De ce durează atât de mult să avem un vaccin anti-covid și pentru copiii mici?

De ce durează atât de mult să avem un vaccin anti-covid și pentru copiii mici?

Anxietatea este din ce în ce mai mare printre părinți, pe măsură ce deschiderea școlilor îi surprinde pe cei mici fără protecția unui vaccin anti-covid și fără perspectiva vreunui vaccin în următoarele luni.

Părinții au motive reale să se îngrijoreze. După luni întregi de scădere a numărului de cazuri, virusul se îndreaptă acum către cei nevaccinați, iar dacă adolescenții de cel puțin 12 ani pot fi vaccinați împotriva Covid-19, copiii mai mici nu sunt încă eligibili, scrie CNN.

Până acum, copiii au fost ”ocoliți” în mare parte de cele mai rele scenarii Covid - spitalizarea și decesele sunt mult mai rare în cazul copiilor decât în cazul adulților. Cu toate acestea, secțiile de Covid din spitalele de copii încep să se aglomereze.

În SUA, unde obezitatea este o problemă majoră, copiii reprezintă aproape un sfert din cazurile raportate în săptămâna care s-a încheiat în 26 august. Numărul lor a crescut exponențial, atingând niveluri pe care Statele Unite nu le-au mai atins din iarna trecută, potrivit celei mai recente declarații făcute de Academia Americană de Pediatrie.

ADVERTISING

Și nici în țările europene lucrurile nu stau mai bine.

Iar realizarea unui vaccin pentru copii durează ceva mai mult decât ne-am fi așteptat inițial.

”Am sperat că avem ceva pus la punct înainte să aducem copiii înapoi pe băncile școlii, dar, din nefericire, nu am reușit să facem asta”, spune Dr. Emily Chapmnan, director medical spitalul de copii din Minnesota, unde se desfășoară studii clinice.

Estimări pentru un vaccin anti-covid pentru copii

Dr. Scott Gottlieb, un fost comisar FDA ( US Food and Drug Administration) care se află acum în boardul Pfizer, a afirmat sâmbătă la emisiunea Face the Nation de la CBS că Pfizer va putea cere aprobare pentru un vaccin dedicat copiilor între 5 și 11 ani, cel mai probabil, ”undeva prin septembrie” și apoi va cere autorizare pentru utilizare de urgență ”pe la începutul lui octombrie”.

”Ca orizont de timp, vaccinurile (pentru copii-n.red) ar putea fi disponibile undeva pe la sfârșitul toamnei, cel mai probabil la începutul iernii, în funcție de cât durează ca FDA să-și dea aprobarea”, a spus el.

ADVERTISING

Iar aprobarea de la FDA poate dura câteva săptămâni.

”Nu întotdeauna lucrurile ies așa cum ne-am fi gândit”, spune și Dr. Stanley Perlman, pediatru, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea de Medicină din Iowa, care este unul dintre experții din comisia FDA pentru vaccinuri.

Întrebat, miercuri, dacă vaccinul anti-covid ar putea fi aprobat înainte de Ziua Recunoștinței (25 noiembrie), Dr. Anthony Fauci, directorul Insititutului Național de Boli Infecțioase din SUA, a declarat pentru CNN că ”speră, dar nu poate să facă afirmații înaintea FDA”.

Directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, a aflirmat, de asemenea, că speră că vaccinul Pfizer va fi disponibil pentru copii în 2021.

Datele pentru copiii între 2 și 5 ani vor fi disponibile chiar mai târziu decât pentru cei puțin mai ”mari”. Pentru aceștia, Pfizer spune că speră să aibă date suficiente prin octombrie sau noiembrie, ulterior urmând ca FDA să autorizeze utilizarea de urgență a vaccinului.

ADVERTISING

Urmează și Moderna, dar testele sale sunt cu câteva luni în spatele Pfizer.

De ce durează mai mult un vaccin pentru copiii mici?

Sute de milioane de adulți au fost vaccinați, ceea ce arată că vaccinurile anti-covid sunt sigure și eficace, dar aceste rezultate nu reprezintă un substitut pentru cercetarea necesară în cazul copiiilor.

Spre exemplu, pentru copiii mai mari de 12 ani nu a mai fost nevoie de teste pe 30.000 de persoane, pentru că s-a folosit ceea ce se numește ”immunobridging”, care înseamnă că, pentru această grupă de vârstă, răspunsul imun este echivalent cu cel al adulților.

În mod normal, companiile folosesc aceeași tehnică și pentru copiii mai mici folosind datele celor mai mari, dar, la începutul lunii august, FDA le-a cerut companiilor producătoare de vaccinuri să asigure 6 luni de urmărire a datelor de siguranță, față de două luni de urmărire pentru adulți. De asemenea, agenția a cerut Pfizer și Moderna să dubleze numărul de copii cu vârste între 5 și 11 ani din studiile sale clinice.

Iar lista de asteptare la studiile clinice pentru copii este atât de lungă încât expansiunea ei a necesitat prelungirea studiului cu o lună.

Dr. James Versalovic de la spitalul de Pediatrie din Texas, unde se desfășoară un astfel de studiu, spune că această așteptare ”merită” pentru că va oferi date mai robuste și va oferi mai multă încredere părinților.

Deocamdată, în urma studiilor, consilierii CDC au ajuns la concluzia că există o posibilă legătură între vaccinurile anti-covid ARNm și cazurile extrem de rare de inflamație cardiacă. Cu toate acestea, cazurile nu par a fi grave, ci se rezolvă rapid, fie de la sine, fie cu un minim tratament.

Copiii nu sunt niște adulți mai mici

Vaccinurile pentru copii pornesc, de fapt, de la cele pentru adulți.

”În mod normal, orice vaccin-candidat, chiar și pentru alte boli, ar fi evaluat întâi la pacienții adulți și apoi, progresiv, la vârste din ce în ce mai mici”, explică Dr. Kari Simonsen, care conduce studiul Pfizer pentru copii la Children's Hospital & Medical Center din Omaha.

”Nu putem să facem presupuneri cu privire la siguranța sau tolerabilitatea medicamentelor că ar fi aceeași la copii ca la adulți”, spune ea.

Iar asta ține de… biologie.

”Așa cum ne place să spunem în pediatrie: Copiii nu sunt niște adulți în miniatură. Corpurile lor se dezvoltă și vor reacționa diferit, așa că trebuie să-i tratăm diferit”, spune ea.

Ce presupune faza de testare pe copii? Cercetătorii fac calcule estimative cât mai exacte pentru a oferi doza perfectă, care să fie și sigură și să genereze un răspuns imun eficient.

”Copiii au un răspuns al sistemului imunitar foarte activ, așa că presupunem că doze mai mici de vaccin ar trebui să genereze un răspuns adecvat la copii astfel încât să poată lupta cu succes cu infecția”, spune dr. Chapman.

Ca în cazul oricărui vaccin, testarea trece prin trei faze înainte să fie autorizat și include câteva mii de copii. Unii primesc vaccinul, alții placebo. Abia după toți acești pași sunt făcuți, o compania poate cere autorizare FDA.

Dacă FDA își pune semnătura, vaccinul este analizat de un consiliu de experți CDC care alcătuiesc o recomandare formală cu privire la livrare, stocare, distribuire și administrare a vaccinului. Recomandarea CDC devine oficială abia după ce primește semnătura directorului CDC.

În tot acest timp, copiii se pot feri de Covid, dar adulții sunt cei responsabili să-i protejeze.

”Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să-i înconjurăm de adulți vaccinați, de oameni care poartă mască atât cât este nevoie”, spune dr. Chapman.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇