Cîțu spune că PNRR, creșterea salariului minim și salariile de la TVR și RRA sunt în pericol: Parlamentul trebuie să termine cu prostiile, se joacă cu moțiunile (Video)

Cîțu spune că PNRR, creșterea salariului minim și salariile de la TVR și RRA sunt în pericol: Parlamentul trebuie să termine cu prostiile, se joacă cu moțiunile (Video)

Premierul Florin Cîțu a spus miercuri, după ședința de guvern, că din cauză că acum avem un guvern interimar și ”Parlamentul se joacă cu moțiunile” sunt în pericol și PNRR-ul, și creșterea salariului minim, dar și salariile jurnaliștilor de la televiziunea și radioul public.

”PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, apoi trebuie hotărâre de guvern care să aprobe exact hotărârea finală, și nu poate fi aprobată de un guvern interimar, vom vedea ce se va întâmpla, dacă putem să aprobăm această hotărâre sau nu”, a declarat Cîțu, precizând ulterior că în Consiliul UE se va vota PNRR-ul României între 10 și 15 octombrie, asta în condițiile în care moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți, 5 octombrie.

ADVERTISING

Întrebat de jurnaliști despre situația guvernului interimar, Cîțu a explicat de ce nu poate lua astfel de decizii. A spus că o soluție ar fi să fie aprobate de Parlament, dar a criticat Legislativul că, în loc să se preocupe de problemele României, ”se joacă cu moțiunile”.

”Hotărârile de guvern care au implicații pentru bugetele anilor viitor trebuie să fie aprobate de un guvern plin. De aceea, și salariul minim trebuie să fie aprobat de un guvern cu puteri pline.

Dacă nu aprobăm la timp, vom împinge totul în perioada următoare și deja avem milestones și la finalul acestui an. Poate putem să le ducem în Parlamentul României și Parlamentul să le aprobe, că știți bineînțeles că fiecare ordonanță de urgență este dusă în Parlament și aprobată acolo. Putem să merge direct acolo, cineva să inițieze proiect de lege.

ADVERTISING

Dar la cum mă uit că lucrează Parlamentul României, când eu trebuie să aprob de două ori prelungirea mandatelor de la Radio și Televiziune… Acolo văd că sunt axați pe altceva, doar pe moțiune și nu există alte priorități. Nu cred că va fi interesat cineva în Parlamentul României de PNRR. Mie nu mi se pare în momentul ăsta”, a criticat Cîțu.

Următoarea întrebare a venit chiar de la un jurnalist de la postul public de radio și l-a întrebat cu cât a prelungit mandatele șefilor interimari.

”Cu 30 (de zile - n.red.), nu cu 60. Îmi pare rău, venise cu 60, dar nu mai pot să fac. Și așa Ministerul Justiției mi-a dat observații că mă substitui Parlamentului. Nu mă substitui Parlamentului, fac treaba Parlamentului, pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba.

ADVERTISING

Parlamentul României are 30 de zile să rezolve situația. Și mai este o problemă în Parlament. ICR. Tot noi am rezolvat-o, de două ori. Deci Parlamentul trebuie să termine cu prostiile și să-și facă treaba, nu putem să stăm la Guvern să rezolvăm ceea ce nu pot sa facă parlamentarii că se joacă cu moțiunile, fac competiții de moțiuni.

Dacă azi nu era un guvern în vigoare, angajații dvs și de la Televiziunea Română nu puteați să vă primiți salariile. Asta arată iresponsabilitatea din Parlamentul României. Ei se joacă cu moțiunile, fac competiții de moțiuni, dar nu se gândesc la oameni care nu își primesc salariile”, i-a spus premierul jurnalistului de la RRA.

Strategia lui Cîțu la moțiune: ”Nu vreau să-mi dezvălui armele înainte”

Totuși, întrebat care e strategia sa în fața moțiunii de cenzură, Cîțu a spus că sunt și parlamentari responsabili.

”Eu cred că există și parlamentari responsabili în Parlamentul României și cu aceia vom discuta. Dar nu-mi cereți să spun cine sunt aceia că nu vreau să-mi dezvălui armele înainte”, a răspuns premierul.

Jurnaliștii au vrut să afle și de ce premierul insistă că depunerea moțiunii e un gest iresponsabil, deși este un mecanism democratic și constituțional.

”Pentru că nu există nimic în plan după aceea. Cei de la PSD au spus că nu vor la guvernare, ceilalți au spus că ei nu știu ce se întâmplă. Singurii care avem un plan suntem noi”.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că USR PLUS are un plan anunțat, și anume revenirea la guvernare cu un alt premier liberal care să nu fie el, Cîțu a refuzat să răspundă și a replicat doar ”mulțumesc”.

El a spus apoi că așteaptă să vadă ce vor face cei de la USR PLUS, pentru că moțiunea celor de la PSD, cea care a fost acceptată pentru a intra la dezbatere și vot, este și împotriva lor.

”Astăzi în Parlament există o alianță PSD - USR PLUS - AUR, de care v-am spus și nimeni nu m-a crezut. Vom vedea dacă vor merge până la capăt și vor vota o moțiune a PSD, care e și împotriva USR PLUS. Se pare că astăzi e OK să stai lângă PSD și lângă AUR”, a subliniat ironic Cîțu.

Conferință de presă după ședința Guvernului României din 29 septembrie 2021

Conferință de presă după ședința Guvernului României din 29 septembrie 2021

Publicată de Privesc.Eu pe Miercuri, 29 septembrie 2021

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇