Sorin Grindeanu: Aveam interesul să-l ținem pe Cîțu, dar etapa asta a fost depășită. Votăm cu bilele la vedere. Ce se întâmplă după? - Interviu video

Sorin Grindeanu: Aveam interesul să-l ținem pe Cîțu, dar etapa asta a fost depășită. Votăm cu bilele la vedere. Ce se întâmplă după? - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PSD ar intra la guvernare doar cu propriul premier și doar dacă e să nu se întâmple anticipatele. “Cum să meargă PSD într-un guvern în care premierul să fie USR sau PNL? Imposibil așa ceva! Asta chiar o exclud”, afirmă prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Sorin Grindeanu anunță că PSD va vota moțiunea cu bilele la vedere și se așteaptă că președintele Iohannis să facă tot ce va putea pentru a reface această coaliție de dreapta, care însă nu va avea o viață lungă.

Iată principalele declarații:

  • USR PLUS au jucat copilăresc. Nu suntem la școala de balet, de maici, să facem cinste cu voturi că așa s-au gândit domnii de la USR, care 4 ani de zile ne-au dat picioare în gură.
  • Dl Orban a generat acest conflict constitutional, pentru că nu a trimis moțiunea la Guvern când trebuia.
  • Și textul moțiunii are o problemă, pentru că e îndreptat împotriva unei singure persoane, nu a întregului guvern.
  • PSD, prin metodele pe care le știe foarte bine, ar fi gestionat cu mult mai bine acest proces de vaccinare.
  • Când faci greșeli de copil mic, nu mă pot gândi că nu-s voite.
  • Dacă vorbim cinic, avem interesul să-l ținem pe Cîțu cât mai mult. Dar etapa asta a fost depășită.
  • Eu sunt aproape convins că marți va trece moțiunea. Pot să garantez doar pe voturile PSD. Votăm la vedere.
  • 4 ani de zile USR și PNL au zis de ciuma roșie, acum vin și votează moțiunea noastră. Am un semn de întrebare.
  • Cu mandat de alegeri anticipate vom merge la Cotroceni, astăzi când vorbim. După ce se termină numărătoarea voturilor, vom avea o ședință a Comitetului Politic Național pentru a reîntări acest mandat sau poate vor fi alte soluții.
  • Dacă dl Orban e așa de pornit să inițieze suspendarea președintelui, să ne sune. Discutăm pe argumente.
  • Suntem dispuși să ajutăm la reformarea statului discutând pe fiecare reformă în parte, aplicat, dincolo de pasiuni.
  • Dacă referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand va trece, regulile rămân aceleași: candidează din partea PSD cei care nu au semne de întrebare.
  • În perioada Dragnea, PSD parcă era drogat. Deciziile se luau fără nicio dezbatere. Nu cred că mai poate fi încălzită o ciorbă de acest fel.
PSD: Avem interesul să-l ținem pe Cîțu cât mai mult. Dar etapa asta a fost depășită

A venit greu moțiunea. Ați dat răgaz PNL să termine cu congresul?

Cu câteva zile înainte de a începe criza guvernamentală, noi am avut întâlnire cu toți aleșii locali, la Olimp, și am hotărât să nu depunem moțiune până când nu suntem siguri că ea va trece, adică atunci când vom avea minumum 234 de semnături.

ADVERTISING

Evenimentele au venit peste noi. În primele zile nu era clar ce vor face cei de USR PLUS. Am ieșit și am spus că noi avem moțiunea, avem 157 de semnături și îi așteptam pe cei de la USR PLUS la discuții legate de textul pe care să-l semneze alături de noi.

Cei de la AUR au găsit o crăpătură la care nu sperau, cei de la USR PLUS i-au ajutat să vină în mainstream-ul politic. USR PLUS au jucat copilăresc.

De ce?

Dacă tot aveau acest plan, măcar puteau face apeluri publice la noi să mergem să semnăm moțiunea. Au mers pe repede înainte, ca și cum ar fi fost un concurs cine depune primul. Nu ne-a sunat nimeni.

Se așteptau de la noi să luăm poziție de drepți și să ne încolonăm că au depus ei o moțiune fără să ne consulte? De ce să o votam? Spuneau public: veniți să votați ca să scăpam noi de Cîțu și să revenim la guvernare.

Deci nu ați vrut să faceți cinste cu voturile PSD ca să se întoarcă tot ei.

Corect!

Pe de altă parte, atitudinea dvs din Birourile permanente reunite (BPR) ar putea fi culpabilă. Nu ați asigurat cvorum și nu a putut intra moțiunea în procedură, s-a ajuns la conflictul stabilit de CCR în care este acuzată conduita Parlamentului.

Eu cred că e o problemă legată de președintele Camerei, care nu a transmis imediat către Guvern textul moțiunii.

Dar și textul moțiunii are o problemă, pentru că e îndreptat împotriva unei singure persoane, nu a întregului guvern. Poate dacă ne consultau, nu făceau această greșeală.

Acuzația de blat de la aceste tergiversări în BPR vi se trage.

Timpul ne-a dat dreptate. CCR spune că există conflict.

Care e posibil să fi fost provocat tocmai de tergiversare.

Haideți să vedem! Dar aici nu suntem la școala de balet, de maici, să facem cinste cu voturi, că așa s-au gândit domnii de la USR, care 4 ani de zile ne-au dat picioare în gură.

ADVERTISING

Normal e ca PSD să-și urmeze interesul propriu.

Care e el?

Să plece acest guvern. Am ajuns în situația când acest guvern nu mai oferă încredere. Efectele se găsesc inclusiv în vaccinare.

Când nu mai avem încredere în instituțiile statului, în cei care promovează acțiunea, efectul se vede în gradul mic de vaccinare.

Primarii dvs s-au implicat în campania de vaccinare?

Unii da, unii nu. Dar PSD, prin metodele pe care le știe foarte bine, ar fi gestionat cu mult mai bine acest proces de vaccinare.

Eu sunt un susținător al vaccinării, sunt vaccinat, zilele viitoare îmi verific anticorpii și, dacă nu mai am, voi face și doza a treia.

În privința certificatului verde, Guvernul a aranjat prost lucrurile. Nu poți să faci prin HG restrângere de drepturi și libertăți. Nu e prima dată când CCR spune asta.

Când faci greșeli de copil mic, nu mă pot gândi că nu-s voite. Eu cred că e nevoie de legislație ca la nivel european.

Ați vota în Parlament legea privind certificatul verde?

Da, pe principii așezate foarte clar, pe model occidental.

Prin ce metode reușea PSD vaccinarea?

Tot timpul stăm foarte bine la știința mobilizării structurilor teritoriale cu metodele pe care le-am mai aplicat noi… Mă gândeam la referendumul pentru modificarea Constituției în 2003, două zile…

Când mergeați cu urnele prin magazine.

Era nevoie…

Și de ce nu aplicați metodele și acum, în interes național, fără să fiți la putere?

Din cauza neclarității deciziilor guvernanților de care vorbeam mai devreme. Cum e legea care spune că prin HG pot fi limitate drepturi și libertăți.

Interes național e și să respectam legea. Eu cred că se pot găsi soluții și pentru respectarea legii, și pentru vaccinare.

ADVERTISING

În “real politic” care e interesul PSD? Dl Dîncu zicea că Florin Cîțu e cel mai bun agent electoral al PSD. De ce l-ați da jos?

Nu pot să-l contrazic pe dl Dîncu. Dacă vorbim cinic, avem interesul să-l ținem cât mai mult. Dar etapa asta a fost depășită, lucrurile sunt atât de degradate.

Eu sunt aproape convins că marți va trece moțiunea.

Aproape?

Pot să garantez doar pe voturile PSD.

Garantați? Votați la vedere?

La vedere.

Câte voturi?

Suntem 157 de parlamentari PSD, un mic de semn de întrebare privind un deputat într-o situație medicală extrem de grea. Dar a zis că totuși vine.

Deci minimum 156 de voturi PSD la vedere. De cine vă îndoiți?

Eu stiu că duminică e un congres la USR PLUS. 4 ani de zile USR și PNL au zis de ciuma roșie, acum vin și votează moțiunea noastră. Am un semn de întrebare.

PSD+USR+AUR ar fi 50 de voturi peste minimum necesar, ceea ce e totuși o majoritate destul de largă.

Vă aseptati să vină și de la PNL, aripa Orban?

Nu mă interesează ce face dl Orban, mi-e greu să-l înțeleg în ultimele săptămâni. El este de altfel cel care a generat acest conflict, pentru că nu a trimis moțiunea la Guvern când trebuia.

Putea trimite fără să fi fost stabilit calendarul în BPR?

Da. Marți, când a început BPR pe calendarul moțiunii noastre, a informat că a trimis moțiunea la Guvern.

Spuneți că sunteți aproape convins că trece moțiunea. Ce urmează? Intrați la guvernare?

Eu sper ca președintele, dincolo de golf și congrese, să intre în rolul de mediator, și să înceapă consultările rapid. Decizia politică de azi a PSD e să ne ducem spre anticipate.

Cu acest mandat vom merge la Cotroceni, astăzi când vorbim. După ce se termină numărătoarea voturilor, vom avea o ședință a Comitetului Politic Național pentru a reîntări acest mandat sau poate vor fi alte soluții.

Dar nu cred că va fi altă soluție decât să mergem spre anticipate.

Președintele PNL Cîțu a cam închis porțile pentru ipoteza trecerii moțiunii. Dacă în lipsa unei majorități, președintele vă spune: “PE-SE-DE, ai dărâmat Guvernul, iaca mandatul!”?

Astăzi când vorbim, pe strategia de care v-am spus, PSD îi dă mandatul înapoi. Vrem anticipate.

Cu peste 10 mii/cazuri de Covid pe zi ați refuza să guvernați?

De aceea, vă spuneam că există momente când, dincolo de interesul scurt al PSD, noi am știut să vedem foarte bine tabloul mare, cu costuri electorale pentru PSD.

Nu pot să speculez, eu vorbesc pe deciziile luate deja în structurile de conducere să mergem spre anticipate.

Nu pot specula nici dorințele dlui Iohannis. Anul trecut câștigasem alegerile și ne-am dus cu propunerea Alexandru Rafila și guvern de uniune națională.

Și ați mai face această propunere?

Haieti să vedem marți, să treacă moțiunea, în mod cert, vom avea ședințe ale structurilor de conducere, dar eu nu cred că vom ieși cu altceva de acolo.

Îl cunoașteți pe dl Iohannis, ați lucrat instituțional, ca premier, cu domnia sa. Aveți vreo bănuială ce ar intenționa?

Cred că în continuare își dorește guvernul său, cu un premier din dreapta politicii, liberal. Cred că va face tot ce va putea să refacă această coaliție de dreapta.

Să zicem că reușește, dl Cîțu se duce președintele Senatului și vine alt premier liberal. Eu nu cred că va fi o coaliție cu viață lungă, după 3-4 luni iar va ieși circ.

Dar PNL-PSD?

PSD-PNL, după procente. Foarte greu. Pentru că nu ar înțelege nici electoratul PSD, nici al PNL, nici al dlui Iohannis.

Ați accepta vreo combinație guvernamentală fără să aveți premierul?

Foarte, foarte, foarte greu să se întâmple acest lucru. Noi trebuie să apărăm interesele celor care ne-au votat și mandatat.

Cum să meargă PSD într-un guvern în care premierul să fie USR sau PNL? Imposibil așa ceva! Asta chiar o exclud.

Deci PSD ar intra doar cu propriul premier?

Dacă e să nu se întâmple anticipatele. Știți că în Constituție spune că președintele poate să dizolve Parlamentul. Pot pica și 5 guverne fără să îl dizolve.

Dacă dl Iohannis ar insista repetat cu dl Cîțu, s-ar pune problema suspendării președintelui?

Astăzi când vorbim ar însemna chiar aruncarea în criză totală a țării.

Și mâine?

Depinde de mișcările dlui Iohannis. E greu să se întâmple o suspendare. Chiar dacă PSD și AUR ar vrea, nu e majoritate. Dar dacă dl Orban e așa de pornit să inițieze suspendarea, să ne sune. Discutăm pe argumente.

PSD va susține reformele incluse în PNRR pentru ca România să acceseze banii?

Mă puneți într-o mare dificultate, pentru că acest PNRR a fost ținut la secret. Ne-am tot străduit să aflăm.

Am avut o singură întâlnire de o oră, provocată de europarlamentarii noștri, în care au venit doar cu liniile directoare, 6 piloni, chestiuni pe care le știam. Greșelile acestea se plătesc și îți vin înapoi în cap.

Da, România are nevoie de reforme în aproape toate domeniile, suntem dispuși să ajutăm la reformarea statului discutând pe fiecare reformă în parte, aplicat, dincolo de pasiuni.

Cred că va fi un T zero anul viitor, în care dialogul va fi foarte important, dacă vrem ca reașezarea statului să fie una constantă.

PSD a scăpat de figuri controversate și polarizante din partid, percepțiile s-au mai schimbat. Ați adus figuri credibile ca dl Rafila. Există un editorial al dlui Pleșu, mă mir că nu l-am văzut înrămat aici în sediu, că în toată nebunia actuală PSD pare singurul partid închegat, singurul adult din odaie cum ar veni….

E și un editoral al dvs în care spuneți că niște băieți pe biciclete vor să îi sperie pe unii care au condus tancuri.

E drept și am fost în fața “tancurilor” conduse de PSD, în Piața Victoriei, în ianuarie și februarie 2017. Sunt etape istorice. Cum puteți convinge că PSD nu e doar fățuit?

Poate nu ne-au crezut mulți când am decis la congresul online din august 2019 că nu o să mai găsiți pe listele noastre pentru Parlament oameni care au probleme cu legea, polarizanți.

Pe cei cu semne de întrebare i-am scos de pe liste.

Dan Tudorache, urmărit penal pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani, e deputat PSD.

La momentul acela nu avea probleme. Dar pentru dl Bodog am votat la vedere ridicarea imunității.

Dl Ciolacu promitea că dlui Tudorache nu îi va fi validat mandatul.

Era aproape imposibil procedural. Dacă suspiciunile erau în septembrie 2020, Dan Tudorache nu era pe listă.

De ce mai e în partid?

Pentru că încă nu e vinovat. Oricine e condamnat nu mai e membru.

Dacă vă iese suspendarea dnei Armand, candidatul PSD la PS1 ar putea fi tot dl Tudorache?

Semnăturile se strâng greu, dacă le vom strânge și referendumul va trece, regulile rămân aceleași: candidează din partea PSD cei care nu au semne de întrebare. Am fost clar.

Revenind, noi putem arăta această schimbare prin acțiuni, nu prin vorbe și asta facem de la congresul din 2019.

Nu a fost simplu după ce pierdusem europarlamentarele la un scor incredibil, am făcut o rușine la prezidențiale, cu o imagine zob, cu un președinte extrem de jucător în acea perioadă, în Opoziție, cu rămășițe de apucături de partid care a guvernat 8 ani la rând și care trebuie să își realizeze postura de partid de opoziție.

Am ajuns ca PSD să pară singurul pol stabil de pe scena politică.

Dar dacă facem mișcări greșite, dacă nu suntem atenți, barca va lua repede apă și ne vom scufunda și noi.

Sincer, mai există riscul ca PSD să facă ce a făcut după ce a preluat puterea în 2016?

În perioada Dragnea, PSD parcă era drogat. Deciziile se luau fără nicio dezbatere. Această situație azi e imposibilă. Am venit în echipă și lucrăm în echipă. De aceea, barca rezistă în fața furtunii. Dar, repet, dacă nu suntem atenți, putem lua apă foarte repede în perioada viitoare de furtună politică perfectă.

Vă temeți de potențialul dlui Dragnea de a vă lua din electorat?

Nu m-am temut niciodată de Liviu Dragnea. Nu cred că mai poate fi încălzită o ciorbă de acest fel. PSD a căzut de la 45-46% la 22%, cel mai mic scor, sub conducerea lui Dragnea. Să nu uităm unde ne-a dus.

Nu spectrul lui Dragnea v-a dinamizat în ultima vreme? Vă acuza chiar presa prietenă că sunteți cam soft în Opoziție.

Suntem extrem de receptivi la ce spune presa, dar nu ne facem agenda după ea.

Citeşte mai multe texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇