A vaccina sau a nu vaccina copiii împotriva Covid? O discuție mai mult filosofică decât științifică

A vaccina sau a nu vaccina copiii împotriva Covid? O discuție mai mult filosofică decât științifică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Decizia de vaccinare împotriva Covid este dificilă când vine vorba despre copii, iar asta se vede la o analiză mai amplă a fenomenului la nivel global, realizată de publicația POLITICO.

În timp ce SUA și majoritatea țărilor UE au ales să-i vaccineze pe copiii mai mari de 12 ani, Marea Britanie, Suedia și Portugalia aleg să fie mai precaute. În aceste trei țări, doar copiii între 12 și 15 ani aflați la risc pot fi vaccinați.

De fapt, abia săptămâna trecută consiliul de vaccinare din Marea Britanie a oferit undă verde copiilor cu vârste peste 16 ani pentru vaccinare, punând țara în linie cu Suedia, Finlanda și Portugalia - țări care nu coborâseră încă limita sub 16 ani. Ulterior, și Finlanda şi Portugalia au dat undă verde vaccinării la copiii peste 12 ani.

Explicația abordărilor diferite este că rezultatul analizei risc-beneficiu dă alte rezultate, în funcție de părerea celor din comisiile desemnate să sfătuiască autoritățile.

În aceste calcule sunt analizate două tipuri de risc în rândul celor mici: riscul individual de a se îmbolnăvi de coronavirus și riscul de a fi grav afectați de virus.

ADVERTISING

”Părerile diferă în funcție de persoanele din comisiile care iau decizia”, spune Brian Ferguson, imunolog la Universitatea Cambridge.

În acest moment, decizia ține mai mult de etică și opinie, devenind aproape o discuție filosofică mai mult decât o discuție științifică, explică el.

Cum gândesc britanicii

În Marea Britanie, spre exemplu, recomandarea oficială se concentrează în mod deosebit pe riscul individual, mai exact șansele foarte mici de inflamații ale inimii după vaccinare.

”Nu vrem să ne aflăm în situația în care avansăm și apoi să ajungem să regretăm decizia luată și apoi să dăm înapoi din nou. Poți imuniza oamenii, dar nu-i mai poți dez-imuniza”, spune Adam Finn, profesor de pediatrie la Universitatea din Bristol și membru al comisiei de vaccinare din UK.

Dar unii experți sunt frustrați de abordarea exagerat de precaută a autorităților.

Un grup de cercetători britanici a publicat un studiu care demonstrează că populația pediatrică (copiii) din Marea Britanie ar beneficia de pe urma vaccinării, inclusiv la nivel individual.

”Strategia Marii Britanii diferă față de cea a altor țări, printre care și SUA, Israel și mare parte a Europei și a Asiei de Sud-Est”, a scris pe Twitter unul dintre autori, Deepti Gurdasani.

ADVERTISING

Iar un sondaj recent a mai indicat și că majoritatea britanicilor sunt de acord să includă toți adolescenții de peste 12 ani în campania de vaccinare. Chiar și unii miniștri se opun precauției experților, potrivit The Guardian și Daily Mail.

Cum gândesc alte comisii de vaccinare

În alte locuri, precum în Franța sau Belgia, explicația pentru decizia de a vaccina toate persoanele cu vârsta peste 12 ani stă în dorința de a reduce numărul de infecții în comunitate, care devine critică odată cu apariția variantelor din ce în ce mai contagioase, precum Delta.

”Ne dorim să protejăm individul, iar protecția individului contribuie și la protecția comunității”, afirmă William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center din SUA.

El subliniază că, deși riscul de Covid sever este scăzut printre adolescenți, acesta nu este zero. Aproximativ 400 de copii au murit de coronavirus în SUA.

”Sunt o mulțime de copii care ar fi putut trăi astăzi, dacă reușeam să-i vaccinăm. Așa că protejăm indivizii în aceeași măsură în care protejăm comunitatea. Cred că este posibil să urmărim două obiective simultan”, spune el.

ADVERTISING

Sunt țări în care politicienii nici nu au ținut cont de avizul comisiilor.

În Germania, unde comisia de vaccinare a recomandat vaccinul doar pentru adolescenții cu comorbidități, miniștri regionali ai Sănătății au decis pe cont propriu să ofere vaccinul tuturor copiilor peste 12 ani.

Controverse pe tema vaccinării adolescenţilor, în Germania

Majoritatea țărilor UE, de fapt, au mers pe abordarea orientată către societate. În Belgia, spre exemplu, experții au decis că beneficiile pentru copii sunt mici, dar că vaccinarea lor ar contribui la oprirea răspândirii virusului și, mai ales, la încetarea răspândirii noilor variante care provoacă îngrijorare.

Franța oferă justificări similare pentru decizia de a da acces tinerilor la vaccinare, guvernul francez susținând că astfel s-ar putea reduce impactul pandemiei și le-ar permite copiilor să se întoarcă la o viață mai normală, protejând în același timp persoanele vulnerabile din jurul lor.

În Țările de Jos, guvernul recunoaște că recomandarea de a vaccina copiii este făcută pentru a-i feri pe aceștia de efectele Covid prelungit și pentru a permite ca școlile și activitățile sportive să rămână deschise.

O chestiune de timp

E mai mult o chestiune care este legată de momentul în care vor fi vaccinați adolescenții, decât un dubiu dacă vor fi vaccinați, consideră Beate Kampmann, profesor de boli infecțioase pediatrice la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Până acum, are logică vaccinarea celor între 16 și 18 ani, pentru că ei vor ajunge în curând la facultate și vor ieși în cluburi și la festivaluri, unde virusul se poate răspândi.

”E logic să-i punem următorii pe listă și să punem la punct logistica pentru a vaccina mai întâi acest grup, în încercarea de a coborî tot mai mult grupele de vârste vizate de vaccinare”, spune ea, referindu-se la cei între 12 și 15 ani.

În apărarea abordărilor diferite care polarizează Europa, Finn - membru al comisiei de vaccinare din Marea Britanie - spune că este de așteptat ca recomandările de vaccinare să varieze în toată lumea, în mare parte din cauza situației epidemiologice diferite.

Afirmația este susținută și de Liz Whittaker, șefa de la infecțioase din cadrul Royal College of Paediatrics and Child Health.

Potrivit acesteia, este o diferență semnificativă în ceea ce privește spitalizările, decesele și apariția miocarditei, în urma infecției în Marea Britanie față de SUA, spre exemplu. În State, incidența obezității la copii a influențat severitatea bolii, spune ea.

Copiii, la risc ”foarte mic”

Pe măsură ce tot mai mulți adolescenți se vaccinează, vom avea tot mai multe date.

Dar un lucru e clar: toată lumea este de acord că riscul agravării bolii și de deces la copii este foarte mic.

Un studiu realizat în luna iulie a arătat că, deși unii copii cu probleme medicale preexistente se confruntă cu un risc mai mare, chiar și în cazul lor riscurile sunt foarte mici, în comparație cu riscurile la care sunt expuși adulții.

O altă îngrijorare este dacă copiii care se îmbolnăvesc de coronavirus riscă să dezvolte simptome de Long Covid, când simptomele persistă săptămâni întregi și chiar luni după întâlnirea cu virusul.

Însă ultimele date din Marea Britanie aduc vești bune, indicând faptul că doar un număr mic de copii s-ar fi confruntat cu simptome de lungă durată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇