Astăzi se votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Cum arată ultimele calcule

Astăzi se votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Cum arată ultimele calcule
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Camerele reunite ale Parlamentului dezbat și votează, marți, moțiunea de cenzură a PSD intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi.

Pentru ca moțiunea să treacă și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Moțiunea de la finalul lunii iunie, depusă tot de PSD în sesiunea parlamentară precedentă, a întrunit 201 voturi. Atunci au votat toți parlamentarii PSD și AUR.

Acum, împotriva Guvernului vor vota și foștii parteneri de la USR, care au 80 de parlamentari. Astfel, matematic, moțiunea are toate șansele să treacă fluierând.

Politic, însă, fiecare dintre cele trei formațiuni, deși declară că votează, se îndoiește că celelalte își vor duce promisiunea la capăt. Haideți să vedem care sunt declarațiile și poziționările politice înaintea votului decisiv.

USR, 80 de voturi ”la vedere”. Se îndoiește de PSD

Partidele au avut, luni, ședințe ale conducerii, unde au fost puse la punct ultimele detalii legate de votul de marți, dar și strategia pentru momentul în care Guvernul va fi fost demis.

Cei de la USR au anunțat dimineață că vor vota cu bilele la vedere și că toți cei 80 de parlamentari vor fi prezenți în Parlament de la ora 12:00, cu două ore înainte de ședința moțiunii.

ADVERTISING

"Am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, mâine, la 12:00, toţi parlamentarii USR PLUS vor fi aici la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria", a afirmat purtătorul de cuvânt al USR PLUS Ionuţ Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

El a reiterat însă suspiciunea că PSD a făcut blat cu PNL și ar putea să ”se îmbolnăvească sau să se rătăcească în drum spre Parlament”.

"Eu am dubii reale la intenţiile PSD de a pica acest guvern. După ce pică, mergem la consultări şi găsim o soluţie. (…) Dacă PNL propune un alt premier, în afară de Florin Cîţu, ne aşezăm la masă şi discutăm. Dacă PNL decide că nu are o variantă de premier pentru a guverna, o să avem o discuţie cu colegii şi vom găsi o soluţie. Ţara trebuie guvernată", a transmis Ionuţ Moşteanu, insistând că ar fi ”o inconştienţă" ca la Palatul Victoria să fie lăsat un guvern minoritar.

Întrebat dacă liberalii au contactat parlamentari ai USR PLUS pentru a nu vota moţiunea, Moşteanu a răspuns: "Nu a ajuns până acum până la mine informaţia că ar fi încercat să negocieze cu parlamentarii USR PLUS. Dar cred că nici nu ar îndrăzni. Ne ştiu ca oameni fermi, oameni verticali. Am spus că nu-l mai susţinem pe Florin Cîţu, nu-l mai susţinem. Nimeni de la USR PLUS nu a venit în Parlament pentru nişte foloase personale".

ADVERTISING

PSD se îndoiește de USR și anunță care are parlamentari cu Covid

Suspiciunile sunt lansate și de social-democrați, care consideră că ”singurul element de incertitudine la moțiune este USR”.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat, luni, că cei 157 de parlamentari ai formațiunii vor vota de asemenea cu bilele la vedere, dar a anunțat, totodată, că sunt unii bolnavi de Covid.

Pentru aceștia, Grindeanu le cere președinților celor două camere - Ludovic Orban și Anca Dragu - să găsească soluții.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD vor vota la vedere. Îi invităm și pe cei de la AUR și USR să-și asume acest vot de blam la adresa lui Cîțu și acoliților lui. Solicităm președinților celor două camere, Anca Dragu și Ludovic Orban - mă gândesc că până mâine mai e președinte, să identifice soluții pentru ca toți parlamentarii, indiferent de formațiunea politică, să poată să-și exprime votul.

Suntem în plin val patru, cu peste 10.000 de cazuri zilnic și, în cazul în care apar suspiciuni, trebuie să existe o variantă legală ca orice vot să fie exprimat”, spune prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

„USR a refuzat să asiste la citirea moțiunii de cenzură și este dispus să revină la guvernare, dacă PNL renunță la Cîțu. Ei nu vor să dea jos Guvernul Cîțu, pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîțu, adică pentru orgoliile lor politice”, acuză el.

Amintim că la citirea moțiunii Marcel Ciolacu a acuzat USR de lașitate, pentru că au fost prezenți în sală doar liderii de grup.

AUR acuză tentative de mită și a făcut plângere la DNA

Cea de-a treia formațiune care spune că va vota moțiunea este AUR, care are 43 de parlamentari. Liderul partidului, George Simion, a anunțat luni că face sesizare la DNA, după ce liberalii ar fi încercat să îi "mituiască" pentru a nu vota moţiunea de cenzură.

”Nu au încercat să negocieze cu noi cei de la PNL, au încercat să ne cumpere, să ne mituiască”, a spus Simion, la Parlament, el precizând că va face cunoscută românilor ”întreaga schemă prin care li s-au oferit funcţii în deconcentrate, prin apropiaţi”.

”Au încercat să ne cumpere, ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la moţiune. Vom fi prezenţi toţi”, a mai spus el, promițând că va face publice dovezile.

”O să facem publice toate aceste detalii, pentru că nu facem doar afirmaţii populiste. Sunt parlamentari ai PNL care ne invitau personal să vorbim cu Florin Cîţu. Nu e posibil, corupţie la înalt nivel, avem înregistrări audio şi video. Noi, AUR, nu suntem de vânzare şi vom face public totul”, a mai afirmat Simion.

Cîțu pare sigur că pică, dar îi ține pe liberali în bănci. Soarta lui Orban, incertă

Și de cealaltă parte îl avem pe Florin Cîțu, premierul împotriva căruia e votul și noul președinte al PNL.

El a făcut luni declarații fără pic de urmă de optimism, începând să acuze Opoziția că este iresponsabilă, că destabilizează țară și că din cauza ei nu vor primi IMM-urile ajutor de încălzire și nu va crește salariul minim.

Însă, ca președinte al PNL, a anunțat că a decis ca liberalii să fie prezenți în Parlament, dar să stea în bănci și să nu voteze.

El i-a amenințat pe cei care votează cu excluderea, făcând referire la statutul partidului: "Statutul PNL este foarte clar. Vom lua în discuţie în viitorul BPN pe cei care vor vota, dacă va fi cineva, dar eu nu cred că este un parlamentar liberal care să voteze alături de PSD, USR şi AUR".

Rămâne de văzut care va fi soarta lui Ludovic Orban. După congres, el i-a înaintat demisia din fruntea Camerei Deputaților lui Cîțu, anunțându-l public că are 15 zile să ia o decizie, altfel și-o va depune singur la Parlament.

Până atunci, el va fi cel care va conduce ședința dedicată moțiunii, ca să nu mai fie ”lupte de K1 pe microfon”.

Citește mai multe despre moțiunea de cenzură care ar putea da jos Guvernul Cîțu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇