Varianta Delta produce recorduri de decese în ţările cu puţini vaccinaţi. Cât de eficace mai sunt cele 4 vaccinuri în faţa noii tulpini

Mai multe studii au publicat date despre rezistența vaccinurilor în fața asaltului noii tulpini Delta. Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson își pierd din performanțe, dar rămân eficiente în ce privește îmbolnăvirile grave și spitalizarea.
Varianta Delta produce recorduri de decese în ţările cu puţini vaccinaţi. Cât de eficace mai sunt cele 4 vaccinuri în faţa noii tulpini
  • În Marea Britanie și Israel, deși crește numărul de cazuri, decesele și îmbolnăvirile grave sunt la cote foarte reduse datorită numărului mare de persoane vaccinate.
  • În Rusia și Africa de Sud, unde sunt puțini vaccinați, varianta Delta a produs noi recorduri de decese zilnice.
  • Toate cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană sunt eficiente în fața tulpinii indiene.
  • Cel de-al patrulea val pandemic va genera și în România creșterea numărului de decese și internări, din cauza numărului mic de persoane imunizate.
  • Johnson & Johnson, vaccinul cu o singură doză, mai eficient în fața tulpinii Delta decât în fața celei Beta, din Africa de Sud.

În aceste zile se discută mult despre cea de a patra tulpină importantă de coronavirus, Delta, una care se răspândește rapid și are o infecțiozitate mult mai mare.

Experți în sănătate publică au anunțat în repetate rânduri că și în România se va produce un nou val de pandemie, cel de-al patrulea, provocat de această nouă tulpină.

Vestea bună e că toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului rezistă în fața acestei tulpini dacă a fost realizată întreaga schemă de vaccinare, două doze pentru Pfizer, Moderna și AstraZeneca și una pentru Johnson & Johnson. 

ADVERTISING

Cei vaccinați, chiar dacă se infectează, nu fac forme grave de boală, conform mai multor studii publicate în ultimele zile.

Cei mai expuși la îmbolnăvire sunt oamenii nevaccinaţi.

“…ce am observat cu toții în țările cu rată crescută de acoperire vaccinală, în ciuda creșterii numărului de cazuri, generate în special de varianta Delta, nu a crescut numărul de internări și nu a crescut numărul de decese, spre deosebire de țările în care rata de acoperire vaccinală este scăzută, cum se întâmplă în Rusia, cum se întâmplă în Africa de Sud, unde tulpina Delta este deja dominantă în peste 60% din cazurile confirmate, a crescut în paralel și numărul de internări și numărul de decese.

Practic, majoritatea deceselor se înregistrează la persoanele nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă.

În acest val patru ne confruntăm cu o situație diferită. Va crește numărul de cazuri, dar în unele țări, unde există o rată mare de vaccinare, iar persoanele în vârstă au fost deja imunizate, numărul spitalizărilor și al deceselor rămâne redus.

Din păcate, în România, unde nici măcar un sfert din populație nu e vaccinată, varianta Delta va face noi victime și va crește numărul de internări din spitale, consideră mai mulți experți.

Reprezentanții Guvernului speră ca, odată cu creșterea numărului de cazuri, oamenii să înceapă să se vaccineze din nou în număr mare.

Varianta Delta și vaccinurile aprobate în România 

Pfizer. Pentru că această tulpină s-a dezvoltat în India, la începutul primăverii, în ultimele zile au început să apară rezultatele mai multor studii care au analizat eficacitatea vaccinurilor.

Un studiu publicat în Marea Britanie arată că două doze de Pfizer-BioNTech protejează persoanele în proporție de 88% împotriva îmbolnăvirilor cu simptome la varianta Delta.

Un alt studiu realizat în Scoția arată o eficacitate de 79% a vaccinului Pfizer în fața tulpinii indiene.

Într-o declarație făcută de ministrul Sănătății din Israel, o țară unde 63% din populație e vaccinată cu cel puțin o doză de Pfizer, se arată că vaccinul protejează în proporție de 93% împotriva îmbolnăvirilor grave și a spitalizării, 64%, împotriva infectării de orice fel și tot 64%, împotriva îmbolnăvirii cu simptome.

Coronavirus vaccines vials
Cele patru vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului: Pfizer (Comirnaty), AstraZeneca, Janssen (Johnson & Johnson) și Moderna - Foto: Hepta.ro

Moderna. Într-o declarație făcută de compania producătoare se arată că, în raport cu varianta Delta, eficacitatea vaccinului scade puțin, dar “vaccinul rămâne extrem de protectiv în fața tuturor tulpinilor detectate”.

De asemenea, în același comunicat se anunță că serul este testat constant pentru a detecta orice modificare în ce privește eficacitatea vaccinului.

Johnson & Johnson. Rezultatele unui studiu realizat de compania producătoare, dat publicității în urmă cu câteva zile, anunță că vaccinul de o singură doză are o eficacitate mare împotriva noii variante Delta, deși mai redusă decât cea dezvoltată de serurile pe bază de “ARN mesager”, Pfizer și Moderna.

„Credem că vaccinul nostru oferă o protecție durabilă împotriva COVID-19 și provoacă activitate de neutralizare împotriva variantei Delta”, a anunțat dr. Paul Stoffels, directorul departamentului științific de la Johnson & Johnson.

Acest studiu realizat de companie a arătat că acest vaccin este mai eficient împotriva variantei Delta (India) decât e față de varianta Beta (Africa de Sud).

Johnson & Johnson dezvoltă o protecție de doar 66% în fața tulpinii din Africa de Sud.

În acest moment, acest vaccin este cel mai popular în România. Cei mai mulți oameni preferă să se imunizeze cu Johnson & Johnson, pentru că nu e nevoie decât de o singură doză.

AstraZeneca. Două doze din acest vaccin oferă o protecție de 92% împotriva noii variante Delta, susține Monica Ghandi, profesor în boli infecțioase la California University, SUA.

Concluzie. Toate cele patru vaccinuri rezistă în fața noii tulpini Delta. Cei imunizați, rareori, se pot infecta, dar ori nu au simptome, ori au unele ușoare. Cei vaccinați, într-o proporție sub 7%, pot ajunge în spital sau pot dezvolta o formă gravă de boală.

De fapt, marea problemă cu varianta Delta e că se răspândește foarte rapid la persoanele nevaccinate și la cele care au trecut prin boală cu mai mult de șase luni în urmă. 

În plus, această variantă este “mai puțin sensibilă la anticorpii creați de vaccin, de circa opt ori”, conform unui studiu publicat la începutul lunii. 

Și acest studiu arată că persoanele vaccinate nu fac forme grave, dar viteza de răspândire a noii tulpini va face ca aceasta să devină dominantă pe întreg globul până la sfârșitul verii.

Datele studiilor sunt confirmate și de corelarea cifrelor din Marea Britanie și Israel. În aceste state, peste 60% din populație e vaccinată cu cel puțin o doză, aproape de trei ori mai mult ca-n România.

Varianta Delta se răspândește rapid atât în Israel, cât și în Marea Britanie, dar numărul de decese este foarte redus.

De exemplu, la 32.548 de persoane infectate în data de 7 iulie s-au raportat 7 decese.

În data de 23 ianuarie 2021, la un număr asemănător de infectări, 33.431, au fost înregistrate 1.350 de decese.

Diferența e imensă. Acesta e și motivul pentru care Boris Johnson, premierul britanic, a anunțat că din data de 19 iulie o mare parte dintre restricții vor fi ridicate. 

Noua tulpină va determina guvernele să ia noi măsuri restrictive, dar vor fi unele punctuale și pe durată mai scurtă, ele fiind dublate de posibilitatea oamenilor de a se vaccina într-un număr cât mai mare.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇