Cioloş îi răspunde lui Iohannis, după ce a acuzat USR că a abandonat guvernarea: Florin Cîțu a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă

Cioloş îi răspunde lui Iohannis, după ce a acuzat USR că a abandonat guvernarea: Florin Cîțu a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a enumerat, joi, într-un comunicat oficial postat pe pagina sa de Facebook, motivele care au dus la ieşirea partidului de la guvernare.

El i-a răspuns astfel preşedintelui Klaus Iohannis care a acuzat USR că a abandonat guvernarea.

”În aşteptarea consultărilor pentru formarea noului guvern, l-am auzit pe preşedintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS „a abandonat guvernarea din motive de ei ştiute”. Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi ştiute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine”, a scris Cioloş.

El afirmă că Florin Cîţu, un ”premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi dintre miniştri”, a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă.

ADVERTISING

”Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în coaliţie, situaţia s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuţie în coaliţie”, îi aminteşte Cioloş preşedintelui.

PNDL 3, un alt motiv pentru ieșirea de la guvernare

Noul lider USR arată că un alt motiv al plecării din Guvern a fost ”un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliţie un program de 10 miliarde de euro - PNDL 3 - în care nu există criterii de împărţire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici".

În plus, Cioloş vorbeşte despre "blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetăţenilor care ne-au votat şi care sunt parte a programului de guvernare: desfiinţarea Secţiei Speciale ca sperietoare pentru magistraţi, reformarea sistemului de pensii şi desfiinţarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiţiei, reforma administraţiei, depolitizare şi desfiinţarea agenţiilor guvernamentale care sunt doar nişte „sinecuri” politice".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alt motiv al plecării USR de la guvernare este eşecul campaniei de vaccinare "pe care a coordonat-o premierul şi pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătăţii. O decizie a cărei consecinţă o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese”.

”Ne-am dat seama că pe premierul Cîţu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale şi nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, afirmă în final Cioloş.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat, joi, din nou USR de căderea Guvernului, afirmând că ”s-a dat mare partid reformist”, dar a abandonat guvernarea.

ADVERTISING

Șeful statului a anunțat că luni va organiza prima rundă de loc consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. Iată programul transmis ulterior de la Cotroceni, în care se vede că USR i se acordă cel mai mult timp (şi poate o pauză de masă).

Citește și:

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇