Ce înseamnă și ce știm despre cea de-a treia doză de vaccin?

Ce înseamnă și ce știm despre cea de-a treia doză de vaccin?

Chiar dacă Pfizer a anunțat că va cere autorizarea pentru administrarea celei de-a treia doze, mulți doctori și experți în sănătate publică susțin că ar fi mai bine ca acele vaccinuri să ajungă la cei nevaccinați, decât ca doză suplimentară administrată celor deja vaccinați.

”E minunat să avem autorizația unei doze suplimentare pe masă, să putem apela la ea oricând este nevoie. Dar nu cred că avem nevoie de ea chiar acum”, spune Dr. William Schaffner, profesor la Vanderbilt University School of Medicine și director medical la National Foundation for Infectious Diseases din SUA, pentru CNN.

”În următoarele săptămâni”

Alianţa Pfizer/BioNTech intenţionează să solicite ”în următoarele săptămâni” autorizarea pentru o treia doză din vaccinul său împotriva COVID -19, în special în Statele Unite şi Europa, au declarat, vineri, companiile într-un comunicat.

ADVERTISING

Potrivit producătorilor, date preliminare arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranţă coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanţi împotriva virusului (…).

Cele două companii au subliniat, de asemenea, că vaccinul lor a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante.

CDC și FDA susțin că nu este necesară

La doar câteva ore după anunțul Pfizer/BioNTech, FDA (Food and Drugs Administration) și CDC (Centers for Disease Control and Prevention) au ieșit cu o declarație fără precedent, subliniind faptul că persoanele vaccinate cu schemă completă nu au nevoie de o a treia doză în acest moment, ci persoanele care sunt nevaccinate sunt cele care ar trebui vaccinate cât mai repede, pentru a fi protejate.

ADVERTISING

Potrivit declarației, cele două agenții sunt ”pregătite pentru cea de-a treia doză dacă și când studiile vor demonstra necesitatea lor”.

Ce știm despre necesitatea celei de-a treia doze

Dar mai sunt multe lucruri de aflat cu privire la necesiatea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid.

Iată ce știm și ce nu știm, în acest moment:

Știm că vaccinurile sunt eficiente, inclusiv împotriva noilor variante

Dovezile din lumea reală au arătat că eficiența Pfizer este de fapt de 64%, nu de 93% cum arătau datele inițiale, iar autoritățile din Israel susțin că eficacitatea sa este mai scăzută tocmai din cauza tulpinei Delta. Totuși, eficiența sa împotriva bolii severe și a spitalizărilor rămâne crescută.

”Foarte rar se întâmplă ca o persoană vaccinată să fie internată în spital din cauze legate de Covid, ceea ce ne arată încă o dată că aceste vaccinuri sunt încă eficiente împotriva mutațiilor”, spune Schaffner, subliniind că, per total protecția vaccinurilor anti-Covid rămâne ridicată, iar cei cu schemă completă de vaccinare nu au motive să-și facă griji.

ADVERTISING

”Noi am sperat că vaccinurile ar putea să ne protejeze nu doar împotriva bolii severe ci și împotriva infectării. Deși nu în totalitate, vaccinurile au un oarecare impact în scăderea șanselor de a ne infecta.

”Nu e atât de bine cum am fi sperat, dar asta e mai puțin important, pentru că scopul principal al vaccinurilor este să evităm spitalizarea. Iar vaccinurile continuă să facă asta cu succes”, mai spune specialistul.

Ce nu știm: Când va fi nevoie de cea de-a treia doză

Experții susțin că mai au nevoie de date pentru a decide dacă și când va fi nevoie de cea de-a treia doză.

Un indiciu ar fi o creștere a incidenței cazurilor de tip ”reinfectare”, spuneau consilierii federali în cadrul unei întâlniri din luna iunie. Ei au numit fenomenul ”breaktrough” (breșă - n.red) și au spus că astfel de reinfectări ar putea fi un semn că imunitatea scade și ar fi vremea să fie evaluată necesitatea celei de-a treia doze.

Un alt semn ar fi o creștere a cazurilor printre cei vârstnici, segment aflat la acest moment sub control, cel puțin în SUA, explică Dr. Sarah Long, profesor de pediatrie la Drexel University College of Medicine.

Ce știm: Pentru unii oameni, a treia doză aduce beneficii reale

În viitor, există anumite grupe de persoane pentru care cea de-a treia doză ar putea avea beneficii mult mai mari decât în rândul populației generale. Printre ei se numără și cei imunocompromiși.

Mai exact, o a treia doză de vaccin anti Covid ar putea contribui la creșterea nivelului de anticorpi printre cei care au trecut printr-o operație de transplant de organe, spre exemplu, arată un studiu publicat în iunie în jurnalul Annals of Internal Medicine.

Ce știm: Producătorii ar trebui să ceară aprobarea completă cât mai repede

Momentan, toate vaccinurile beneficiază doar de o aprobare de urgență, ceea ce limitează încrederea populației în eficacitatea lor.

Cu cât aprobarea completă va fi acordată mai devreme, cu atât populația va fi mai încrezătoare să se îndrepe spre cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇