Ciolacu spune că nu vrea suspendarea lui Iohannis și exclude susținerea unui guvern minoritar PNL

Ciolacu spune că nu vrea suspendarea lui Iohannis și exclude susținerea unui guvern minoritar PNL

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seara, că suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis nu reprezintă o prioritate pentru România, mai ales în condiţiile unei majorităţi precare în Parlament.

Ciolacu a afirmat că suspendarea preşedintelui, adusă în discuţie de liderul AUR George Simion, reprezintă „o temă falsă”, adăugând că atâta vreme cât nu există majoritate pentru instalarea unui Guvern, nu se poate pune problema suspendării şefului statului.

„Există vreo majoritate în acest sens? Există o prioritate a românilor acum suspendarea domnului Iohannis? Momentan, Partidul Social Democrat este cea mai stabilă forţă politică din România şi cea mai responsabilă. Nu cred că prioritatea românilor acum este suspendarea. Aici facem diferenţa dintre partidele care câştigă alegeri şi partide care încearcă de la un scor mic să vină cu lucruri fantastice (…) care să schimbe agenda.

ADVERTISING

Nu cred că agenda publică este acum suspendarea domnului Iohannis. Nu că nu ar trebui suspendat domnul Iohannis. Ca să suspenzi un preşedinte îţi trebuie o majoritate în Parlament. Mie mi se pare o temă falsă în acest moment", a precizat Marcel Ciolacu, într-o emisiune la Antena3.

George Simion a afirmat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că AUR susţine alegerile anticipate, iar dacă preşedintele Klaus Iohannis "va sfida" partidul, se gândeşte şi la posibilitatea suspendării acestuia din funcţie.

"Suntem de acord cu alegerile anticipate, mergem până la capăt. Dacă în vreun fel vedem că ne va sfida Klaus Iohannis - nu neapărat pe noi, ci pe cei care ne-au votat şi ne-au trimis aici -, o să vorbim şi de posibilitatea suspendării lui Klaus Iohannis", a spus Simion.

ADVERTISING

Ciolacu exclude susținerea unui guvern minoritar PNL

Ciolacu a reiterat că cea mai bună soluţie pentru depăşirea crizei politice din România este pregătirea alegerilor anticipate, acesta excluzând o eventuală negociere cu PNL pentru susţinerea unui Guvern minoritar.

Liderul PSD a afirmat că la nivelul partidului nu s-a hotărât încă dacă social-democraţii vor merge la consultări la Cotroceni, menţionând că partidul pe care îl conduce ar trebui să participe la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis doar dacă acestea nu vor fi unele formale, aşa cum au fost în alte rânduri.

"Am aşteptat cu toţii ora 18:00 azi, să vorbească preşedintele României, aşteptam ca mâine, cel târziu poimâine, să ne întâlnim să discutăm serios, nu să să avem întâlniri doar să bifăm că am discutat şi cu opoziţia şi cu puterea. Priorităţile românilor sunt cu totul altele. (...) Opţiunea noastră este foarte clară. Ori îşi refac această alianţă a perdanţilor, dar e aceeaşi Mărie cu altă pălărie, pentru că ei se vor certa din nou peste două-trei luni (...), ori îşi refac alianţa şi treaba lor cu cine vine prim-ministru, pe cine desemnează Iohannis, oricum încalcă Constituţia în continuare, ori alegeri anticipate. Nu există altă soluţie. Noi nu negociem cu PNL, nu neapărat că nu ne-am dori, dar este exclus în acest moment să mai negociezi ceva cu PNL în ceea ce priveşte o susţinere de Guvern minoritar", a spus Ciolacu la Antena3.

În opinia sa, la această dată, în România nu poate fi formată o majoritate politică funcţională.

El a exclus varianta formării unui Guvern de coaliţie din care PSD să facă parte, afirmând că soluţia este "reîntoarcerea la popor".

ADVERTISING

Citește și:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇