debusolat și ar fi fost înfrânt la scor.

Dar dl președinte Iohannis avea nevoie să intre în prezidențiale cu guvernul său, nu doar cu Guvernul Dăncilă răsturnat și interimar. Deci USR-PLUS a fost martelat pentru poziționarea corectă, e drept și cu “ajutorul” unei declarații inept formulate a lui Dan Barna: “Ieșirea din criză nu este mandatul USR”. O declarație cu care USR-PLUS a fost pocnit din toate pozițiile de toți cei care credeau că plecarea Vioricai Dăncilă este un scop în sine, nu o pârghie.

Pentru că nu a știut să fie convingător în formularea propriei poziții corecte, USR-PLUS a pierdut mult atunci, acuzat fiind de iresponsabilitate, egoism și toate cele. Pe fond, repet, aveau dreptate, anticipatele erau direcția corectă. După încă un an PSD a câștigat alegerile.

În decembrie 2020, cu un scor nu chiar entuziasmant, liderii USR-PLUS s-au temut ca de naiba să intre în aceeași ecuație, a celor care blochează guvernarea și nu trimit PSD în Opoziție. Deși erau în poziția ideală să o facă, pentru că fără ei nu era majoritate. Vedem cum a jucat UDMR.

Momiți și cu ministere la care nici nu visaseră, au semnat. Au luat portofolii grele, fără nicio garanție scrisă în programul de guvernare că vor putea face reformele cu care să livreze ce au promis.

Și aici a fost o altă greșeală letală, tot sub presiunea unui electorat înfierbântat, pe care în loc să îl ducă la temperatura normală l-au încins și mai tare, ridicând presiunea așteptărilor la un nivel uriaș, irealizabil.

Vă dau doar exemplul dlui ministru Ion care în 2020, în Opoziție, cerea Guvernului Orban OUG pentru SIIJ știind că referendumul, pe care și domnia sa l-a susținut, nu mai permitea OUG în materia organizării judiciare. Sau promitea că va aduce acasă toți condamnații fugari, deși MJ nu are atribuții în acest domeniu în UE.

Au ridicat așteptarea prea sus, fără să se gândească în ce coaliție e probabil să intre, au securizat prea puțin prin programul de guvernare și acum, adulți în toată firea, află că Moș Crăciun nu există.

Și nu numai ei, ci și mulți dintre susținătorii lor, fix cei care i-au presat să facă marile greșeli.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇