Iohannis acuză USR pentru criza politică și cheamă partidele la consultări abia săptămâna viitoare: Trist, dar adevărat (Video)

Iohannis acuză USR pentru criza politică și cheamă partidele la consultări abia săptămâna viitoare: Trist, dar adevărat (Video)

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o scurtă declarație de presă, de la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a demis, prin moțiune de cenzură, Guvernul Florin Cîțu.

Șeful statului a început prin a acuza USR pentru că, deși România deja se confruntă cu o criză sanitară cauzată de valul 4 de Covid și o criză a prețurilor ce va face pentru mulți români ca această iarnă să fie una extrem de grea, a creat și o criză guvernamentală.

Iohannis i-a numit pe cei care au votat moțiunea cinici și a spus că, factual, vinovații pentru situație sunt cei de la USR.

Însă, deși a prezentat atât de grav situația României, spunând chiar că, deși e ”trist”, cuvântul care definește contextul actual este ”criză”, Iohannis a anunțat că nu se grăbește deloc să inițieze consultările cu partidele pentru ca țara să aibă cât mai curând un guvern funcțional.

ADVERTISING

Astfel, abia săptămâna viitoare vor fi chemate partidele la Cotroceni. Iohannis încă nu a spus când, dar a precizat, sarcastic, că vrea să le dea timp liderilor politici să găsească soluții.

Citește și replica USR: Iohannis să nu tragă de timp și să medieze criza

Decizia lui Iohannis de a convoca consultări așa târziu poate avea legătură cu faptul că astăzi, imediat după declarație, șeful statului a plecat direct la aeroport. Potrivit agendei postată pe site-ul Administrației Prezidențiale, la ora 20:20 Iohannis va fi în Brdo, Slovenia, pentru a participa la reuniunea informală a Consiliului European. Miercuri, de la ora 10:30, vor începe lucrările Summit-ului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest. Însă de joi încolo agenda președintelui nu mai are niciun eveniment înregistrat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marți Guvernul Cîțu a fost demis prin cea mai votată moțiune de cenzură din ultimii 30 de ani. Din totalul celor 466 de parlamentari, au fost prezenți 318 și au votat 281 - toți împotriva lui Florin Cîțu.

Vezi aici cele mai importante declarații și momente de la moțiunea antiCîțu

Amintim că președintele Iohannis și-a declarat public susținerea pentru Florin Cîțu, fiind prezent și la congresul PNL, și a spus că nu vede niciun motiv ca premierul să își dea demisia sau să fie demis.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni
  • Bună seara, dragi români.
  • Trist, dar adevărat. Cuvântul care descrie cel mai bine România astăzi este criză.
  • Suntem în plină pandemie, valul 4 ne-a lovit. Şi ne-a lovit rău.
  • Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană, și globală.
  • Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni, să rezolve problema pandemiei, a prețurilor, dar ce s-au gândit unii din politicienii noștri? Să mai adauge o criză, cea a guvernării.
  • Astăzi a fost votată o moțiune împotriva Guvernului, care a avut succes. Deci, cum se spune colocvial, Guvernul a picat.
  • În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă.
  • E o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe.
  • Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, împreună cu PSD și AUR, moțiunea de cenzură de azi.
  • Astea sunt faptele, restul e discurs politic sau demagogie. Sau cum doriți să-i spuneți.
  • Acum însă trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată.
  • Și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, a partidelor politice.
  • Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare.
  • Acum se cere maturitate și responsabilitate.
  • Vă mulțumesc.
ADVERTISING

Citește mai multe articole din ziua moțiunii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇