Moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, a fost citită joi, în aplauze, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Votul urmează să fie dat marți, 5 octombrie.
Ședința a fost prezidată de Ludovic Orban și Anca Dragu, fostul lider al PNL anunțând că tot el va conduce și ședința de marți, ”pentru a evita lupte de K1 pe microfon”.
La nivel declarativ, deja au anunțat că vor vota moțiunea toți cei 157 de parlamentari ai PSD, social-democrații precizând că ei vor cere președintelui Iohannis să declanșeze alegeri anticipate.
Cei de la USR PLUS au anunțat de asemenea că, deși nu sunt de acord cu întreg textul moțiunii PSD, o vor vota pentru că Florin Cîțu trebuie să plece. Și cei de la AUR spun că votează, marți, pentru căderea Guvernului PNL-UDMR, ”dincolo de orgolii”.
În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că „matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS.
Totodată, premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare un Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la citirea moțiunii de cenzură:
14:21 - Ludovic Orban, care a condus plenul de astăzi, alături de Anca Dragu, a declarat ședința închisă, dar nu înainte de a informa că s-a înțeles cu şefa Senatului ca tot el să conducă și ședința de marți, când moțiunea va fi dezbătută și votată.
Orban a precizat că a făcut de acum anunțul, ”ca să evităm lupte de K1 pe microfon”, făcând referire la ședința în care s-a încercat stabilirea calendarului moțiunii depuse de AUR și susținută de USR PLUS, când Florin Roman a fost îndepărtat cu forța de la microfon.
14:19 - În mai puțin de 10 minute, făcând des pauză pentru aplauze, Simonis a terminat de citit textul moțiunii.
14:10 - Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a început să citească textul moțiunii de cenzură, în aplauzele social-democraților.
14:04 - În Parlament a venit și Ludovic Orban, cel care încă e președinte al Camerei Deputaților, chiar dacă i-a înaintat demisia lui Florin Cîțu, după ce a câștigat șefia PNL. Jurnaliștii l-au întrebat de ce a ales să fie prezent, deși la nivelul partidului s-a decis ca liberalii să boicoteze joi ședința.
”Nu am văzut o astfel de decizie, am văzut doar o decizie că, dacă USR PLUS votează moțiunea, nu va mai fi considerat partener de guvernare. O prostie mai mare nu am mai văzut. Poziția mea e că singura soluție benefică e refacerea coaliției de guvernare. Cei de la USR PLUS se mai răzgândesc, s-a mai întâmplat să ia azi o decizie și mâine o decizie contrară”, a spus Orban.
El a acuzat din nou că această criză politică a fost ”declanșată de Cîțu, cu acordul președintelui, probabil”, și susține că premierul trebuia să-și dea demisia de îndată ce USR PLUS a ieșit de la guvernare și a spus că nu se va întoarce dacă nu va fi un alt liberal numit la conducerea guvernului.
13:50 - Marcel Ciolacu a stat puțin de vorbă cu jurnaliștii, înainte să intre în sala de plen. El i-a acuzat pe cei de la USR PLUS de lașitate, pentru că azi vor participa la citirea moțiunii doar liderii de grup ai formațiunii, nu toți parlamentarii.
”Acesta este USR-ul, când au în față o realitate, că nu am putut să scoatem din textul moțiunii că USR a fost la guvernare și a participat la acest dezastru național alături de Florin Cîțu. Din punctul nostru de vedere, este un gest de lașitate”, a acuzat Ciolacu.
13:44 - Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a reiterat în Parlament, înainte de citirea moțiunii, că marți toți cei 80 de parlamentari ai formațiunii vor vota împotriva lui Florin Cîțu, indiferent de cine va fi ales președinte.
”Punctul de vedere al USR PLUS e că Florin Cîțu trebuie să plece. Nu suntem de acord cu tot ce scrie în textul moțiunii PSD, dar votăm moțiunea pentru a repune ordinea democratică în țară.
Declarativ, în momentul ăsta, sunt peste 280 de parlamentari care au spus că vor vota moțiunea. Marți, 80 de parlamentari USR PLUS vor vota moțiunea, indiferent care va fi rezultatul congresului (de sâmbătă - n.red.). Și Dacian Cioloș, și Dan Barna au același punct de vedere”, a spus Moșteanu, care a evitat să spună dacă cei de la USR PLUS vor vota sau nu la vedere.