Talibanii au sărbătorit plecarea trupelor americane din Afganistan (Video)

Talibanii au sărbătorit plecarea trupelor americane din Afganistan (Video)

Talibanii şi-au sărbătorit victoria, după plecarea ultimilor militari americani din Afganistan, în noaptea de luni spre marţi, care pune capăt unui război devastator de 20 de ani.

”Felicitări Afganistanului. Această victorie este a noastră a tuturor”, a declarat pe aeroportul din Kabul un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, relatează AFP.

Focuri de armă salutând victoria au izbucnit în capitala afgană, la anunţarea retragerii finale a armatei americane, salutată drept un succes ”istoric” de către talibani, care au revenit la putere la 15 august.

Americanii au venit în Afganistan în 2001, în fruntea unei coaliţii internaţionale, pentru a-i îndepărta de la putere pe talibani, din cauza refuzului acestora de a-l preda pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden, după atentatele teroriste de la 11 septembrie în Statele Unite.

ADVERTISING

”Aceasta este o mare lecţie pentru alţi invadatori şi pentru viitoarea noastră generaţie” şi ”este de asemenea o lecţie pentru lume”, a apreciat Zabihullah Mujahid.

Aeroportul din Kabul, devastat

Talibanii, noii stăpâni ai Afganistanului, au mărşăluit triumfal, marţi dimineaţa, în aeroportul din Kabul, după plecarea ultimilor militari americani.

Oamenii lor purtau ţinuta forţelor speciale şi agitau steagul taliban.

Zabihullah Mujahid a condus un grup de lideri pe pistă. Expresia sa, de obicei impasibilă, era înlocuită, de această dată, de un zâmbet larg.

ADVERTISING

Forţele speciale talibane - numite ”Badri 313” -, care poartă bocanci şi veste antiglonţ bej imaculat peste ţinuta de camuflaj, au pozat ridicând puşti americane şi agitând steagul lor alb pe care este inscripţionat cu negru începutul şahadei.

Considerat mult timp unul dintre cele mai sigure locuri din ţară, aeroportul civil din Kabul a fost devastat. Cartuşe goale acopereau solul în apropierea tuturor intrărilor.

În cele 15 zile de după cucerirea capitalei de către talibani, la 15 august, imediata apropiere a aeroportului a fost ocupată de o mulţime numeroasă care încerca cu disperare să urce în avioane ce evacuau membri ai comunităţii internaţionale, organizate de către Statele Unite.

ADVERTISING

Însă şi mai mulţi afgani au rămas blocaţi în afara acestei zone, din cauza unei serii de baraje talibane. Marţi, toate aceste posturi de control, mai puţin unul, au fost desfiinţate pe drumul către aeroport.

Starea de spirit a noilor stăpâni ai Afganistanului s-a schimbat şi ea. Combatanţi talibani îşi manifestau bucuria strângând mâna unor automobilişti şi pasagerilor acestora.

Asigurarea securităţii Aeroportului Internaţional Hamid Karzai din Kabul este o problemă-cheie. Talibanii au spus în mai multe rânduri că nu vor accepta un ajutor militar internaţional.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇