Ne-am putea confrunta cu o pandemie de dimensiunea celei de acum o dată la 20 de ani. Marele pericol: amnezia colectivă

Ne-am putea confrunta cu o pandemie de dimensiunea celei de acum o dată la 20 de ani. Marele pericol: amnezia colectivă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi și noi boli infecțioase continuă să apară într-un ritm accelerat și se răspândesc tot mai repede, iar în situația unei noi pandemii lucrurile ar putea sta mult mai rău, dacă nu luăm măsuri acum.

În viitorul apropiat, vaccinurile anti-COVID pot pune capăt pandemiei, dacă suficienți oameni aleg să se protejeze pe ei și pe ceilalți. Dar în anii care vor urma, tot vom fi nevoiți să ne apărăm în fața altui mare pericol, un efect secundar al pandemiei: fenomenul de ”amnezie colectivă”.

Termenul definește situația în care, pe măsură ce sănătatea publică iese din starea de urgență, societatea uită rapid experiențele și nu reușește să se pregătească pentru viitoarele provocări.

ADVERTISING

Eric Lander, consilierul științific al președintelui american Joe Biden și coordonator al Biroului de Științe și Tehnologie de la Casa Albă, are un plan pentru a evita acest scenariu nefast, pe care îl dezvăluie într-un articol publicat în Washington Post.

Să învățăm din istorie

Când evaluăm gravitatea situației cu care ne confruntăm, ar trebui să ne aducem aminte și faptul că virusul COVID-19 are o rată de mortalitate mai mică decât gripa spaniolă din 1918, spre exemplu.

Virusul care a declanșat pandemia actuală aparține unei familii atent studiate, coronavirusul.

Vaccinul a putut fi dezvoltat în doar câteva zile datorită celor 20 de ani de cercetare care au scos la iveală proteina care trebuie țintită și modalitatea de stabilizare.

ADVERTISING

Iar vaccinul ARNm a scurtat timpul necesar dezvoltării și testării vaccinurilor la mai puțin de un an - mult mai rapid decât orice alt vaccin dezvoltat până acum. Și a fost surprinzător de eficient împotriva Covid-19.

Revenind la virusul în sine, mai este important de reținut că, deși coronavirusul dezvoltă variante, mutațiile sunt totuși mai rare și mult mai lente decât în cazul majorității virusurilor.

Din nefericire, însă, majoritatea familiilor de virusuri care infectează oamenii (26 la număr) sunt mult mai puțin cunoscute si, implicit, mai greu de controlat.

Avem foarte mult de lucru de acum înainte”, susține Eric Lander.

ADVERTISING

”Încă nu știm cum vor funcționa vaccinurile ARN mesager împotriva altor virusuri de acum încolo. Și când următoarea pandemie izbucnește, ne-ar fi de folos să putem reacționa mai repede”, scrie omul de știință.

Din fericire, comunitatea științifică a dezvoltat un plan solid pentru a împiedica viitoarele virusuri să provoace o nouă pandemie.

Planul oamenilor de stiință

Eric Lander a dezvăluit și câteva obiective pe care le urmăresc în acest moment cercetătorii:

  • Capacitatea de a crea, testa și aproba vaccinuri sigure și eficace în doar 100 de zile de la detectarea unei amenințări pandemice (cam cum ar fi însemnat ca în mai 2020 să fi avut deja vaccinul anti-covid)
  • Capacitatea de a produce suficiente doze pentru a furniza lumii întregi vaccinul în 200 de zile.
  • Capacitatea de a grăbi campaniile de vaccinare prin înlocuirea injecțiilor sterile cu plasturi de piele.
  • Diagnoza suficient de simplă și ușoară pentru a permite testarea zilnică acasă a pacienților și a limita expunerea cadrelor medicale.
  • Sisteme de avertizare timpurie pentru a detecta noi amenințări biologice oriunde în lume la puțin timp după ce acestea izbucnesc.

”Trebuie neapărat să ne consolidăm sistemele de sănătate publică, de la sporirea forței de muncă până la modernizarea laboratoarelor și a sistemelor de date pentru a ne asigura că populațiile vulnerabile sunt protejate”, scrie Eric Lander.

El reamintește despre importanța coordonării acțiunilor între națiuni ”pentru că o pandemie transcende frontierele”.

Aceste obiective sunt ambițioase, dar și fezabile, presupunând că munca depusă e manageriată cu seriozitate.

Țările nu-și mai pot permite o nouă pandemie

Pandemiile, pe lângă viețile umane pe care le disturg, mai vin și cu un cost financiar uriaș, atrage atenția omul de știință.

”Dacă ne-am confrunta cu câte o pandemie de dimensiunea celei de acum o dată la 20 de ani - așa cum ne putem aștepta judecând după istoria și tendințele actuale - costurile ar depăși 500 de miliarde de dolari în fiecare an.

De aceea, investirea unei sume mult mai mici pentru a preveni o astfel de evoluție este o obligație atât din punct de vedere economic, cât și moral”, conchide consilierul lui Biden, care promite că în următoarele zile Casa Albă va prezenta un plan de acțiune pentru ca Statele Unite să se pregătească așa cum se cuvine pentru următoarea pandemie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇