Ludovic Orban: Singura soluție onorabilă e refacerea coaliției de guvernare, cu PNL întreg. Nu voi fi parte din niciun proiect care include PSD (Video)

Ludovic Orban: Singura soluție onorabilă e refacerea coaliției de guvernare, cu <i>PNL întreg</i>. Nu voi fi parte din niciun proiect care include PSD (Video)

Florin Cîțu ”a rămas repetent azi, la examenul parlamentar”, spune Ludovic Orban, în opinia căruia singura soluție pentru instalarea rapidă a unui guvern stabil, bazat pe o majoritate solidă, ar fi refacerea coaliției de guvernare cu USR, UDMR și ”PNL întreg”.

”Din păcate, azi PNL a pierdut guvernarea, și nu din cauza unor decizii politice luate în forurile statutare ale partidului, ci datorită unor decizii iresponsabile, care au dus la ruperea coaliției de guvernare (…) Toate aceste decizii au fost luate de premierul Cîțu, care azi a ramas repetent la examenul parlamentar”, a declarat marți Ludovic Orban, după ce Guvernul Cîțu a fost demis de Parlament prin moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Ludovic Orban a reamintit că ”România se află în plină criză pandemică” și trebuie ”să facă față unor provocări extrem de serioase” din punct de vedere economic, de aceea, România ”are nevoie de un guvern stabil, care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor”.

ADVERTISING

”Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică (…) e necesară declanșarea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare stabile, care să ducă cât mai repede la învestirea unui guvern cu capacitate deplină de exercițiu.

Soluția este una simplă, aflată la îndemâna PNL, USR, UDMR și grupului minorităților - Refacerea coaliției de guvernare. Avem un acord de coaliție, avem un program de guvernare negociat”, a precizat Ludovic Orban, subliniind că nu mai este nevoie decât ca liderii acestor formațiuni ”să se așeze la masa negocierilor”.

Fostul premier și președinte al PNL a mai afirmat că, în ciuda atacurilor de până acum dintre PNL și USR, ”trebuie căutate punctele care ne unesc, care sunt destul de multe”.

PNL nu poate să guverneze singur sau doar cu UDMR, având doar 163 de parlamentari. E nevoie de o majoritate parlamentară confortabilă. Aceasta nu se poate realiza decât prin refacerea coaliției (…)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele să înțeleagă ca a durat foarte mult această criză și că rezultatele – fragmentarea PNL, ruperea coaliției, au creat efecte dezastruoase asupra vieții românilor.

Orice încăpățânare pentru un proiect politic care nu are șansa de a duce la o majoritate stabilă și la un guvern competent nu face altceva decât să facă rău României”, a fost mesajul transmis de Ludovic Orban lui Klaus Iohannis.

Viitorul premier: Bode, Orban, Cîțu?

Întrebat de jurnaliști dacă el crede că Lucian Bode ar putea fi un posibil premier, Ludovic Orban a răspuns ferm: ”Eu nu”. În schimb, s-a arătat dispus să revină la Palatul Victoria.

”Eu nu am fugit niciodată de răspundere, sunt întotdeauna pregătit să îmi asum răspunderea pentru a da un guvern responsabil. Dar nu depinde numai de mine”, a răspuns, întrebat fiind de jurnalişti.

Ludovic Orban nu i-a dat nici cea mai mică șansă lui Florin Cîțu de a rămâne premier.

ADVERTISING

”La congres a promis 4 ani de guvernare (…) Toate promisiunile făcute de premierul Cîțu și de susținătorul său au fost minciuni. Astăzi minciuna s-a devoalat și adevărul a ieșit la iveală – acest guvern a fost dărâmat cu 281 de voturi”, a declarat el, reamintind și că există o decizie a CCR care spune că ”Florin Cîțu nu mai poate fi învestit de actualul Parlament” după demiterea prin moțiune de cenzură.

”Cine seamănă vânt culege furtună”

De asemenea, Ludovic Orban a mai observat că ”Este evident pentru toată lumea că Florin Cîțu nu mai poate să obțină votul de învestitură al Parlamentului cu atât mai mult cu cât azi a dovedit că nu își doreste asta, prin atacuri în rafală la adresa celorlalte formațiuni politice”.

”Nu pot să cred că Florin Cîțu mai poate fi desemnat premier de către președinte. Singura soluție politică onorabilă este refacerea coaliției, cu PNL întreg.(…) Orice fel de înțelegere cu PSD va duce, din punctul meu de vedere, la o despărțire definitivă de cei care vor să facă această înțelegere”, a mai subliniat Ludovic Orban.

Întrebat de jurnaliști, acesta a refuzat să răspundă dacă ar vota o procedură de suspendare a lui Klaus Iohannis, subliniind încă o dată: ”Eu nu voi susține nicio nouă aventură în care să fie aruncat PNL”.

”Am declarat la finalul congresului că parteneriatul meu cu Klaus Iohannis a încetat.(…) În ultimele 3 luni, eu personal nu îl recunosc pe Klaus Iohannis. Echipa Iohannis-Cîțu a folosit toate armele nedemocratice (...) Cine seamănă vânt culege furtună (…) Eu nu voi fi parte din niciun proiect care include PSD (…) Dacă se va încerca formarea unui guvern care să includă PSD, într-o formă sau alta, eu nu voi fi parte”, a mai spus Ludovic Orban la finalul declarațiilor.

Ascultă toate declarațiile și răspunsurile date de Ludovic Orban:

Ludovic Orban - declarații după ce moțiunea anti-Cîțu a trecut la vot în Parlament

Ludovic Orban - declarații după ce moțiunea anti-Cîțu a trecut la vot în Parlament.

Publicată de Epoch Times Romania pe Marţi, 5 octombrie 2021

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇