USR îi răspunde lui Iohannis: Să nu tragă de timp și să medieze criza

USR îi răspunde lui Iohannis: Să nu tragă de timp și să medieze criza

Indicat de Klaus Iohannis drept vinovat pentru demiterea Guvernului Cîțu și a declanșării crizei politice, USR i-a transmis marți seara public șefului statului să nu tragă de timp și să-și îndeplinească rolul de mediator.

”Biroul Național al USR a luat act cu neplăcută surprindere de faptul că președintele Klaus Iohannis a permis acțiunile pripite, haotice și prost concepute ale fostului premier Florin Cîțu, prin care a scos USR de la guvernare, dar nu se grăbește să organizeze consultări cu partidele.

Este evident că organizarea rapidă a consultărilor și desemnarea unui premier capabil să creeze o majoritate sunt singura modalitate de a rezolva rapid această criză politică.

ADVERTISING

Acesta nu poate fi Florin Cîțu, care tocmai a demonstrat că e capabil să creeze o majoritate în Parlament, însă împotriva sa, nu pentru un guvern funcțional. USR PLUS îl îndeamnă pe președintele României să nu tragă de timp și să medieze politic această criză”, a transmis USR, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Iohannis acuză taifun de crize, dar nu se grăbește cu consultările

Președintele a susținut marți o declarație de presă, de la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a demis, prin moțiune de cenzură, Guvernul Florin Cîțu. Șeful statului a început prin a acuza USR pentru că, deși România deja se confruntă cu o criză sanitară cauzată de valul 4 de COVID și o criză a prețurilor ce va face pentru mulți români ca această iarnă să fie una extrem de grea, a creat și o criză guvernamentală.

ADVERTISING

Iohannis i-a numit pe cei care au votat moțiunea cinici și a spus că, factual, vinovații pentru situație sunt cei de la USR.

Însă, deși a prezentat atât de grav situația României, spunând chiar că, deși e ”trist”, cuvântul care definește contextul actual este ”criză”, Iohannis a anunțat că nu se grăbește deloc să inițieze consultările cu partidele pentru ca țara să aibă cât mai curând un guvern funcțional.

Astfel, abia săptămâna viitoare vor fi chemate partidele la Cotroceni. Iohannis încă nu a spus când, dar a precizat, sarcastic, că vrea să le dea timp liderilor politici să găsească soluții.

Decizia lui Iohannis de a convoca consultări așa târziu poate avea legătură cu faptul că astăzi, imediat după declarație șeful statului a plecat direct la aeroport. Potrivit agendei postată pe site-ul Administrației Prezidențiale, la ora 20:20 Iohannis va fi în Brdo, Slovenia, pentru a participa la reuniunea Informală a Consiliului European. Miercuri, de la ora 10:30, vor începe lucrările Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest. Însă de joi încolo agenda președintelui nu mai are niciun eveniment înregistrat.

ADVERTISING

Marți Guvernul Cîțu a fost demis prin cea mai votată moțiune de cenzură din ultimii 30 de ani. Din totalul celor 466 de parlamentari, au fost prezenți 318 și au votat 281 - toți împotriva lui Florin Cîțu.

Vezi aici cele mai importante declarații și momente de la moțiunea anti-Cîțu

Amintim că președintele Iohannis și-a declarat public susținerea pentru Florin Cîțu, fiind prezent și la Congresul PNL, și a spus că nu vede niciun motiv ca premierul să își dea demisia sau să fie demis.

Citește și alte articole din ziua moțiunii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇