Guvernul Cîțu a picat cu un scor zdrobitor. Moțiunea a fost publicată în Monitorul Oficial, România e guvernată cu ”puteri limitate”

Guvernul Cîțu a picat cu un scor zdrobitor. Moțiunea a fost publicată în Monitorul Oficial, România e guvernată cu ”puteri limitate”

Guvernul Florin Cîțu a picat, după ce moțiunea PSD ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” a fost votată de 281 de parlamentari.

Au fost 0 voturi împotrivă și 0 abțineri. Din totalul celor 466 de parlamentari, au fost prezenți 318 și au votat 281. Astfel, toți parlamentarii care au votat au fost pentru demiterea Guvernului. Pentru ca moțiunea să treacă și Guvernul Cîțu să fie demis era nevoie de 234 de voturi.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, premierul Florin Cîțu a lansat un atac dur față de foștii colegi de guvernare, USR PLUS, pe care i-a acuzat că s-au aliat cu PSD și AUR.

”Dragi români, aţi fost trădaţi. USR vrea să dea jos Guvernul din care face parte. Se poate să fie mai josnici de atâta liderii acestui partid?”, a spus Cîțu.

Mai mult, acesta a acuzat USR PLUS că e un partid bipolar, pentru că, după ce a ieșit de la guvernare, acum vrea să revină.

”Dragi români, vă spun că ați votat un partid bipolar. După ce a complotat să dea jos Guvernul, vrea să revină la guvernare, dar cu cineva mai indulgent. În 30 de ani de politică, nu a existat o alianţă mai toxică decât cea pe care o vedem astăzi, alianţa USR-PSD şi extremiştii”, a mai spus Cîțu.

Chiar și social democrații, deși au cerut USR PLUS să voteze moțiunea, i-au acuzat pe cei care au fost la guvernare că au fost complicii lui Cîțu.

”Moțiunea nu este doar despre Cîțu, este și despre voi, USR, despre eșecul vostru, despre reformele promise când eraţi în Opoziţie de care s-a ales praful când aţi urcat la Palatul Victoria. Domnilor şi doamnelor de la USR, recunoaşteţi că aţi fost complicii domnului Cîţu, nu victimele lui. Votul de azi la moţiune nu e suficient pentru a poza în virgină”, a afirmat deputatul PSD Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

Decizia luată astfel de Parlament a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial, astfel că a intrat deja în vigoare. Din acest moment, Executivul condus de Florin Cîțu are atribuții limitate.

Iată care au fost declarațiile și poziționările politice înaintea votului decisiv

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații din Parlament

15:53 - Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea sa are o propunere de guvern de specialiști și este de acord și cu alegeri anticipate.

„Noi avem o propunere de guvern de specialiști. Sperăm să nu se mai cramponeze Klaus Iohannis de Florin Cîțu. Nu avem încredere nici în dl. Orban, nici în dl. Rafila. Suntem de acord cu alegerile anticipate.

Mergem până la capăt. Dacă ne va ignora, ne vom gândi și la suspendarea lui Klaus Iohannis. Florin Cîțu este demis și trebuie să părăsească Palatul Victoria”, a afirmat George Simion.

Ciolacu-Simion
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

15:48 - Ludovic Orban, fostul președinte PNL, consideră că singura soluţie este refacerea coaliţiei de guvernare. El a precizat că PNL, USR-PLUS, UDMR, precum şi minorităţile, trebuie să se aşeze la masa negocierilor.

Ludovic Orban a declarat că premierul Florin Cîţu a rămas ”repetent” astăzi, prin rezultatul moţiunii de cenzură.

”Este momentul ca cei care au acţionat mai mult din ambiţie, din frustrare, să facă un pas înapoi şi să îi lase pe oamenii raţionali din PNL, USR-PLUS, UDMR şi minorităţi să se aşeze la masa negocierilor. Preşedintele trebuie să înţeleagă că această criză a durat prea mult”, a mai spus Orban.

Orban-Superman
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

15:41 - Președintele Klaus Iohannis va susține, la ora 18.00, o declarație de presa, după demiterea Guvernului. Este posibil să anunțe ziua în care vor avea loc consultări pentru desemnarea unui nou premier.

ADVERTISING

15:30 - În schimb, USR va merge la consultări cu propunerea Dacian Cioloș premier.

„Participăm cu responsabilitate la consultări. Avem şi propunere de premier validată de Biroul Naţional al partidului, care este Dacian Cioloş. Evident opţiunea de premier aparţine PNL. Dacă se vine cu un alt premier, vom discuta de guvernare”, a spus Dan Barna.

El a subliniat că nu se pune nicio secundă problema ca USR PLUS să guverneze cu PSD sau AUR.

15:27 - Pentru PSD, există acum o singură variantă: alegeri anticipate.

”Momentan, PSD are o singură decizie. Decizia este că vom merge la alegeri anticipate. Mingea este la preşedintele României, urmează să aşteptăm invitaţia (la consultări - n.red.) şi vom decide în forurile de conducere dacă vom merge sau nu”, a declarat președintele partidului, Marcel Ciolacu.

15:21 - ”Drum bun, domnule Cîţu! O ţară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră şi iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîţu să se încheie cât mai repede”, a transmis și liderul USR PLUS, Dacian Cioloș.

Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut...

Publicată de Dacian Cioloş pe Marţi, 5 octombrie 2021

15:14 - ”Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!”, a scris pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!

Publicată de Marcel Ciolacu pe Marţi, 5 octombrie 2021

15:09 - Guvernul Cîțu a picat. Au fost voturi 281 pentru, 0 împotrivă și 0 abțineri. Din totalul celor 466 de parlamentari, au fost prezenți 318 și au votat 281. Astfel, toți parlamentarii care au votat au susţinut moțiunea.

14:56 - Votul s-a încheiat. Urmează numărarea. Potrivit unor surse, ar fi 281 voturi pentru, ceea ce înseamnă că moțiunea a trecut, iar Guvernul Cîțu a picat.

ADVERTISING

14:43 - Premierul Florin Cîţu a ieșit din sală în momentul în care a început votul și a declarat că în Partidul Naţional Liberal s-a luat decizia să nu mai existe niciun fel de discuţie cu partidul care votează moţiunea alături de PSD şi AUR.

”Este o decizie a Biroului Executiv PNL de a nu mai avea discuţii privind guvernarea cu partidul care votează astăzi cu PSD şi AUR”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă este oportun să existe consultări și nou guvern, Cîțu a spus că „ar trebui să îi întrebați pe cei care au dat astăzi Guvernul jos și să vă spună ei ce vor să facă, cum vor să facă alegeri anticipate, în condițiile în care avem cel mai mare număr de cazuri”.

14:15 - Începe votul moțiunii. Reprezentanții Guvernului votează primii, apoi senatorii și ulterior deputații.

voturi-motiune
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

14:11 - Vorbește Florin Cîțu, pentru replica finală:

  • A fost o dezbatere care arată clar cum stau lucrurile. PSD se ceartă cu USR, arată clar că nu au un program de guvernare.
  • Întrebarea este, pentru USR: Votați moțiunea care este și împotriva voastră și vă face incompetenți?
  • Guvernarea merge mai departe.

14:08 - Diana Șoșoacă:

  • Domnule Cîțu, ați spus că 70% din populația României care este nevaccinată sunt proști.
  • Eu sunt Xena prințesa războinică, dacă dumneavoastră sunteți Superman.
  • Lipsește cineva de aici, criminalul șef: Raed Arafat. Din 2009 e în toate guvernările, ați băgat oamenii în saci. Am fost întrebată de ce nu am mai adus sacul. Data viitoare când îl mai aduc vă bag în el și trag fermoarul.

14:04 - Pavel Popescu, PNL:

  • ”Nu ieșim de la guvernare, o să muriți cu noi de gât”, asta spunea Dacian Cioloș.
  • Se pare că nu vom muri cu voi de gât la guvernare, pentru că azi fugiți ca șobolanii.
  • Dar plecați cu buzunarele doldora, cu locuri de muncă în companii, cu o mare și bogată bază de date de la Ministerul Sănătății.

13:56 - Vorbește din nou Dan Barna:

  • Dezbaterea aceasta este foarte bună pentru că toată România vede că PSD, braț la braț cu PNL și Florin Cîțu, dau vina pe USR.
  • PSD l-a susținut pe Florin Cîțu, asa cum nu a susținut nici un alt premier.
  • Nu e un trainer mai bun pentru Florin Cîțu decât Sorin Grindeanu.
  • USR va vota moțiunea de cenzură.

13:37 - Gabriela Firea, PSD:

  • Domnule Cîțu, nu vă urâm, dar vrem să plecați din fruntea Guvernului.
  • Nu-l urâm pe dl Cîțu, că nu cu asta se ocupă parlamentarii. Treaba noastră e cu românii.
  • Domnul Cîțu e rupt de realitate ca prim-ministru. Asta avem noi cu dumnealui.

13:25 - Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache:

  • Mă aşteptam să regăsim în textul moţiunii o evaluare a stadiului de implementare a programului de guvernare în temeiul căruia guvernul condus de domnul Florin Cîţu a fost învestit
  • Textul moţiunii de cenzură conţine numai sloganuri şi titluri asemănătoare celor utilizate la mitingurile electorale. Jos Guvernul şi atât! Fără argumente temeinice, fără motive pentru a fi depusă, moţiunea dezbătută astăzi aduce tot mai mult cu spusele personajelor politice ale lui Caragiale.
  • Spun autorii moţiunii că Guvernul Cîţu este vinovat pentru creşterea preţurilor în anul 2021. Dacă ar fi dat cel puţin un semn de onestitate, atunci autorii moţiunii ar fi recunoscut că inflaţia afectează toate statele din Uniunea Europeană, nu numai România.

13:17 - Sorin Grindeanu, PSD:

  • O să mă adresez exclusiv reprezentanților USR. Trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări. Să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD. Ştiu toţi românii că aţi vrea să daţi delete anului în care aţi fost alături de PNL.
  • Moțiunea nu este doar despre Cîțu, este și despre voi, USR, despre eșecul vostru, despre reformele promise când eraţi în Opoziţie de care s-a ales praful când aţi urcat la Palatul Victoria.
  • V-aţi cocoţat pe aşteptările românilor de a avea o viaţă mai bună, dar aţi uitat să vă daţi jos de pe Facebook, aţi uitat că antreprenorii nu au nevoie de lozinci, ci de măsuri concrete sau aţi crezut că antreprenorii români ar putea plăti salariile din postările domnului Năsui?
  • Mai țineți minte cum promiteați soluții miraculoase pentru orice?
  • V-aţi purtat cu bolnavii cronici din România ca şi cum nu ar exista, iar pe mulţi dintre ei i-aţi condamnat la moarte. Ministrul Voiculescu a avut ca prioritate mai mult privatizarea sistemului de sănătate. Nicio măsură nu a fost luată pentru ca bolnavii să nu mai moară arşi prin spitale.
  • Domnilor şi doamnelor de la USR, recunoaşteţi că aţi fost complicii domnului Cîţu, nu victimele lui.
  • Guvernarea unei țări nu e un război de gherilă, unde cauți mereu adversari pe care să dai vina.
  • Stimaţi colegi de la USR şi PLUS, aţi promis că veţi construi noi autostrăzi într-un ritm nemaivăzut, că mari proiecte de infrastructură vor fi executate impecabil mai ales de primarii USR.
  • Realitatea e cu totul alta – 35 de km, domnule Drulă. Este imaginea şobolanilor dansând pe mormane de gunoi marca Clotilde Armand.
  • Dincolo de absurdul situaţiei de astăzi, în care deputatul Barna votează împotriva vicepremierului Barna, iar deputatul Năsui votează împotriva ministrului Năsui, votul de azi la moţiune nu e suficient pentru a poza în virgină.
  • Aţi crescut împreună cu liberalii, în beţia voastră de putere, un zombie politic în persoana lui Florin Cîţu. V-aţi despărţit de el atunci când nu v-aţi mai înţeles pe bani şi pe funcţii.
  • Doamnelor şi domnilor de la USR, aveţi curajul să vă asumaţi şi să votaţi moţiunea de cenzură!

13:16 - Co-preşedintele AUR, George Simion:

  • E târziu acum că ne-a chemat domnul Orban la microfon, pentru că nu mai avem ce spune. Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care de astăzi este istorie.
  • Aşa că nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîţu. La revedere!

13:12 - Deputatul UDMR Szabo Odon:

  • Care este această alternativă la noi? Majoritatea PSD - USR PLUS - AUR ne va propune şi un guvern? Este o responsabilitate, nu doar să dărâmi ceva, ci şi să pui ceva în loc.
  • Sunt colegii noştri dispuşi să pună în loc un guvern comun? Din perspectiva UDMR, deşi este din ce în ce mai greu, trebuie să încercăm să refacem formula guvernamentală cu care am pornit la drum.
  • Indiferent de rezultat, însă, după această moţiune, trebuie soluţii pentru majoritate, pentru stabilitate, pentru care UDMR este dispus să ofere întregul sprijin.

13:08 - Vorbește Dan Barna:

  • Domnule Cîțu, ați fi putut fi premeirul reformator, eroul acestei pandemii, dar ați preferat această iresponsabilitate relaxată. Le-ați explicat românilor toată vara că valul 4 nu ne privește pe noi.
  • Ați avut totul la dispoziție, votul oamenilor, mandatul de a pune țara în direcția cea bună.
  • V-am spus că aici vom ajunge. Ne respectăm cuvântul. Suntem aici și vom vota această moțiune de cenzură.
  • Ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți un oarecare banal Florin Cîțu.

13:00 - Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu:

  • PSD vrea anticipate, AUR un guvern de tehnocrați, USR vrea să se întoarcă la guvernare.
  • Pe voi vă unește ura față de Florin Cîțu.
  • Cum poate USR să voteze o moțiune care se referă direct la ei?
  • Credeți că românii v-au votat ca să susțineți o moțiune de cenzură alături de PSD?
  • Adoptarea unei moțiuni împotriva Guvernului Cîțu e un act de iresponsabilitate majoră, nu am văzut nicio opinie a celor care vor să îl demită pe Florin Cîțu că ar vrea să guverneze.

12:50 - A luat cuvântul liderul PSD, Marcel Ciolacu.

  • Domnule Orban, nu v-am auzit la congresul PNL să îi spuneți domnului Iohannis să poarte mască. Erați peste 5.000 în sală, aici suntem sub 500.
  • Dragi români, azi facem dreptate.
  • Sistemul patronat de PNL a omorât oameni. Românilor le este frică să mai meargă la spital. Aici aţi adus statul, domnilor Iohannis şi Cîţu! Guvernarea voastră a eşuat! Voi sunteţi reprezentanţii statului. Voi trebuia să aveţi grijă de români. Voi aţi eşuat! Tu, Florin Cîţu, ai eşuat big time!
  • Voi trebuia să aveți grijă de români. Tu, Florin Cîțu, ai eșuat. România eșuată este singurul proiect care rămâne după guvernarea PNL.
  • Ce ați făcut toată vara, domnule premier? Nimic. Ați luptat cu Orban.
  • Ați scos România din Europa, mergeți pe stradă și vorbiți cu oamenii, veți vedea cât sunteți de detestat.
  • Domnule Cîțu, ați spus că nu știți cât costă pâinea, pentru că nu consumați. Acum, că nu ne aude nimeni, sunt chiar curios, ce consumați dumneavoastră?
  • Moțiunea va trece azi la un scor istoric. Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă lin!
Marcel-Ciolacu
Inquam Photos / George Calin

12:45 - Florin Cîțu și-a reluat atacurile:

  • Alianța toxică vrea să dărâme fără să construiască.
  • Este trist cum USR, PSD și extremiștii propun o aventură din care vor avea de pierdut doar românii.
  • Dragi români, PNL nu e un partid perfect, dar e responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în Opoziție în aceste momente de incertitudine, dar nu o facem. Nu suntem lași.
  • Dacă acest guvern pică azi, vom face altul tot bazat pe valori liberale.
  • PSD este nostalgic după o cafea și un croissant de la Dîncu.
  • Dragi români, vom construi o majoritate în jurul valorilor liberale, o guvernare în interesul românilor.

12:38 - După ce a atacat în termeni foarte duri USR PLUS, Florin Cîțu prezintă acum ce a făcut Guvernul: a majorat salariul minim, a dat bani la Ministerul Sănătății, la Ministerul Transporturilor, nu s-au crescut taxele, avem creștere economică.

12:26 - Forin Cîțu:

  • Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageţi moţiunea acum când sunt 15.000 de cazuri. Astăzi a murit moralitatea.
  • Moţiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru şi al nostru, e susţinută şi votată de USR. S-au aliat cu extremiştii. Dragi români, aţi fost trădaţi. USR vrea să dea jos Guvernul din care face parte. Se poate să fie mai josnici de atâta liderii acestui partid?
  • USR PLUS s-au făcut frați cu PSD, neo-fasciști. Vor să îl dea jos pe singurul om care i-a pus la treabă. Cu mine premier guvernarea nu este un joc de copii răsfățați.
  • Datorită românilor suntem la guvernare. USR PLUS se joacă alba-neagra. Au ieșit de la guvernare și vor să revină cu un premier pus de ei. Oare ce câștigă USR din faptul că aruncă România în haos.
  • Dragi români, vă spun că ați votat un partid bipolar. După ce a complotat să dea jos Guvernul, vrea să revină la guvernare, dar cu cineva mai indulgent. În 30 de ani de politică, nu a existat o alianţă mai toxică decât cea pe care o vedem astăzi, alianţa USR-PSD şi extremiştii.
  • Adevărata față a USR e cea pe care o vedem azi. Vă cer scuze că am crezut în USR, că am crezut că e un partid care vrea reformă, care crede în valorile europene, care nu susţine discursul antisemit-fascist. Socialism is strong in this ones. Simt o nostalgie după Guvernul zero. Not going to happen. Asta nu se va întâmpla pentru domnul Ciolacu.
  • Responsabilitatea pentru ceea ce urmează: dobânzi, curs, pandemie, este a USR.
  • La PSD e de înţeles, e un partid politic iresponsabil. Dar USR votează împotriva miniştrilor pe care PSD îi face incompetenţi. Au avut la conducere miniştri incompetenţi şi au fost coordonaţi de un vicepremier, lider al partidului. Năsui votează astăzi pentru moţiunea care îl face incompetent. USR îl trimite pe Năsui acasă pentru incompetenţă.
  • Moțiunea PSD spune că a fost incompetență la Transporturi. Incompetență la Transporturi? USR spune că da. Drulă votează moțiunea, înseamnă că este de acord.
  • Prin votul de azi, USR recunoaște că a avut miniștri incompetenți.
  • Am tolerat o echipă de incompetenți la guvernare mai mult decât era cazul, din respect pentru românii care i-au votat.
  • Acum, USR stă acolo unde le este locul, lângă PSD.
  • Dar cel mai tare mă doare că nu au pregătit valul 4 al pandemiei, un gest criminal.
  • Stați umăr la umăr lângă extremiștii care nu susțin vaccinarea. V-a văzut toată lumea în piață lângă neo-fasciști și extremiști.
  • Le-ați arătat românilor că sunteți împotriva modernizării României.
  • I-ați dezamăgit pe români.
Florin-Citu-1
Inquam Photos / George Calin

12:23 - A luat cuvântul premierul Florin Cîțu, dar nu este lăsat de parlamentarii PSD și AUR care huiduie. Ludovic Orban le cere să facă liniște. ”Lăsați că ne descurcăm”, spune Cîțu.

12:20 - Se citește moțiunea de cenzură.

12:15 - După ce social-democrații au adus Supermanul căzut în cap, nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos și au venit în sală cu un banner uriaș pe care scrie USR PLUS AUR = PSD.

baner-usr-plus
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

12:11 - Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, le cere tuturor senatorilor și deputaţilor să poarte mască. Diana Șoșoacă a fost filmată fără mască, vorbind cu premierul Florin Cîțu la o distanță foarte mică de el.

Sosoaca-Citu
Foto: Inquam Photos / George Calin

12:10 - Sunt prezenți în sală 379 de parlamentari. Ședința începe cu un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza Covid.

11:52 - Și deputatul PNL Florin Roman spune că, dacă realitatea va confirma declaraţiile, moţiunea de cenzură va trece. El precizează însă că liberalii îl vor propune tot pe Florin Cîțu premier.

"Noi vom respecta cutuma partidului şi vom merge cu propunerea de premier, care este şi preşedintele partidului, ţinând cont de deciziile CCR", afirmă Roman.

11:48 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este convins că moțiunea va trece, dar spune că nu își dorește asta.

”Matematic va trece, era clar de săptămâna trecută. Am spus că aș vrea să nu treacă. Vom vedea după numărarea voturilor că va trece, vom vedea cu cine mergem mai departe la guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.

11:21 - Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu afirmă că macheta cu Superman care plonjează în cap reprezintă „un îndemn clar la violență”.

„Recuzita PSD la plenul de azi. Balta de sânge e o invitație, un îndemn clar la violență. Apropo de apropierea dintre PSD și AUR. Bucuria nebunilor va fi azi în plen…dar mai ales după”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu, vicepreședinte al PNL.

Recuzita PSD la plenul de azi. Balta de sânge e o invitație, un îndemn clar la violență.Apropo de apropierea dintre PSD și AUR. Bucuria nebunilor va fi azi în plen…dar mai ales după.

Publicată de Alina Gorghiu pe Marţi, 5 octombrie 2021

11:10 - „Cîțu pleacă acasă! Oprim astăzi calamitatea politică! Este pentru prima dată în istoria politicii românești când un premier a ajuns să fie atât de detestat”, afirmă secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

10:35 - Social democrații au adus un manechin care îl înfățișează pe Superman căzut în cap și l-au instalat pe holul din fața plenului Parlamentului. Manechinul, în mările naturală, este o aluzie la filmulețele pe care premierul le postează pe contul personal de Instagram în care apare în calitate de Superman.

”PSD a pregătit decorul la Parlament. Superman a aterizat în cap în fața plenului. Urâtă ieșire din politică, Florin Cîțu!”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Iulian Bulai.

PSD a pregătit decorul la Parlament.Superman a aterizat în cap în fața plenului. Urâtă ieșire din politică, Florin Cîțu!

Publicată de Iulian Bulai pe Luni, 4 octombrie 2021

Citește mai multe despre moțiunea de cenzură care ar putea da jos Guvernul Cîțu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇