La toamnă am putea avea noi restricţii. Răzvan Cherecheș: În cel mai fericit scenariu, abia în primăvară vom ajunge la imunitatea de grup

La toamnă am putea avea noi restricţii. Răzvan Cherecheș: În cel mai fericit scenariu, abia în primăvară vom ajunge la imunitatea de grup

Pentru că vaccinarea nu merge deloc bine, la toamnă probabil vom avea valul 4 de Covid şi se vor impune noi restricţii, avertizează Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, cel care pentru o foarte scurtă perioadă de timp a lucrat şi la Ministerul Sănătăţii.

Specialistul este de părere că la toamnă ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri, mai ridicată acolo unde persoanele nu s-au imunizat.

"Valul 4 nu va avea intensitatea valului 3, în ciuda faptului că tulpina Delta este mai infecțioasă, pentru că avem un procent din populație care este deja vaccinată. Chiar dacă ești imunizat, te poți infecta, dar simptomele vor fi ușoare sau moderate", mai spune profesorul Cherecheș la TVR.

ADVERTISING

Cât despre temuta tulpină Delta, aceasta este deja peste tot în România şi va deveni majoritară prin luna august, aşa cum a prevăzut şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

"Dacă Guvernul nu intensifică campania de informare și educare a populației, customizate pe anumite grupuri țintă, dacă Guvernul nu oferă stimulente pentru vaccinre, nu vom ajunge la un procent care să ne garanteze imunitate de grup (...) Când ne va lovi valul 4, vom avea un procent mare din populație nevaccinată, care va fi principalul rezervor din care va crește numărul de cazuri noi", adaugă expertul.

ADVERTISING

Cât despre imunitatea de grup, în cel mai fericit scenariu, abia în primăvara anului viitor vom ajunge acolo.

"În scenariul mai realist, nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup, ceea ce înseamnă că pentru viitori câțiva ani, va fi un proces de ajustare a virusului în populație, și, mai ales în sezonul rece, vor fi iar restricții în zonele mai puțin vaccinate", este concluzia amară trasă de Răzvan Cherecheș.

Şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a avertizat recent că, dacă nu ne vaccinăm, ”ne putem aştepta la un val patru mai intens”.

ADVERTISING

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇